Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Capcane cu feromoni pentru răţişoara porumbului!?

Publicat: 24 iulie 2017 - 14:59
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Devenită inamicul numărul unu al fermierilor din zona de sud a ţării, răţişoara porumbului ar putea fi combătută şi anihilată în numai trei ani, ne asigură Octavian Groza, director tehnic la SC Lux Com SRL.

Octavian_Groza_bFerma administrată de Gheorghe Ţuţuianu din judeţul Călăraşi s-a confruntat anul acesta cu un atac puternic de Tanymecus dilaticollis, dăunător care a început să fie activ nu numai în cultura porumbului. "Am acţionat preventiv la însămânţat şi cu toate astea ne-am trezit când plantele aveau 20-30 cm cu un val puternic pe care cu greu am reuşit să-l stăpânim prin tratamentele aplicate. Insecticidele pe care noi le utilizam, fie ele de contact sau sistemice nu reuşeau să rezolve această problemă. Din cauza asta am şi fost obligaţi să întoarcem anumite suprafeţe. Ştiu că se tot discută la Bruxelles despre interzicerea acestor substanţe pe bază de neonicotinoide, dar pentru moment nu cred să existe o soluţie. Acest dăunător nu atacă doar porumbul. Am început să-l întâlnim în toate culturile. Nu-l mai putem controla", ne spunea Gheorghe Ţuţuianu în urmă cu ceva timp.

Şi totuşi există o soluţie care ar putea pune capăt acestui calvar. Dar ea vine din afara Comunităţii Europene. "Suntem în discuţii cu un institut de cercetări din afara Uniunii Europene care produce nişte feromoni sexuali car promit să dea rezultate. Am putea astfel monta capcane şi să direcţionăm insectele spre aceste locuri special amenajate. Ar fi o metodă biologică total netoxică. Oăle depuse de femele ar rămâne sterile şi în primul an am putea reduce populaţia de răţişoară cu până la 40 la sută, iar din al treilea an am ajunge sub pragul economic de dăunare, fără a mai fi nevoiţi să aplicăm tratamente", susţine agronomul.

Până să ajungă în posesia "feromonului minune", Octavian Groza a aplicat anul acesta un produs la care substanţa activă se transformă în gaz, şi în acest caz combaterea este ceva mai eficientă. Chiar şi aşa, însă, pierderile de producţie vor fi însemnate din cauza acestui dăunător foarte agresiv.

Vizualizat: 1269 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!