Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cât de riscant e semănatul întârziat!

Publicat: 23 noiembrie 2021 - 18:58
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În campania de înfiinţare a culturilor din toamna 2021, pe fondul întârzierii recoltării şi eliberării terenurilor în vederea pregătirii noului pat germinativ, fermierii au întâmpinat atât provocări legate de adaptarea la evoluţia vremii din perioada târzie de înfiinţare a culturilor, cât şi cerinţe legate de aplicarea unor măsuri tehnice suplimentare, pentru a putea spera la răsărirea şi uniformitatea corespunzătoare a culturilor. 

”La data de 20 octombrie, erau semănate 4.000 ha cu rapiţă, iar grâul şi celelalte culturi agricole de toamnă se semănau pe măsură ce se finalizau recoltarea şi pregătirea terenului pentru semănat, proporţia însămânţărilor fiind de aproape 60% din programul propus pentru toamna 2021. În acelaşi timp, trebuie să spunem că au mai fost ani când campania de semănat s-a prelungit până după 10 noiembrie”, sublinia Marcel Tălmăcel.

În toamna 2021, deşi în anumite areale din zona Moldovei s-au înregistrat deficite ale rezervei de apă din sol, care au îngreunat semănatul, în general vremea a fost favorabilă continuării campaniei de înfiinţare a culturilor şi după data de 1 noiembrie, fiind mai călduroasă decât în mod obişnuit, cu temperaturi diurne cuprinse între 12-18oC (în săptămâna 25-31 octombrie 2021) şi între 7-9 oC (media temperaturilor diurne, în perioada 1-15 noiembrie 2021).

Foto 4 Tehnica agricola - daca e nevoie_b 

Două soluţii tehnice care compensează pierderile

 

În condiţiile în care vremea a permis intrarea în câmp, la semănat, fermierii pot spera la influenţe minore asupra viitoarelor recolte, chiar dacă au fost întârzieri calendaristice la înfiinţarea culturilor agricole, dar cu condiţia să fi luat anumite măsuri tehnice speciale, la semănat.

1. O măsură esenţială şi deja general valabilă, indiferent de anotimpul în care semănăm, este aceea de a nu pierde apa din sol. ”În această toamnă s-a impus evitarea arăturii şi, eventual, pe măsura disponibilităţii utilajelor specifice, semănatul direct în mirişte, tocmai pentru a nu pierde apa”, explică directorul DAJ Neamţ.

2. O altă măsură tehnică importantă a fost mărirea normei de semănat. ”Regula cunoscută de către toţi inginerii agronomici, care au şi ceva experienţă în spate, este aceea că, la semănat, cu fiecare zi întârziere după epoca optimă, norma de sămânţă administrată se măreşte cu 50 boabe germinabile pe metru pătrat. În mod concret, să zicem la grâu, în loc să semeni 450-500 boabe/mp, vei semăna 600-700 boabe/mp. Cel mai important este ca, după încolţire, să urmeze răsărirea plantelor înainte de a se aşeza un strat de zăpadă. Şi, de asemenea, emoţii mai sunt legate de faptul că, în decembrie, este posibil să fie răsărite culturile, să nu existe strat de zăpadă şi să vină ger. Plantele, fiind fragile, vor fi destul de expuse”, arată specialistul.

 

GREŞELI CARE SE PLĂTESC


Fiecare etapă tehnologică şi fiecare soluţie aleasă de către fermier are influenţe asupra producţiilor pe doi ani de zile şi asupra rezultatelor economice din cel puţin doi ani de activitate. ”Rezumând, vedeţi, posibila alegere nepotrivită a hibridului, în primăvară, a influenţat producţia din 2021, prelungind perioada de recoltare, dând emoţii şi pentru următorul an de producţie, prin riscurile asumate odată cu semănatul întârziat. Sigur, după fiecare an agricol, se fac şi anumite socoteli baneşti şi, dacă nu ieşi pe plus, s-ar putea să ai de suferit încă un an sau doi. De aceea, în agricultură, totul trebuie să fie făcut cu chibzuinţă şi la timp”, puncta specialistul nemţean.

În judeţul Neamţ, programul însămânţărilor de toamnă din anul 2021 a inclus o suprafaţă de 43.000 ha, din care 24.000 ha au fost ocupate cu grâu şi triticale.

 Foto 2 Marcel Talmacel_b

Personal, ca fermier, am avut o experienţă când am semănat grâu pe 16 noiembrie şi am obţinut o producţie de 6,5 tone grâu/ha. Desigur, există minim doi factori care contează enorm, respectiv vremea şi măsurile tehnice luate de către fermieri, MARCEL TĂLMĂCEL, director DAJ Neamţ

Marcel Tălmăcel

 

un articol de

PETRONELA COTEA MIHAI

redactor Radio România Iaşi

Vizualizat: 1037 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?