Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Campanie agricolă sub semnul deplinei angajări

Publicat: 15 aprilie 2017 - 16:51
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

A doua jumătate a lunii lui Prier, denumită generic și „luna porumbului”, este hotărâtoare pentru finalizarea însămânțării culturilor din epoca a doua de semănat, și anume floarea-soarelui, porumb, soia, fasole ș.a.

Semănatul porumbului a debutat mai întâi în zona joasă de câmpie din sud-vest, în Dobrogea și în sudul Moldovei, apoi în Transilvania și centrul Moldovei și, în final, în zonele subcarpatice și în nordul țării.
În paralel cu însămânțarea, agricultorii au în atenție și protecția culturilor de toamnă care necesită tratamente fitosanitare împotriva complexului de boli foliare și ale spicului, dar și pentru controlul dăunătorilor care încep să-și facă apariția.

Campanie agricolă sub semnul deplinei angajăriClick pe poza pentru galerie!

BRĂILA
Ritm bun de lucru la semănat
După ce au terminat de semănat floarea-soarelui, fermierii din Bărăganul brăilean au trecut din mers la pregătirea patului germinativ pentru cultura porumbului. „Avem senzația că e umiditate în sol, dar poate să fie o capcană, aici, în Bărăgan. Se usucă pământul în urma rafalelor de vânt”, ne-a declarat Tudorel Mancă, producător agricol din satul Dudescu, comuna Zăvoaia. În ferma lui Mancă, însămânțările la floarea-soarelui au durat fix trei zile bune de lucru. Nici nu a avut o suprafață mare, doar 60 de hectare. “Noi lucrăm la pregătirea terenului cu un Cultirapid modernizat, tractat de un tractor de 230 CP, și cu o semănătoare de precizie Monosem. Vrem să aplicăm tehnologii de mare precizie, să respectăm densitățile și dozele de îngrășăminte chimice încorporate odată cu așezarea seminței sub brazdă. Capacitatea de semănat atinsă a fost de 20 hectare la zi. Am înlocuit vestitul Neoma cu SY Neostar CLP - hibrid semitimpuriu adaptat tehnologiei Clearfield Plus, cu densitatea recomandată de 55.000-60.000 boabe germinabile/ha. Dar avem și o solă însămânțată cu hibridul ES Florimis CL de la Euralis”, a susținut producătorul agricol.
Potrivit acestuia, cultura florii-soarelui a oferit în ultimii ani destule satisfacții. Anul trecut, spre exemplu, a obținut o medie de peste 3200 kg/ha, iar prețul de comercializare prin Cooperativa Braicoop, unde este membru fondator, a fost unul bun, de 360 dolari pe tonă.
Ca în fiecare primăvară, însămânțarea porumbului în ferma lui Tudorel Mancă durează cel mult două săptămâni pline. Cultivatorul știe cum să organizeze activitatea de campanie, are o bogată experiență în agricultură. La începutul lunii aprilie avea de semănat 200 ha cu porumb, sămânța hibridă este asigurată în mare parte de compania Monsanto. În anii anteriori, cele mai bune rezultate în urma testărilor s-au înregistrat cu Dekalb 4608 și Dekalb 4590. Acum a introdus și hibrizi de la Pioneer.
Tudorel Mancă are un of mare cu asigurarea apei în zona unde are terenurile. I s-a respins un proiect pentru irigații, dar nu s-a lăsat și a depus încă unul, pentru modernizarea stației și a rețelei de conducte. Speră să aibă mai multe șanse acum!

Un tractor de Mărțișor!
Când am vorbit cu Ioana Mateescu, puțin înainte de Sărbătorile Pascale, femeia era urcată pe tractor. „Întorc o solă de 14 hectare de grâu care a ieșit din iarnă foarte prost și pregătesc terenul pentru pepeni”, ne-a declarat fermierul din Insurăței. Terenul se lucra bine. Tractorul are o poveste ce merită a fi spusă. Anul trecut, Ioana Mateescu a apelat la serviciile unui terț pentru a face lucrările sezonului. Dar nu a fost mulțumită de calitatea lor. „Acest lucru le-a ambiționat pe cele două fete ale mele să-mi cumpere un tractor. Așa că de Mărțișor am primit un John Deere de 85 CP, cu plug reversibil. Inițiat l-au cumpărat în speranța că va munci un tractorist pe el, nu se așteaptau să urce mama lor!”, ne-a declarat inginerul agronom. Așa că, de la ora 7 dimineața e la volan în brazdă, până când se întunecă, în toate zilele bune de lucru. Cu o zi în urmă avusese o pană, așa că la ora 16:00 depana utilajul.
Cultivatoarea brăileană are cultivată mazăre pe trei hectare și acum însămânța 19 ha cu floarea-soarelui (Imeria de la Caussade) și 12 ha cu porumb de la Pioneer. Iar pe suprafața rămasă până la 40 ha va semăna pepeni: Arashan, de la Syngenta, un hibrid viguros, mare, care ajunge la maturitatea de recoltare în 70-75 de zile de la plantare, pepene cu fruct foarte rezistent la transport. „La pepeni sunt probleme cu desfacerea cam în fiecare an; sunt foarte rari anii când reușim să vindem întreaga producție și la preț bun. Avem o autoutilitară de 3,5 tone și ducem marfa la piețele de gros din Galați, Constanța și, ceva mai puțin, București, că acolo e plin de samsari”, ne-a precizat Ioana Mateescu.

MEHEDINȚI
Semănat finalizat la timp!
În sudul Mehedințului, inginerul Cornel Stroescu a încheiat campania de însămânțări într-un timp extrem de scurt. În prima jumătate a lunii aprilie era cu totul gata. Însă, pentru a pregăti patul germinativ la parametrii agronomici corespunzători, a trebuit ca utilajele să facă două treceri în plus față de un sezon agricol obișnuit. “Seceta ne-a impus un ritm greu de lucru și costisitor; consumuri suplimentare de motorină și de lubrifianți, la care se adaugă uzura prematură a utilajelor agricole; toate acestea vor crește, în final, costurile de producție cu circa 20 la sută”, ne-a declarat, ușor nemulțumit, liderul producătorilor agricoli mehedințeni. În program, fermierul avusese de însămânțat 160 ha cu mazăre de primăvară, 200 ha cu floarea-soarelui și 240 ha cu porumb. Pentru ultimele două culturi a folosit sămânță hibridă rezistentă la secetă, produsă de companiile Syngenta și Pioneer.

Culturi, sub pecetea secetei!
Cornel Stroescu lucrează aproape 2.000 de hectare. În structura culturilor, cea mai mare suprafață o reprezintă cerealele păioase (160 ha de orz și 700 ha de grâu) și rapița - 500 ha. Culturile de toamnă au avut de suferit din cauza secetei și se află într-un stadiu de dezvoltare întârziat. „A plouat puțin comparativ cu ce am văzut în alte zone ale țării, avem mare nevoie de apă, ne trebuie cel puțin 30 l/mp. Paradoxul este că Dunărea trece la câțiva metri de terenurile agricole și noi, fermierii din sudul județului, nu putem folosi apa, sistemele de irigații fiind nefuncționale de ceva vreme”, și-a vărsat nemulțumirea cultivatorul.
Cornel Stroescu ne spune că a făcut o erbicidare pe toată suprafața cultivată din toamnă, concomitent cu un tratament pentru controlul bolilor foliare: făinare, septorioză și rugini, precum și o fertilizare cu substanțe chimice complexe, în doze suficient de mari, pentru a asigura o bună nutriție a plantelor. Acum este pregătit cu primul tratament fitosanitar pentru combaterea dăunătorilor, pe măsură ce se va încălzi vremea.
Cultivatorul mehedințean așteaptă să apară ghidurile de accesare pentru a depune un nou proiect cu finanțare europeană; ferma lui va intra într-o nouă etapă de modernizare prin achiziționarea de mașini și utilaje de ultimă generație.

Cornel Stroescu
DESPĂGUBIȚI ÎN 2015, IAR ACUM PENALIZAȚI
„Sunt sceptic în privința sezonului de producție agricolă! Așa cum a început și cum se vede în continuare, nu văd un an prea strălucit în comparație cu 2016. Dacă am avea niște politici agrare bune, ar merge și agricultura cum trebuie! Se mișcă ministrul Agriculturii, dar trebuie să se miște și treburile spre bine, bineînțeles”, a susținut Stroescu, liderul Asociației Producătorilor Agricoli din Mehedinți.
Acesta a continuat subliniind că una dintre probleme este legată de „banii pe care autoritățile vor să-i ia înapoi agricultorilor pentru calamitățile din 2015, dar și cu penalități! Astfel că opt din zece fermieri sunt buni de plată; ceea ce nu-i corect! Oricum, Ministerul Agriculturii va pierde, căci oamenii se duc în judecată. Așa e când se lucrează numai din birou, păcat că am ajuns aici!”, a spus, cu regret, Cornel Stroescu.

 

 

 

 

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 7 (190) din 15-30 aprilie 2017

Vizualizat: 639 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?