Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Combinele fac încălzirea la orz. Se anunţă ritm intens pentru o campanie de seceriş scurtă

Publicat: 16 iunie 2022 - 10:29
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Vremea caniculară din ultimele zile cu temperaturi mai ridicate decât cele normale a condus la coacerea deplină a lanurilor de orz în unele zone agricole ale ţării.

Pe fondul secete pedologice, producţiile obţinute de cultivatori sunt mai mici, comparativ cu sezonul de producţie trecut.

Primii care au declanşat oficial secerişul au fost fermierii doljeni din Câmpia Băileştilor – din comunele Ciupercenii Noi, Poiana Mare şi oraşul Băileşti, la societatea Agrozind SA. Potrivit directorului executiv al DAJ Dolj, Romulus Sorin Agapie, umiditatea boabelor a fost în jurul a 12%, iar producţia medie adunată - la circa 5 tone/ha!

Fermierii sunt bine organizaţi şi hotărâţi să încheie lucrarea în cel mai scurt timp (4-6 zile) pentru a se evita pierderile de recoltă prin scuturare.

În zona Segarcea, se mai fac probe de lan cu combinele pentru că în urma precipitaţiilor căzute în ultimele zile boabele au umiditatea ridicată.

 pierderi la recoltare_b

 

OLT: Ritm intens la treieratul orzului

 

Şi în judeţul învecinat, Olt, recoltatul orzului capătă substanţă cu fiece zi bună de lucru. “Noi avem la nivel de judeţ 16.000 de hectare cultivate cu orz şi până la această dată fermierii au treierat vreo 3.000 de hectare. Se lucrează cu ritm bun în zona Corabia, Vişina, Drăgăneşti”, ne-a declarat pentru revista ferma.ro ing. Gabriela Andronie, directorul executiv al DAJ Olt.

Producţia medie estimată undeva între 4.500 şi 5.000 kg la hectar este cam aceeaşi cu cea realizată anul trecut de agricultorii olteni.

“Cu toate că am avut la început o toamnă şi o iarnă mai secetoase, precipitaţiile din ultima perioadă au făcut ca plantele de cultură să recupereze din plin. În partea de sud a plouat destul de bine şi a înterupt pentru o zi-două campania. Dacă vremea ne va permite, de săptămâna viitoare vom trece la recoltarea grâului. În judeţul Olt avem cultivate 130.000 de hectare şi estimăm o producţie medie de până la 5.000 kg/ha”, a susţinut directorul DAJ.

 

CONSTANŢA: Un start reuşit

 

Claudiu Ilie, fermier din comuna Castelu, judeţul Constanţa, a dat startul la orz cu două zile în urmă. Este mulţumit de starea culturii, nădăjduieşte să obţină o recoltă bună pe care s-o comercializeze la un preţ mulţumitor. Cu o lună în urmă a semnat un contract futures cu unul dintre traderii cu acoperire în zonă. 

Producătorul agricol este bucuros că ultima ploaie a fost ca binecuvântare pentru culturile prăşitoare de primăvară.

 

Marian MUŞAT

Vizualizat: 1285 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?