Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cu hambarul la control!

Publicat: 17 iunie 2022 - 16:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Luna şi raportarea stocurilor. Asta va fi obligaţia producătorilor, depozitarilor, procesatorilor şi comercianţilor de produse agroalimentare în următoarea perioadă. Cât va ţine treaba cu evidenţele, greu de spus. În faţa iminenţei unei crize mondiale de hrană, Ministerul Agriculturii ia şi el măsuri, după putinţă...

MADR va implementa o platformă de baze de date, actualizată periodic, dedicată centralizării stocurilor de produse agroalimentare, pentru a avea o imagine completă asupra cantităților de produse agroalimentare disponibile la nivel național. În acest sens, a fost elaborat un proiect de ordonanță de urgență.

Evidența stocurilor va fi raportată până pe data de 15 ale fiecărei luni pentru datele valabile pentru ultima zi a lunii precedente și se aplică pentru tate produsele, de la cereale şi seminţe, la carne, lactate, apă şi produse de morărit şi panificaţie.

Deocamdată, românul are ce mânca, însă problema e că hrana se scumpeşte pe zi ce trece. Ministrul agriculturii raportează, la rându-i, că stăm bine cu stocurile de alimente. România produce, ce-i drept, dar la costuri din ce în ce mai mari şi cu riscuri pe măsura vremurilor.

Conjunctura geo-politică actuală a adus ţara noastră în ipostaza de exportator de grâne la mare căutare pe piaţă. Să spunem doar că peste 1 milion de tone de grâu a plecat spre alte zări doar în luna martie, dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Fermierii sunt mulţumiţi, au făcut bani frumoşi la vânzare. Însă nu la fel de fericit e sectorul românesc de morărit şi panificaţie. Multe mori au pus deja lacătul pe afaceri, motivând lipsa materiei prime.

Codaşi la capitolul procesare agroalimentară eram oricum, şi fără pandemie, şi fără războiul ruso-ucrainean care dă peste cap toate socotelile economice ale lumii. În ceea ce priveşte cerealele, din cele 11 milioane tone de grâu pe care le-a produs anul trecut, România a procesat doar 3 milioane tone.

Pus în faţa unei noi potenţiale crize, cea a panificaţiei (deocamdată avem pâine, dar la preţ deja dublu!), Ministerul Agriculturii face ce ştie el mai bine: pregătește o nouă lege, prin care să îi convingă pe fermierii români să păstreze grâul în ţară şi să îl transforme aici în făină. Cine face asta ar urma să primească un bonus de 10 la sută din preţul mărfii livrate procesatorilor.

Ce spun agricultorii despre noua propunere? Cei mai mulţi probabil nu se vor complica, mai ales că nu prea mai sunt procesatori români care să preia o producţie atât de mare. Sunt şi cei care vor cântări bine avantajele de preţ, în special cei care-şi permit depozitarea recoltelor. „Preţul va fi cel care decide unde, cum şi cât vindem” spune un producător, în condiţiile în care piaţa este extrem de volatilă în acest moment, cu doi mari producători mondiali scoşi temporar din joc, cu vremea extremă din unele părţi ale globului şi incertitudinile privind viitoarele recolte. În acest context, mulţi dintre fermierii de la noi au renunţat la a mai încheia precontracte cu traderii, anul trecut preţul oferit de aceştia fiind mult sub preţul pieţei!

NOU Nicoleta Dragomir_t

NICOLETA DRAGOMIR

Redactor-şef Ferma Clasic

Ferma Media Grup

nicoleta@revista-ferma.ro

 

 

 

Vizualizat: 619 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?