Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Campanie rapiţă 2022 - producţii relativ bune, preţuri în scădere

Publicat: 16 iulie 2022 - 19:06
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Seceta din ultimele luni duce la o scădere a recoltelor UE. Departamentul american al Agriculturii (USDA) în raportul din iulie estimează o scădere a producţiei de rapiţă cu 0,4 milioane de tone, comparativ cu luna precedentă, până la 17,9 milioane de tone.

seminta rapita_b
Totuşi, dacă această prognoză privind recolta de rapiță din UE se va confirma, acest rezultat ar depăși cu 600 mii de tone producţia din 2021 și cu 400 mii de tone media ultimilor cinci ani. Conform raportului USDA, suprafaţa cultivată cu rapiţă în statele UE este de 5,8 milioane de hectare, iar randamentul mediu este estimat la 3,08 t/ha.

 

Seceta afectează producţia

 

Seceta a afectat serios cei mai mari doi producători de rapiţă din UE, Franța și Germania. Producția germană de rapiță este estimată la 3,7 milioane de tone, iar cea a Franței la 3,6 milioane de tone. În raportul USDA au mai existat corecții ale producţiei de rapiţă în Ungaria, Republica Cehă și Polonia. În schimb, recoltele de rapiță prognozate în Lituania, Letonia și Suedia au înregistrat ușoare creșteri. Producţia de rapiţă a României este de aşteptat să fie de peste 1,5 milioane de tone.

Cotaţia rapiţei la bursa de la Paris (Euronext) era de 668,50Euro/tonă (14.07.2022), în scădere uşoară. Reamintim că preţul rapiţei a atins un maxim istoric de 1081,25 Euo/tonă, în 22 martie 2022. În România preţul rapiţei a ajuns până la cca. 800 Euro/tonă, 

Raportul USDA https://www.usda.gov/oce/commodity/wasde/wasde0722.pdf

 

Grâu - producţie mai mică, preţuri volatile


Comisia Europeană estimează producţia de grâu la 125 milioane de tone în scădere faţă de prognoza din luna anterioară şi sub producţia de 130,1 milioane de tone înregistrată anul trecut.

În raportul din iulie USDA apreciată că producţia de grâu a UE va fi de 134,1 milioane de tone, în scădere cu 2 milioane de tone faţă de raportul din iunie. USDA a redus randamentele aşteptate pentru Spania, Italia și Germania. Raportul USDA privind perspectivele globale pentru piaţa grâului arată o scădere a ofertei, reducerea consumului și creșterea stocurilor dar şi a exporturilor internaţionale. Chiar dacă producția estimată de grâu va fi mai mică, aceasta este parțial compensată de stocurile inițiale mai mari.

Vizualizat: 967 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?