Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Agricultura Moldovei e pârjolită de secetă

Publicat: 23 septembrie 2020 - 15:10
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cea mai cruntă secetă din ultimii 70 de ani! Asta ne-au spus fermierii din Moldova! Noi vă arătăm imaginile dezolante ale câmpurilor pârjolite de secetă şi de arşiţă, surprinse în județele Suceava, Iași, Vaslui și Bacău, şi vă spunem poveştile unor fermieri care anul acesta nu vor avea ce să recolteze.

Florin Platon, Vaslui: “Nu avem ce să recoltăm!”

FLORIN PLATON, fermier din Băcăoani, com. Muntenii de Jos, judeţul Vaslui, lucrează, împreună cu soţia sa, 190 hectare de teren. Ca niciodată, anul acesta a intrat în lanul de porumb direct cu discul, în loc de combină. Porumbul frumos răsărit, în toiul verii s-a uscat văzând cu ochii.

Florin Platon 1_b

"Am întors în primăvară 48 de hectare de grâu, am semănat porumb, a avut o pornire frumoasă, a crescut şi apoi s-a uscat!" - FLORIN PLATON, VASLUI

„Cred că deficitul de apă, la ora actuală (ultima decadă a lunii august), la noi, este de peste 700 de litri pe metru pătrat. Din noiembrie anul trecut, nu ştiu dacă s-au adunat 85 de litri de apă. Am întors în primăvară 48 de hectare de grâu, am semănat porumb, a avut o pornire frumoasă, a crescut şi apoi s-a uscat.

Florin Platon 2_b

Nu avem ce să recoltăm, pregătim deja terenul pentru culturile de toamnă. Trecem de două ori cu discul greu şi va fi necesară şi o lucrare cu combinatorul, pentru uniformizarea patului germinativ.

Florin Platon 3_b

Sperăm să plouă în septembrie, căci nu avem nici o garanţie că, pentru 2021, vom avea apă pentru porumb sau floarea-soarelui, de aceea vom miza mai mult pe grâu şi pe orz”, spune fermierul din Vaslui.

În 2019, a recoltat, în medie, 12.400 kg de porumb boabe la hectar.

Florin Platon 4_b

 

Cine face prețul cerealelor?


Preţurile pe care le oferă traderii de cereale fermierilor români sunt aproape identice şi mult prea mici, se plâng mulţi fermieri. Chiar şi anul acesta, în care producţia de cereale este, în multe zone, foarte slabă, din cauza secetei, preţurile au rămas aproape la fel ca și în anii trecuţi.

 

Constantin Ștogrincă, Iași: “Nu avem de unde da arenda!”

 

Constantin Ștogrincă (Stomar Agro SRL) lucrează 960 ha în două comune din jud. Iași: Focuri şi Gropniţa. „Am mai avut ani răi din cauza secetei, dar ca anul ăsta nu. Am mai avut secetă în 2007 şi în 2014, dar dacă nu s-a făcut grâul, măcar s-au mai făcut porumbul, floarea-soarelui, dar să nu se facă toate nu s-a mai întâmplat, să nu avem de unde da arenda”, spune Ştogrincă. Din 960 ha, doar 36 ha sunt proprietate. Plăteşte arendă 900 kg de grâu sau de porumb pe hectar.

Constantin Stogrica, Focuri, ,jud. Iasi 1_b

Rapiţa a întors-o toată, 160 ha. Anul trecut, a recoltat 3.820 kg/ha. La grâu, din 160 ha, 100 ha le-a întors, iar de pe restul a recoltat, în medie, 600 kg/ha, față de 7.200 kg/ha în 2019.

 

Calamitate 100%


În loc de rapiţă şi grâu a semănat porumb. Are aproape 700 ha calamitate 100%, iar restul, cam 85-90%. Poate va recolta 500-600 kg/ha, „să iasă măcar motorina”. Anul trecut a avut o producţie de peste 11 tone/ha. „Porumbul a crescut 2 metri înălţime, a dat în spic, dar când să polenizeze, au venit căldurile mari şi seceta pedologică şi s-a uscat, n-a mai legat nimic, a rămas numai strujanul”, mai spune fermierul ieşean.

Constantin Stogrica, Focuri, ,jud. Iasi 2_b


Campanie nouă cu sămânţă din pod


La floarea-soarelui estimează că va obţine maximum 700 kg/ha, față de 3.950 kg/ha în 2019. „Floarea avea 20 cm diametru şi într-o săptămână a ajuns la 10 cm, nu a avut de unde să tragă apă. Din toamna lui 2019, a plouat doar puţin peste 200 de litri, dar a venit ploaie «repezită», care s-a dus toată la vale, că pământul era uscat. Am făcut tehnologie mai bună şi la timp, am investit în utilaje, dar dacă nu avem apă, degeaba. Dacă nu plouă, în toamna asta pun doar sămânţă din pod, nu mai cumpăr sămânţă şi nici un fel de îngrăşământ, că nu mai avem bani. Tratamente trebuie să facem”, spune Constantin Ştogrincă.

Constantin Stogrica, Focuri, ,jud. Iasi floarea soarelui_b

Acum câţiva ani, mulţi fermieri din zonă au pus sorg, care este mai rezistent la secetă, dar preţul a fost foarte mic. În plus, susţine Ştogrincă, „rămâne terenul foarte secătuit de resurse şi foarte îmburuienat după sorg, nu mai scapi cinci ani de el, că sămânţa e foarte mică şi se scutură la recoltat”.

Constantin Stogrica, Focuri, ,jud. Iasi_b

"Din cauza arşiţei, porumbul s-a uscat de sus în jos. Trebuie tocat, ca să putem ara; altă cheltuială şi altă muncă"CONSTANTIN ŞTOGRINCĂ, IAŞI

 

Vasile Ciubotaru, Bacău: Așa secetă gravă n-a mai fost din 1946!

 

Vasile Ciubotaru, administratorul fermei Depozitul de Cereale SRL din Iteşti, jud. Bacău, care exploatează 420 ha de teren agricol, are 82 de ani şi a lucrat toată viaţa în agricultură. Spune că aşa secetă gravă n-a mai fost în zonă din 1946: „Munceau oamenii câte o săptămână pentru un căuş de făină”.

VASILE CIUBOTARU - jud. Bacau_b

"Anul ăsta, deficitul de apă este de 80%. Ar trebui să avem cam 450 de litri pe vară şi nu ştiu dacă au fost 100 de litri vara asta" - VASILE CIUBOTARU, BACĂU


Pierdere de 700 de lei/ha


„Anul acesta, la grâu, mi-au ieşit cheltuielile 3.800 de lei pe hectar. Noi ne-am pregătit pentru o producţie de 7 tone la hectar, am aplicat îngrăşăminte, tratamente, şi, din cauza secetei, am realizat 4.400 de kilograme pe hectar, înmulţit cu 70 de bani pe kilogram, cu cât am dat grâul, deci am avut pierdere 700 de lei pe hectar”, susţine Ciubotaru.

Vasile Ciubotaru - jud. Bacau 1 (1)_b

La porumb, media a fost 10.500 kg/ha în 2019, iar anul ăsta se declară mulţumit şi cu 5 tone/ha. La floarea-soarelui, anul trecut a recoltat 2.500 kg/ha, iar anul ăsta speră la maximum 1.500 kg/ha. Rapiţă a obţinut 1.800 kg/ha în 2020, după şapte tratamente.

Vasile Ciubotaru - jud. Bacau 1_b

 

Cristian Andrici, Botoșani: 80% din porumb este calamitat 100%

 

Cristian Andrici (Expert Agro Bucovina) exploatează 1.000 ha de teren agricol în județul Botoșani și încă aproximativ 1.000 ha în judeţul Suceava. Andrici este şi preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Botoşani, care reuneşte peste 100 de fermieri care lucrează în jur de 40.000 ha.

Cristian Andrici - jud. Botosani 1_b

În zona localității Bălcăuți, jud. Suceava, culturile de porumb și floarea-soarelui arătau foarte bine, la finalul lunii august, însă proprietarul estimează că va obține totuși recolte mai mici decât în 2019.

În jud. Botoşani, pe mai mult de jumătate din cele 1.000 are porumb. Anul trecut a recoltat, în medie, peste 12 tone/ha. Anul ăsta, 80% din suprafaţă este calamitată în proporţie de 100%.

Cristian Andrici - jud. Botosani 2_b

„Problema e să ţină aşa până la recoltat, pentru că au mai fost ani în care a venit gheaţa înainte de recoltat şi a distrus tot. Până când nu strângi de pe câmp, nu poţi să ştii ce producţie ai”, ne spune reprezentantul unei firme, care cunoaşte bine fermierii din zonă şi problemele lor.

În judeţul Botoşani, potrivit prefectului Dan Nechifor, 96% din comune au fost afectate de seceta din această vară.

Cristian Andrici - jud. Botosani 3_b

Vizualizat: 1858 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?