Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cât de greu e drumul "de la fermă la furculiţă"?

Publicat: 05 noiembrie 2021 - 22:09
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Şi am putea continua titlul cu o altă întrebare: cât de realiste sunt obiectivele PAC din Green Deal dacă ne referim la impactul lor pe termen mediu şi lung asupra agriculturii europene?

farm to fork_b

În accepţiunea restrânsă a termenilor, pentru un producător, drumul de la fermă la furculiţă ar trebui să fie cât mai scurt, ca şi cum am duce îmbucătura din farfurie la gură. Teoretic, nimic mai simplu. Practic, nevoia mondială tot mai stringentă de a aduce practicile agricole în acord cu mediul, pentru o gestionare durabilă a resurselor pământului pe care îl exploatăm pentru a ne asigura hrana, face ca acest drum să devină, în scurt timp, mai lung, mai costisitor pentru noi toţi şi cu foarte multe restricţii de... "circulaţie".

Dacă până nu demult aveam senzaţia că România se cam zbate de una singură într-o comunitate europeană dominată, la nivel de politici agricole, de state din ce în ce mai "verzi", iată că s-au mai trezit şi alţii că nu e chiar aşa de simplu să atingi obiectivele ambiţioase ale "Pactului Verde", adică: reducerea utilizării pesticidelor cu 50%; reducerea consumului de îngrăşăminte chimice cu 20 de procente; creşterea suprafeţelor certificate ecologic cu până la 25%; mai puţin cu 50% antibiotice în zootehnie; 10% din suprafaţa agricolă scoasă din circuitul de producţie.

Reprezentanţii Copa-Cogeca, organizaţia care susţine fermierii şi cooperativele agricole din UE, a făcut publice câteva studii europene şi mondiale (realizate de USDA, HFFA Research, Centrul comun de cercetare al UE, Universitatea Kiel, Universitatea şi centrul de cercetare Wageningen - WUR) care arată negru pe alb că producţia medie europeană se va diminua drastic. Se estimează că impactul cumulativ al obiectivelor F2F (Farm to Fork) va duce la o scădere medie a producţiei de 10-20% şi chiar de 30% în cazul unor culturi. Mai mult, în declaraţia comună a peste 25 de organizaţii europene din sectorul agroalimentar se arată că producţia europeană de carne de vită va scădea cu 20% iar la porc se va înregistra o reducere medie cu 17%.

Cum se traduc aceste cifre? Scăderea veniturilor pentru producători, inclusiv prin creşterea costurilor de producţie, majorarea semnificativă a preţurilor pentru consumatori, dependenţa din ce în ce mai mare de importuri de materie primă din sectorul agricol.

Studiul HFFA concluzionează că, în medie, 67% dintre culturile arabile ale UE datorează creşterea randamentului inovaţiilor din cercetare iar fără îmbunătăţirile genetice din ultimii 20 de ani producţia vegetală ar fi fost acum cu cel puţin 20% mai redusă. Chiar şi aşa, cu menţinerea ritmului actual de producţie, între 2022 şi 2029, agricultura comunitară nu va face faţă pierderilor cauzate de implementarea strategiei F2F.

Uniunea Europeană încă nu a făcut o evaluare cuprinzătoare şi cumulativă a impactului obiectivelor "Farm to Fork", ci doar analize parţiale sau izolate care nu reflectă viitorul producţiei agricole comunitare şi nu răspund la o întrebare esenţială: va reuşi UE să-şi asigure securitatea alimentară şi care sunt riscurile de consum la care vor fi supuşi cetăţenii europeni?!

 

NICOLETA DRAGOMIR, Senior editor Ferma Media Grup

Vizualizat: 672 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina Ideal și tractorul anului 2021, vedetele standului SIGMA România la INDAGRA 2021

Combina Ideal și tractorul anului 2021, vedetele standului SIGMA România la INDAGRA 2021

Sigma Romania, prezență consistentă la Indagra! Tractorul anului 2021 și combina Ideal, vedetele standului la ediția din acest an! Un interviu cu Alexandru Antonesei - manager produs Massey Ferguson, Sigma România

Vasile Târziu: 5 provocări pentru agricultura de mâine Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?