Fermierii spun că este mai rentabil să valorifice furajul concentrat, decât să-l dea în hrana tăuraşilor pentru îngrăşat. Preţul cărnii în viu este foarte scăzut şi activitatea din îngrăşătorii nu e sustenabilă!
Maramureşanul Daniel Dumitru Cristea spune că este mai câştigat să vândă grâul şi porumbul, decât să mai crească animale. Este tehnician veterinar şi operator însămânţător în Someş-Uileac şi are o îngrăşătorie de taurine cu metis de Angus.
„Recent, am dat două vaci la reformă cu preţul de 5- 5,5 lei kg în viu. O bătaie de joc! Anul trecut, am vândut tăuraşii aduşi la greutatea de 500 kg cu 9 lei kilogramul. Aproape că am ieşit în pierdere. Ca să fie un profit cât de cât şi activitatea sustenabilă, preţul de livrare ar trebui să fie undeva la 10,5-11 lei/kg”, consideră fermierul.
Daniel Dumitru Cristea lucrează o suprafaţă de teren de 60 ha pe care pune grâu, orz, triticale, floarea-soarelui şi porumb. În fermă - spune el - produce furajul concentrat pentru animalele sale, dar i-ar conveni să vândă separat porumbul cu 1,2 lei kilogramul, grâul cu 1,5 lei/kg sau floarea soarelui la 2,3 lei kilogramul.
„Nu se merită să mai hrănesc animalele. Să facem un calcul simplu: pentru a produce un 1 kg de carne, am nevoie de cel puţin 6 kg de furaj concentrat. Acesta se vinde la 1,7 lei/kg; deci, numai furajul mă costă 10,2 lei, fără şi celelalte cheltuieli curente”, explică Daniel Dumitru Cristea.
Acesta a avut 48 de animale şi în toamnă a vândut mai mult de jumătate din ele, fără să mai cumpere altele pentru înlocuire.
„În îngrăşătorie am rămas cu 23 de capete care consumă, zilnic, 200 de kg de furaj concentrat. Dacă vând furajul la 1,5 lei kilogramul, am 300 de lei. Mie îmi convine mai bine, decât să dau 300 de lei pe zi pentru animale; vând furajul şi iau banul! Într-o lună se strâng acolo câţiva leuţi. Stau în cumpănă şi nu ştiu ce să fac, încotro să apuc! Însă nu aş vrea nici să renunţ la creşterea animalelor!”, stă în dilemă maramureşanul.
Ce se întâmplă cu criza îngrăşămintelor în Europa? Dar în lume? Care este evoluţia preţurilor la îngrăşăminte? Cum gestionează alţii această problemă majoră pentru agricultură şi cum răspund autorităţile din România? Ce spun fermierii noştri? Ce spun specialiştii agronomi? Care sunt efectele crizei asupra agriculturii şi alimentaţiei pe termen mediu şi lung?
La toate aceste întrebări jurnaliştii FERMA MEDIA GRUP vor încerca să răspundă prin instrumentele specifice pe care le avem la dispoziţie. Vom publica pe site-ul nostru www.revista-ferma.ro informaţii actuale, cu declaraţii oficiale şi ştiri din actualitatea internă şi internaţională, cu puncte de vedere ale fermierilor. Toate acestea, prin CELULA DE CRIZA FERMA, platformă lansată de echipa noastră în 2020, odată cu agravarea epidemiei de Covid-19 şi apariţia primelor efecte negative asupra agriculturii.
CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi prin WhatsApp la telefon 0722814021.
MARIAN MUŞAT