Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cu 7400 kg/ha, GRÂUL FRANŢUZESC a scos ferma PE PROFIT

Publicat: 14 august 2017 - 12:23
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SEZONUL PRODUCŢIILOR CU PROFIT! Anul acesta, la fiecare dintre culturile pe care a mizat Ilie Dan, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice - Ilfov, venitul per hectar depăşeşte 4000 de lei. La o investiţie între 3200 şi 3800 lei/ha, câştigul este practic asigurat.

Nu, nu preţul pieţei este sursa de profit, ci productivitatea culturilor. Volumul recoltei compensează pierderile de preţ şi, în plus, asigură şi un câştig mulţumitor.   

Fermierul Ilie Dan lucrează 275 hectare de teren în zona Vărăştii de Giurgiu, în vecinătatea judeţelor Ilfov (Vidra) şi Călăraşi (Frumuşani). În planul culturilor din sezonul agricol 2016/17 a optat pentru rapiţă (94 ha), grâu (84 ha), 13 ha cu lucernă pentru Pachetul de Înverzire, 48 ha cu floarea-soarelui şi 36 ha de porumb.

Porumbul a scăpat de arşiţă! Cultura promite 8 tone/ha, fără irigaţii
Deşi într-o zonă afectată de secetă, fermierii din Vărăştii de Giurgiu au fost binecuvântaţi anul acesta cu precipitaţii suficiente. Până în prima jumătate a lunii august, când am stat de vorbă cu fermierul Ilie Dan, în zona lui de cultură săptămânal a căzut câte-o ploaie.  
Dar “responsabilă” de starea bună de vegetaţie a porumbului la această dată a fost grupa de maturitate a hibrizior cultivaţi. “Floarea şi porumbul nu sunt afectate de valul de căldură de la începutul lunii august, pentru că am avut şi ploi, dar am semănat şi mai devreme. La porumb am folosit hibrizi mai timpurii, cu FAO 300 şi 320, astfel că atunci când au venit căldurile, ei trecuseră în faza de lapte-ceară. S-au uscat una-două frunze bazale, dar în rest plantele arată bine. Dacă va continua căldura, boabele vor fi probabil mai mici, dar ştiuleţii s-au dezvoltat bine, nu sunt pierderi aşa mari cum văd prin ţară. Ca genetică, până acum doi ani am mers pe Monsanto, de anul trecut am şi de la Pioneer, jumătate - jumătate. Rezultatele le vedem la recoltare”, spune fermierul. Până una-alta, lanul promite o recoltă de 8 tone/ha.

A contractat deja producţia la preţul de 550 lei/tonă, mai mic decât în alţi ani, dar la 8 tone, cu un venit de 4400 lei/ha, acoperă investiţia. “La porumb, cheltuiala e la 3800 lei/ha. Numai sămânţa este 800 lei/sac. Nu înţeleg cum pot avea unii cheltuieli de 2000 lei/ha!?”, se miră Ilie Dan.

Grâul franţuzesc a făcut o figură frumoasă anul acesta
Dar de departe ce mai rentabilă cultură este grâul. Nu, nu prin preţul de valorificare a producţiei, cum ar fi fost normal, cât mai ales datorită randamentului extraordinar la hectar.
De doi ani de zile, grâul şi porumbul au dat pierderi de producţie din cauza secetei. Anul acesta, destul de bogat în precipitaţii în regiunea fermei lui Dan Ilie, a adus în câştig grâul. De anul acesta, la cerealele păioase a ales în producţie genetică franţuzească şi n-a regretat. Soiul Avenue de la Limagrain i-a răsplătit investiţia cu 7400 kg de grâu la hectar.

Cu cât a contractat fermierul ilfovean producţiile acestui an şi cum a reuşit să obţină profit într-un an în care piaţa a oferit preţuri sub costul de producţie, citiţi în Revista FERMA, ediţia 15-31 August 2017.

Vizualizat: 4064 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?