Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cât de greu e drumul "de la fermă la furculiţă"?

Publicat: 05 noiembrie 2021 - 22:09
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Şi am putea continua titlul cu o altă întrebare: cât de realiste sunt obiectivele PAC din Green Deal dacă ne referim la impactul lor pe termen mediu şi lung asupra agriculturii europene?

farm to fork_b

În accepţiunea restrânsă a termenilor, pentru un producător, drumul de la fermă la furculiţă ar trebui să fie cât mai scurt, ca şi cum am duce îmbucătura din farfurie la gură. Teoretic, nimic mai simplu. Practic, nevoia mondială tot mai stringentă de a aduce practicile agricole în acord cu mediul, pentru o gestionare durabilă a resurselor pământului pe care îl exploatăm pentru a ne asigura hrana, face ca acest drum să devină, în scurt timp, mai lung, mai costisitor pentru noi toţi şi cu foarte multe restricţii de... "circulaţie".

Dacă până nu demult aveam senzaţia că România se cam zbate de una singură într-o comunitate europeană dominată, la nivel de politici agricole, de state din ce în ce mai "verzi", iată că s-au mai trezit şi alţii că nu e chiar aşa de simplu să atingi obiectivele ambiţioase ale "Pactului Verde", adică: reducerea utilizării pesticidelor cu 50%; reducerea consumului de îngrăşăminte chimice cu 20 de procente; creşterea suprafeţelor certificate ecologic cu până la 25%; mai puţin cu 50% antibiotice în zootehnie; 10% din suprafaţa agricolă scoasă din circuitul de producţie.

Reprezentanţii Copa-Cogeca, organizaţia care susţine fermierii şi cooperativele agricole din UE, a făcut publice câteva studii europene şi mondiale (realizate de USDA, HFFA Research, Centrul comun de cercetare al UE, Universitatea Kiel, Universitatea şi centrul de cercetare Wageningen - WUR) care arată negru pe alb că producţia medie europeană se va diminua drastic. Se estimează că impactul cumulativ al obiectivelor F2F (Farm to Fork) va duce la o scădere medie a producţiei de 10-20% şi chiar de 30% în cazul unor culturi. Mai mult, în declaraţia comună a peste 25 de organizaţii europene din sectorul agroalimentar se arată că producţia europeană de carne de vită va scădea cu 20% iar la porc se va înregistra o reducere medie cu 17%.

Cum se traduc aceste cifre? Scăderea veniturilor pentru producători, inclusiv prin creşterea costurilor de producţie, majorarea semnificativă a preţurilor pentru consumatori, dependenţa din ce în ce mai mare de importuri de materie primă din sectorul agricol.

Studiul HFFA concluzionează că, în medie, 67% dintre culturile arabile ale UE datorează creşterea randamentului inovaţiilor din cercetare iar fără îmbunătăţirile genetice din ultimii 20 de ani producţia vegetală ar fi fost acum cu cel puţin 20% mai redusă. Chiar şi aşa, cu menţinerea ritmului actual de producţie, între 2022 şi 2029, agricultura comunitară nu va face faţă pierderilor cauzate de implementarea strategiei F2F.

Uniunea Europeană încă nu a făcut o evaluare cuprinzătoare şi cumulativă a impactului obiectivelor "Farm to Fork", ci doar analize parţiale sau izolate care nu reflectă viitorul producţiei agricole comunitare şi nu răspund la o întrebare esenţială: va reuşi UE să-şi asigure securitatea alimentară şi care sunt riscurile de consum la care vor fi supuşi cetăţenii europeni?!

 

NICOLETA DRAGOMIR, Senior editor Ferma Media Grup

Vizualizat: 972 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Astăzi, grupul de firme Olt Piess deţine nu mai puţin de 13 tractoare, 9 combine şi două sprayere autopropulsate pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, toate marca John Deere. „Avem trei tractoare mari, de aproape 600 CP, două pe şenile şi altul pe roţi, dar articulat. Ele sunt folosite evident la lucrările grele. Spre exemplu, anul acesta, pentru că ne-au permis condiţiile din câmp, am arat în jur de 70% din suprafaţă. O dată la trei ani am observat că trebuie să întoarcem brazda”

„John Deere m-a convins prin fiabilitatea echipamentelor. Dar la fel de importantă a fost şi relaţia cu IPSO Agricultură. Ne respectăm reciproc şi atunci e normal să fim mulţumiţi de acest parteneriat. În zona noastră există şi o echipă de service foarte bună” - ILIE POPESCU, administrator Olt Piess SRL

Hectarul.ro - Un hectar de soluții pentru casa, grădina și ferma ta! Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?