Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cine şi de ce se joacă de-a agricultura?

Publicat: 06 mai 2020 - 16:47
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pandemia a pus frână multor sectoare ale economiei româneşti. Marile şi micile afaceri, serviciile şi producţia se vor urni cu greu din amorţeala ultimelor două luni de pauză. Agricultura însă, de voie, de nevoie merge mai departe şi în vremea lui Coronavirus. Cum? Asta-i întrebarea!

Catastrofă, dezastru, secetă, îngheţ, vijelie, mistreţi, preţuri, irigaţii, calamitate, despăgubiri - acestea sunt cuvintele cheie în agricultura aflată sub noua dublă orânduire: a pandemiei, pe de-o parte, şi a primăverii cum n-a mai fost de cel puţin un deceniu, pe de altă parte. Comunicarea ministerială, lovită în plin de criză, pare că dă semne de revigorare în ultimele zile. Dar, spun producătorii agricoli, încă nimic concret despre măsurile de sprijin mult aşteptate.

Singura veste, sosită la închiderea ediţiei a fost că se dă undă verde la împuşcat mistreţi, prin ordonanţă militară. Ce facem însă cu hoţii care zburdă pe câmpii şi cosesc nestingheriţi grâul fermierilor?

SOS agricultura 2020_b

Ce facem cu despăgubirile pentru TREI MILIOANE de hectare cu păioase afectate de secetă?

Dinspre Bruxelles vin semnale bune, de ceva vreme

S-au luat măsuri de sprijin, au fost amânate termene pentru depunerea cererilor şi s-a mărit procentul din avansul pentru plăţile directe. Am tot scris despre banii europeni pentru agricultură, dar pare că veştile ajung la Bucureşti pe jos sau cu golumbul voiajor, că altfel nu-mi explic de ce România nu aplică urgent facilităţile de la CE de care fermierii din alte state europene se bucură deja. 

La noi, de la mic la mare, agricultorii îşi tot strigă nemulţumirile, dar în afară de presă şi societatea civilă nu pare să-i audă nimeni. Stocurile se adună şi cererea scăzută de pe piaţă duce inevitabil la prăbuşirea preţului. Şi e fiecare cu dreptatea lui. Consumatorul, pe de o parte, spune că va alege preţul mai mic, adică pe cel din supermarket. În pieţe e greu să-ţi dai seama care e producătorul şi care comerciantul.

Asta deşi, cel puţin teoretic, accesul în piaţă a fost stabilit prin ordonanţă exclusiv pentru producători. Mulţi depozitari care colectează legume de la fermierii locali se plâng deja că retailerii le-au sistat livrările. Este perioada în care şi în agricultură sunt invocate tot felul de clauze de urgenţă majoră iar lipsa de lichidităţi este deja un obstacol pentru desfăşurarea lucrărilor agricole, mai ales că au crescut substanţial costurile de producţie.

Ne aşteaptă o criză alimentară?

Autorităţile spun că avem suficiente stocuri, dar le ţin la secret. Fermierii produc, dar nu au cui să vândă. Cu procesarea stăm la fel de rău sau deloc. Importăm mult, în detrimentul produselor locale. Da, ştim, suntem piaţă comunitară, dar nu la fel ca noi sunt şi alte state europene care deja au luat măsuri pentru favorizarea producţiei interne?

Vizualizat: 1512 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?