Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Crescătorii preferă să vândă furajul, decât să mai crească animalele!

Publicat: 27 ianuarie 2022 - 19:02
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii spun că este mai rentabil să valorifice furajul concentrat, decât să-l dea în hrana tăuraşilor pentru îngrăşat. Preţul cărnii în viu este foarte scăzut şi activitatea din îngrăşătorii nu e sustenabilă!

Maramureşanul Daniel Dumitru Cristea spune că este mai câştigat să vândă grâul şi porumbul, decât să mai crească animale. Este tehnician veterinar şi operator însămânţător în Someş-Uileac şi are o îngrăşătorie de taurine cu metis de Angus.

„Recent, am dat două vaci la reformă cu preţul de 5- 5,5 lei kg în viu. O bătaie de joc! Anul trecut, am vândut tăuraşii aduşi la greutatea de 500 kg cu 9 lei kilogramul. Aproape că am ieşit în pierdere. Ca să fie un profit cât de cât şi activitatea sustenabilă, preţul de livrare ar trebui să fie undeva la 10,5-11 lei/kg”, consideră fermierul.  

 

“Nu se mai merită să hrănesc animalele!”

 

Daniel Dumitru Cristea lucrează o suprafaţă de teren de 60 ha pe care pune grâu, orz, triticale, floarea-soarelui şi porumb. În fermă - spune el - produce furajul concentrat pentru animalele sale, dar i-ar conveni să vândă separat porumbul cu 1,2 lei kilogramul, grâul cu 1,5 lei/kg sau floarea soarelui la 2,3 lei kilogramul.  

„Nu se merită să mai hrănesc animalele. Să facem un calcul simplu: pentru a produce un 1 kg de carne, am nevoie de cel puţin 6 kg de furaj concentrat. Acesta se vinde la 1,7 lei/kg; deci, numai furajul mă costă 10,2 lei, fără şi celelalte cheltuieli curente”, explică Daniel Dumitru Cristea.   

 art 4 Marian 2_b


„Stau în cumpănă, dar nu vreau să renunţ!”


Acesta a avut 48 de animale şi în toamnă a vândut mai mult de jumătate din ele, fără să mai cumpere altele pentru înlocuire.

„În îngrăşătorie am rămas cu 23 de capete care consumă, zilnic, 200 de kg de furaj concentrat. Dacă vând furajul la 1,5 lei kilogramul, am 300 de lei. Mie îmi convine mai bine, decât să dau 300 de lei pe zi pentru animale; vând furajul şi iau banul! Într-o lună se strâng acolo câţiva leuţi. Stau în cumpănă şi nu ştiu ce să fac, încotro să apuc! Însă nu aş vrea nici să renunţ la creşterea animalelor!”, stă în dilemă maramureşanul.  

 

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!


Ce se întâmplă cu criza îngrăşămintelor în Europa? Dar în lume? Care este evoluţia preţurilor la îngrăşăminte? Cum gestionează alţii această problemă majoră pentru agricultură şi cum răspund autorităţile din România? Ce spun fermierii noştri? Ce spun specialiştii agronomi? Care sunt efectele crizei asupra agriculturii şi alimentaţiei pe termen mediu şi lung?

La toate aceste întrebări jurnaliştii FERMA MEDIA GRUP vor încerca să răspundă prin instrumentele specifice pe care le avem la dispoziţie. Vom publica pe site-ul nostru www.revista-ferma.ro informaţii actuale, cu declaraţii oficiale şi ştiri din actualitatea internă şi internaţională, cu puncte de vedere ale fermierilor. Toate acestea, prin CELULA DE CRIZA FERMA, platformă lansată de echipa noastră în 2020, odată cu agravarea epidemiei de Covid-19 şi apariţia primelor efecte negative asupra agriculturii.

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi prin WhatsApp la telefon 0722814021.

MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 3112 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Povestea unei colaborări de succes: ProCredit & Procereal Agrosan

Povestea unei colaborări de succes: ProCredit & Procereal Agrosan

O colaborare de peste 12 ani între ProCredit și ProCereal Agrosan! ProCereal Agrosan este o companie care produce până la 20.000 tone de cereale pe an, dezvoltată de către domnul Micu Cosmin. Vezi în video-ul de mai jos cum a pornit totul și cât de frumos s-a conturat o idee dezvoltată cu pasiune.

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare Malagrow - soluţii inovatoare pentru combaterea dăunătorilor Optigép îşi consolidează prezenţa în Transilvania
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?