Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Când omul sfinţeşte brazda cu mirul ştiinţei

Publicat: 24 mai 2017 - 18:53
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cristea GeorgeTânărul George Cristea, din satul Măgurele, comuna Topolog, judeţul Tulcea, aşezare situată în partea centrală a Podişului Babadagului, rostuieşte un agribusiness într-un areal în care resursele locale sunt oarecum limitate. Mai întâi s-a dat pe brazdă cu agricultura: are o fermă vegetală întinsă pe aproape 300 de hectare şi este mulţumit de roadele muncii sale. 

În toţi anii ăştia şi-a conturat tot mai mult convingerea că pământul bine lucrat oferă destule satisfacţii celor care-l slujesc cu credinţă şi sfinţenie. Ori de câte ori are ocazia, George Cristea nu pierde prilejul de a-l cita pe marele om de spirit Mihail Kogălniceanu, care spunea că: “Agricultura este maica neamului omenesc care hrăneşte fiii săi.”

La început a fost răsadul!
Povestea ogoritului la Măgurele a început în urmă cu aproape un deceniu, în 2008. „Venisem din Topolog şi, neavând din ce trăi, a trebuit să mă apuc de ceva. Mai întâi m-am ostenit să ridic un solar în suprafaţă de 150 mp şi am făcut răsaduri de legume (roşii, ardei, castraveţi, vânătă, varză), aşa cum învăţasem acasă. Tata îmi dăruise un mic tractor - U 445, numai bun pentru grădinărit. În 2008, am cultivat un hectar cu varză. Şi aşa a fost începutul”, îşi aminteşte, cu o anume nostalgie, George Cristea de primii paşi în această frumoasă aventură de succes.
Apoi a preluat de la oamenii din sat teren în arendă, în jur de 17 hectare, şi încet-încet a prins demaraj în afacere. Şi curaj! În anul 2010, a depus primul proiect pe Măsura „Instalarea tânărului fermier” şi din banii primiţi, a cumpărat nişte terenuri. Doi ani mai târziu a contractat prin leasing primul tractor mai performant, de 95 CP. Apoi, în 2014, a mai făcut un proiect finanţat din fonduri europene, în valoare de 103.500 euro, pentru alte dotări: o combină şi alte componente de tehnică de mecanizare. Cu utilajele de prelucrarea solului a fost ajutat de tatăl său, Nicolae Cristea, fost strungar de elită la SMA Topolog. Muncitorul specialist a reparat şi recondiţionat în propriul său atelier mecanic tot ceea ce fusese scos la casare. Staţiunea se desfiinţase, cum de altfel s-a întâmplat cu întreg sistemul de mecanizare al agriculturii româneşti.

„Învăţ cum să fac faţă provocărilor!”
Tânărul fermier George Cristea a ajuns să lucreze din ce în ce mai eficient terenul. Din toamna trecută are semănate aproape 100 hectare cu grâu, cultură care s-a dezvoltat în condiţii optime. Nutreşte speranţa că la vară, atunci când va intra cu combina în lan, recolta va bate spre 5 tone/ha, aşa cum s-a întâmplat şi în sezonul trecut. La orz, a obţinut o medie de 6300 kg/ha, cu sămânţă de la Saaten Union, ceea ce nu este puţin într-o zonă neirigată, în care ploile rar binecuvântează platoul jos al Babadagului, din Masivul Dobrogei de Nord. “Învăţ de la o campanie la alta tehnologiile de cultură sau cum să fac faţă mai bine provocărilor anilor agricoli atipici. În materie de tehnologie agronomică, primesc un sprijin profesionist, de specialitate, de la inginerul Ionuţ Aurelian Racheleanu, un tânăr pasionat de munca sa, care mă ajută la elaborarea programelor de fertilizare şi de protecţie fitosanitară a fiecărei culturi”, a susţinut George Cristea.
Fermierul tulcean a mai învăţat şi un lucru: pentru a obţine profit, trebuie să investească. În medie, cheltuie în jur de 2.000 lei pe hectarul cultivat, un nivel de tehnologie mediu intensiv. Pentru agricultor, cultura cea mai profitabilă este porumbul. Anul trecut, în ferma de la Măgurele, a produs aproximativ 6.000 kg boabe/ha cu sămânţa hibridă Dekalb de la Monsanto. Şi în această primăvară a semănat porumb, alături de mazăre şi floarea-soarelui, pe vreo 200 ha brăzdate din toamna trecută.

Spirit întreprinzător

Ionut Racheleanu
La toamnă, producătorul agricol spune că va pune rapiţă, pentru prima dată. Ştie că e o cultură pretenţioasă care cere un plus de disciplină tehnologică, dar şi de ştiinţă agronomică. Spirit întreprinzător, tânărul fermier a identificat noi oportunităţi în sensul dezvoltării agribusinessului său. A simţit că e în stare şi că poate răspunde unei nevoi de piaţă, astfel, că de doi ani, George Cristea face distribuţie de inputuri pentru fermierii mici şi mijlocii din zonă. Este un mic jucător pe piaţa locală, demn de luat în seamă; şi-a asigurat un portofoliu de circa 110 de clienţi pe care-i aprovizionează cu cele trebuincioase în „agroactivitate” - seminţe, pesticide, îngrăşăminte şi răsaduri. Ne spune că în primul an a avut o cifră de afaceri de circa 200 mii euro, în al doilea (2016), peste 500 mii de euro! Sunt seminţele succesului!
Tot Ionuţ Aurelian Racheleanu este cel ce i-a sugerat să iniţieze o afacere în domeniul fitofarmaceutic. La această dată, fermierul are deschisă o mică unitate de profil unde desface, între altele, produse chimice microambalate.
Prin osârdia cu care se nevoieşte să lucreze pământul mănos şi sfânt al Dobrogei întru obţinerea unor roade îmbelşugate, George Cristea nu face altceva decât să sfinţească cu mirul ştiinţei agronomice brazda făcătoare de minuni.

 

 


PROFIT CLAR, AMBALAT ÎN „TEHNOLOGIA” SUCCESULUI!
George Cristea: „De anul acesta facem distribuţie pentru Holland Farming, comercializând seminţe profesionale de legume, îngrăşăminte chimice cu eliberare controlată, hidrosolubile şi foliare, biostimulatori de creştere şi dezvoltare, produse pentru culturi ecologice, nutrienţi şi tratamente ecologice sau substraturi pentru horticultură. La Sarichioi există un bazin legumicol cu tradiţie şi o piaţă de desfacere stabilă. Viitorul va fi focusat pe dezvoltarea părţii de distribuţie, sens în care am semnat un contract de exclusivitate cu o companie recunoscută pentru biostimulatori şi produse de reglare a pH-ului şi intenţionez să intru pe o piaţă de nişă”.


ÎN FIECARE AN SCHIMBĂ STRUCTURA FERMEI
Fermierul George Cristea are de gând să continue cu dezvoltarea exploataţiei agricole; să se extindă prin cumpărarea sau arendarea terenurilor din zonă. Loc este, aşteaptă numai ca oamenii să capete mai multă încredere în el. ”De la an la an se schimbă structura fermei. Am depus, în decembrie 2016, la AFIR Tulcea, un proiect în valoare de aproape 300 mii de euro pentru achiziţionarea unui tractor de 250 CP, cu utilajele aferente de prelucrarea solului. Aştept rezultatul analizei dosarului. Apoi, voi fi nevoit să măresc şi capacitatea de depozitare a producţiei realizate, deocamdată stau să văd cum vor evolua lucrurile!”, a precizat întreprinzătorul tulcean.

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 9 (192) din 15-31 mai 2017

Vizualizat: 349 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?