Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cel mai bun porumb-siloz

Publicat: 17 aprilie 2017 - 17:10
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

• un progres genetic de 155 kg de s.u./ha, anual 

Diferențele de producție medie constatate în loturile experimentale cu hibrizi de porumb-siloz din aceeași clasă de precocitate variază între 3 și 7 la sută. Alegând corect genetica optimă, crescătorul își va putea furaja efectivul de animale cultivând mai puțin teren, favorizând, astfel, culturile comerciale sau îmbunătățindu-și autonomia furajeră.

Porumb

Atunci când alegi hibridul cel mai productiv, ai un câștig financiar, care se poate amplifica atunci când varietatea de porumb are un nivel bun de unități furajere (UF).

Hibridul potrivit poate cântări greu în buzunarul fermierului
În grafic observăm măsurarea rapidă a constanței progresului genetic înregistrat la porumbul-siloz, începând din anul 1980. Sporul producțiilor medii, relevat de testele efectuate în cadrul rețelei Variétés Post-Inscription (VPI - hibrizi post-înscriere), se ridică la 155 kg de substanță uscată (s.u.)/ha/an.
Progresul genetic nu înseamnă doar producția medie a hibrizilor la o maturitate identică; el are un aport benefic pentru întreaga plantă de porumb. De exemplu, numărul plantelor căzute nu a fost niciodată atât de mic ca în aceste teste, iar valoarea energetică (UF) a hibrizilor este stabilă, la nivel global.

Nu, hibrizii ieftini nu sunt mai rentabili!
În cadrul unor teste efectuate în Bretania - Franța, s-a măsurat efectul progresului genetic asupra rentabilității exploatațiilor, comparând hibrizi identificați ca având un preț de piață scăzut cu hibrizi-martor din rețeaua VPI. În intervalul 2012-2016, randamentul hibrizilor-martor a fost mai mare cu 2 tone de s.u./ha. Chiar și în condițiile economiei realizate la prețul semințelor, în cazul utilizării hibrizilor cu preț scăzut se obține un bilanț net de -1,24 t s.u./ha.
În concluzie, la un cost de producție (la siloz) de 80 euro/tona de s.u., producătorul care recurge la semințe ieftine înregistrează un deficit net de -100 euro/ha.
Prin urmare, ne întrebăm cum ne putem alege hibrizii de porumb-siloz astfel încât să asigurăm un nivel optim al producției medii, al calității recoltei și al valorii de furajare?

Reguli de bună practică:
• Încă din momentul semănatului, fixați-vă un nivel-țintă de 32% s.u. la recoltare! Obiectivul constă în recoltarea porumbului-siloz la un nivel de s.u. cuprins între 30 și 35% (plantă întreagă), indiferent de contextul climatic al anului, în funcție de datele de semănat și de recoltare preconizate.
• Alegeți-vă hibrizi cu potențial de producție ridicat, pentru a vă optimiza asolamentul! Este important să ținem cont de nivelul de producție medie vizat, pentru că de el depinde suprafața care va fi cultivată pentru furajarea efectivului, precum și costul de producție per tona de s.u. însilozată.
Astfel, în cadrul testelor realizate în rețeaua VPI (tabel), se observă diferențe de producție medie între hibrizi, care merg de la 3 la 7% (în funcție de grupele de precocitate și de ani), fapt care inflențează modul de repartizare a culturilor din asolament.

Bertrand CARPENTIER
Responsabil program porumb-siloz - Arvalis
Federația Națională a Producției de Semințe de Porumb și de Sorg
www.maizeurop.com

TABEL: REZULTATE ALE TESTELOR ARVALIS-INSTITUT DU VÉGÉTAL, ÎN BRETANIA

 Tabel Porumb

 

GRAFIC: PROGRES GENETIC CONSTANT ÎNREGISTRAT LA PORUMBUL-SILOZ

 Grafic Porumb

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 7 (190) din 15-30 aprilie 2017

Vizualizat: 1905 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?