Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cornel Stroescu: Ştim cât investim, dar nu ştim dacă ne vom scoate cheltuielile!

Publicat: 12 martie 2022 - 19:35
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Împovăraţi de costurile mari de producţie, fermierii nu renunţă la a munci pământul să ne asigure pe masă hrana noastră cea de toate zilele, în aceste vremuri destul de tulburi, când criza alimentară bate la uşă.

Pentru mulţi viitorul este nesigur, unora le e şi frică să calculeze costurile de producţie pentru hectarul de cultură. 

„Ştim şi ne doare inima cât cheltuim, nu ştim cât vom recolta la vară şi cât o să încasăm!”, a oftat  Cornel Stroescu, cunoscut fermier din Mehedinţi. Şi continuă în acelaşi registru cromatic întunecat şi grav: „Anul trecut pe vremea asta luam motorina la 3,9 litrul; o aducea cu cisterna pentru că aveam contract, (la pompă era la 4 lei şi ceva); acum preţul e mai mult decât dublu, 8,5 lei litrul. Îngrăşămintele chimice s-au scumpit mai bine de trei ori! Nitrocalcarul de la 1.100 lei tona s-a dus la 4.300 lei. Nu ştim ce vom face la vară, e o incertitudine totală!”

Cornel Stroescu_b

Şi dacă ar fi numai atâta... „Eu am şi sector zootehnic, deţin o fermă de găini ouătoare cu un efectiv de 16 mii de păsări. În decembrie 2021 facturile la energia electrică primite au fost de şapte ori mai mari decât în aceeaşi lună a anului 2020. La noi ouăle au rămas la acelaşi preţ de doi ani de zile (44 de bani/buc) pentru că suntem destul de conştienţi că oamenii nu mai au bani!”, ne-a declarat mehedinţeanul.  

 

Un „curaj” ...  sinucigaş?!


Cornel Stroescu subliniază că în ferma sa de 2.000 de hectare costurile de producţie au urcat undeva la 6-7.000 lei/ha, în condiţiile în care terenul nu este amenajat la irigat.

Pe acest fond, agricultorul a avut “curajul” să achiziţioneze anul trecut două maşini de recoltat performante şi să încheie un contract de leasing pentru un tractor de 620 de cai putere care va veni în toamnă. 

În momentul de faţă are credite de investiţii de peste 3 milioane euro pentru tehnologizarea fermei.

 

 

Marian MUŞAT

Vizualizat: 1765 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?