Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Bihorenii îşi văd diminuate culturile înfiinţate în toamnă

Publicat: 14 aprilie 2017 - 09:28
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La Agroind Cauaceu, societate care lucrează 3.600 de hectare în judeţul Bihor, rapiţa şi grâul au pierdut din suprafeţe, parcelele afectate fiind însămânţate cu soia!

Din cauza lipsei de precipitaţii şi a gerului de peste iarnă, Dan Corbuţ şi-a văzut compromise nu mai puţin de 70 de hectare, pe care a trebuit să le reînsămânţeze în această primăvară. "De obicei ne confruntăm cu fenomenul de secetă pedologică. Anul trecut a fost o excepţie. Din păcate, zona de vest a României nu deţine sisteme de irigat pe suprafeţe întinse. Noi avem un lac la ferma de la Diosig, din care putem iriga o suprafaţă de 300 de hectare", ne-a declarat administratorul Agroind Cauaceu, pentru Ferma.

Mihai_Budai-Agroind_Cauaceu_bClick pe poza pentru galerie!"Din cele 800 de hectare semănate cu rapiţă, am pierdut 30 de hectare, din cauza gerului din timpul iarnii. Nu am avut deloc zăpadă şi temperaturile au ajuns la minus 18 grade. Pe parcela compromisă vom semăna soia. De asemenea, la păioase am rămas cu 1.400 de hectare, deoarce 40 de hectare a trebuit să le întoarcem. Şi în acest caz am ales să cultivăm soia de sămânţă", ne-a explicat, la rândul său, Mihai Budai, şeful de fermă.

Acesta a efectuat deja primul tratament la culturile de cereale, aplicând în acelaşi timp şi un regulator de creştere, "ceva obligatoriul la orz şi la soiurile viguroase de grâu de toamnă", după cum spune el. Între timp, au fost semănate şi cele 225 de hectare cu sfeclă de zahăr, o cultură altfel destul de pretenţioasă dar care poate fi extrem de profitabilă, dacă se urmăresc atent toate verigile tehnologice. Anul trecut, de pildă, în ferma de la Diosig s-a obţinut o producţie medie la hectar de aproape 80 de tone (cantitate livrată procesatorului), rezultând un profit net de 1.400 de euro pe hectar! Să mai zică cineva că din agricultură nu se poate câştiga...

Vizualizat: 1965 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!