În ciuda războiului din Ucraina, în porturile de import europene, s-au liniştit prețurile îngrășămintelor. Însă poate fi calmul dinaintea furtunii!
Prețurile de piață spot au rămas relativ stabile pentru cele mai importante îngrășăminte cu azot, cum ar fi azotatul de amoniu (KAS) și soluția lichidă de azotat de amoniu-uree (AHL), precum și pentru cel mai important îngrășământ cu fosfor fosfat diamoniu (DAP). Însă, pentru fertilizanţii chimici cu potasiu au continuat să crească în ultima perioadă.
În funcție de cât va dura invazia rusă și de impactul sancțiunilor, prețurile la îngrășăminte vor urma noile evoluții, cel mai probabiul în dinamică ascendentă. „În orice caz, înainte de începerea comenzilor de primăvară, pare să existe puține posibilități pentru scăderi mai accentuate ale prețurilor în Europa şi SUA. Există rapoarte din China despre creșterea prețurilor la îngrășăminte, mai cu seamă cele cu potasiu”, susţine agrarheute.
Analiştii occidentali sunt îngrijoraţi. Problema-i că Rusia e unul dintre cei mai importanți furnizori de îngrășăminte și materii prime aferente din lume, cum ar fi sulful. Rușii au fost cei mai mari exportatori de uree, îngrășăminte complexe NPK (azot, fosfor și potasiu), amoniac, îngrășăminte UAN (soluții de azot) și nitrat de amoniu.
De asemenea, sunt al treilea cel mai mare exportator mondial de potasiu și al patrulea în fosfați.
Principalele piețe de vânzare pentru îngrășămintele rusești și materii prime aferente includ Brazilia - dar și UE și SUA. Cu toate acestea, stoparea livrărilor și sancțiunile aplicate asupra unui astfel de important exportator de îngrășăminte afectează indirect întregul comerț și prețurile globale de îngrășăminte. Pe termen scurt, eșecul Rusiei va afecta, probabil, în primul rând piața și prețurile potasiului, lucru deja observat.
Rusia și Belarus asigură împreună aproximativ 40% din exporturile globale de potasiu, printre principalii clienți se numără China, Brazilia și India. Ziarul chinez Global Times relatează că „prețul potasiei în China a crescut cu 30% după izbucnirea războiului. Există o corelație puternică între prețul intern al îngrășământului cu potasiu și piața internațională, având în vedere că aproximativ 50 la sută din necesarul de potasiu al Chinei sunt importate”.
China importă anual aproximativ 7 milioane de tone de potasiu, din care aproximativ 2,25 milioane de tone din Rusia, şi a cumpărat din Canada o bună parte din clorura de potasiu la 570,6 USD tona, cel mai mare preț din ultimii 10 ani și dublul prețului de la începutul lui 2021.
Înrăutățirea crizei din Ucraina are consecințe și asupra fluxurilor logistice, timpi de livrare mai mari, reorientări, creșterea bruscă a costurilor de transport maritim și asigurărilor.
De asemenea, aduce o nouă incertitudine juridică contractelor, cu riscul de neplată pentru „forță majoră” invocat în caz de război.
Conflictul duce la perturbări majore în circuitele financiare internaționale, cu riscul de a vedea importatorii majori revenind la politicile de cumpărare pentru a-și asigura aprovizionarea cu materii prime agricole, întinzând și mai mult piețele.
Marian MUŞAT