Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cea MAI BĂTRÂNĂ VACĂ din LUME! A trăit aproape 49 de ANI și a avut 39 de VIȚEI!

Publicat: 27 octombrie 2017 - 14:56
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

DOUĂ RECORDURI GUINESS! O vacă din rasa irlandeză Droimeann, pe nume Big Bertha (Marea Bertha), este considerată cea mai longevivă din lume.

BERTHA-VACA-BATRANA_b

Big Bertha (Marea Bertha), din rasa irlandeză Droimeann, deține două recorduri Guiness, unul pentru cea mai longevivă vacă din lume - a trăit aproape 49 de ani, iar al doilea pentru cei 39 de viței fătați de-a lungul vieții sale, acesta fiind cel mai mare număr de descendenți pe care i-a avut vreo vacă.

Big Bertha s-a născut în Irlanda, pe 17 martie 1945, de ziua Sfântului Patrick. Vaca a trăit cea mai mare parte a vieții sale la ferma lui Jerome O’Leary, din orașul Kenmare, în sud-vestul Irlandei și a murit pe 31 decembrie 1993, cu trei luni înainte să împlinească 49 de ani. Big Bertha a fost împăiată și se află într-o fermă din localitatea Beaufort, Ținutul Kerry.

La data la care Big Bertha a murit, proprietarul său avea în fermă mai multe fiice ale acesteia. Cea mai bătrână dintre fiice avea 35 de ani.

Datorită celebrității, Big Bertha a ajutat, prin aparițiile sale de-a lungul vieții la expoziții de bovine, la strângerea a peste 75.000 de dolari americani destinați tratării cancerului.

CEA-MAI-BATRANA-VACA_b

Rasa irlandeză de bovine Droimeann: O istorie de peste o mie de ani!

Rasa de bovine Droimeann sau Droim Fhionn este nativă irlandeză. Numele tradus înseamnă „cu spatele alb”, făcând referire la aspectul exterior al animalelor. Rasa a fost asociată cu istoria Celtică, considerându-se că acum o mie de ani bovinele din această rasă erau prezente pe tot cuprinsul Irlandei. Dovezi ale existenţei bovinelor din rasa Droimeann sunt cuprinse în poeme despre istoria celţilor ce datează din anul 920.

În prezent mai există doar în jur de 300 de animale din această rasă, având statutul de rasă în pericol de dipariţie. Un nucleu al rasei există în ferma Killrowan din Irlanda. Proprietarii fermei cresc bovine din rasele Droimeann şi Highland, de asemenea una dintre cele mai vechi rase din Marea Britanie.

Bovinele din rasa Droimeann pot fi exploatate atât pentru producţia de lapte, cât şi pentru carne. Produc lapte de calitate chiar şi din furaje de slabă calitate, iar carnea lor are consistenţa untului de casă. Promotorii rasei consideră că textura şi aroma cărnii bovinelor Droimeann este superioară celei date de bovinele din celebra rasă Kobe.

Animalele din rasa Droimeann au o talie mică spre medie, coarne în general scurte, cu vârfurile negre. Au un temperament liniştit, longevitate mare, rezistenţă excelentă la condiţiile de mediu, putând fi ţinute în exterior chiar şi în timpul iernii. Vacile din rasa Droimeann au fătări uşoare şi pot fi împerecheate cu aproape toate rasele continentale, inclusiv Charolais, Limousin, Simmental şi Aberdeen Angus.

(Surse şi foto: vetclinics.in, farmersjournal.ie, Killrowanfarm.ie)

Vizualizat: 13428 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?