Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cezar Musteaţă, tânăr fermier în linia I

Publicat: 11 septembrie 2020 - 12:34
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

„Fermierii au nevoie de bani pe termen lung, nu pe 5 ani, ci pe 10-20 ani”, spune cu hotărâre Cezar Musteaţă, care administrează, în judeţul Iaşi, peste 750 ha de teren.

„Eu sunt într-o zonă mai favorabilă, avem păduri şi un microclimat mai bun. Culturile de toamnă sunt bune. Problema mare este pe culturile de primăvară, unde am avut ceva precipitaţii, dar neuniforme. Sunt zone unde totul este bine şi zone unde porumbul mai are puţin şi moare”, declara fermierul pe 21 iulie a.c., în calitate de Speaker şi Invitat la evenimentul “Fermier în Linia Întâi - Xgroup Meetings Agriculture”.
În practica tehnologică, fermierul spune că foloseşte mult îngrăşăminte lichide, care „anul acesta au avut rezultate incomparabile faţă de cele solide, sunt şi mult mai accesibile, costuri mult mai mici, substanţă activă mai puţină pe tona de produs”.
Este şi adeptul tehnologiilor verzi, deşi domeniul se supune unor norme foarte drastice. „Folosesc semănat direct, folosesc covor verde, dar şi aici este o problemă pentru că vin anumite norme şi anumite strategii. Noi facem treaba asta cu înverzirea, doar că şi aceasta este constrânsă: să semeni într-o anumită perioadă, să întorci prin disc”, remarcă Cezar Musteaţă.

 

Tehnologia inteligentă n-are şanse de amortizare

 

„La 500-700 ha nu ai nici o şansă să amortizezi investiţiile. Este vorba despre investiţii de sute de mii de euro, dacă vorbim despre semănat variabil, fertilizat variabil, să ai tot lanţul, staţie meteo, cropio, să vezi nevoia de azot, să prevezi, să faci analiza ţesuturilor. Deci sunt basme. Este important să existe procesare, dar aceasta se face cu foarte mulţi bani.
Noi, fermierii, avem nevoie de bani pe termen lung, nu pe 5 ani, ci pe 10-20 ani. Vrem să avem sate vibrante, vrem să avem cât mai mulţi angajaţi în domeniu. Sigur că facem toate acestea, dar să fie subvenţionată forţa de muncă, cum este de exemplu în domeniul construcţiilor. Or, astea se bat cap în cap, pentru că dacă vorbim despre agricultură inteligentă, asta înseamnă mai puţini oameni, care oricum în mare parte sunt plecaţi în Occident”, a punctat, foarte realist, tânărul fermier ieşean.

Cezar Musteata_b

„Dezvoltarea satului românesc este posibilă doar prin procesare”

 


„Vânzarea de produse locale este o problemă. 80% din magazine nu sunt ale noastre şi nu vor să valorifice aceste produse, iar cele valorificate sunt cu nişte contracte înrobitoare pentru producătorul român. De asemenea, produsele naturale nu sunt încurajate, mâncăm brânza din ulei de palmier fără să ştim. Când vor fi susţinute măcelăria şi băcănia, atunci o sa trăiască bine şi micul producător, dar până atunci mai este cale lungă”, a încheiat Cezar Musteaţă.

Eu sunt într-un mediu asociativ destul de puternic pe Iaşi şi pe Bucureşti şi sperăm să fie auzit mesajul nostru. Uniunea Europeană ne vrea ecologişti. De acord, dar cum? E simplu de spus, dar avem nevoie de procesare, investiţii, lanţuri
CEZAR MUSTEAŢĂ
“Fermier în Linia Întâi” în judeţul Iaşi

“Fermier în Linia Întâi” este un proiect al comunităţii marilor fermieri RALF, organizat de BORO Communication, în parteneriat cu Corteva Agriscience România şi Revista Ferma.

material asigurat de
BORO Communication
mai multe pe această temă
www.borocommunication.ro

Vizualizat: 2294 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?