Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

ADRIAN CHESNOIU despre CRIZA ÎNGRĂŞĂMINTELOR: Venim cu noi PACHETE DE SPRIJIN!

Publicat: 26 ianuarie 2022 - 10:11
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

"Ca un om care nu are mâncare, aşa e şi lipsa fertilizanţilor în agricultură. Respectarea verigilor tehnologice în agricultură este foarte importantă, dar sunt şi mulţi factori de risc, cum ar fi vremea. Iar creşterea preţurilor la inputuri are impact pentru toate culturile", spune Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.  

Ministrul a dezvăluit că atunci când a preluat mandatul, comisia din MADR responsabilă cu fertilizanţii avea activitatea suspendată. A reactivat imediat această structură şi a început demersurile pentru importul de îngrăşăminte. Evident, preţurile vor fi foarte mari, dar, spune ministrul, "măcar să distribuie fermierii, chiar dacă mai puţin". Cu alte cuvinte, confirmă şi oficialul ceea ce declară deja mulţi dintre fermieri şi agronomi: se va fertiliza sub necesarul culturilor!

 

"PRINDE ORBUL, SCOATE-I OCHII!"


Creşterea cu până la 400 şi chiar 500%!!! a preţurilor pentru îngrăşăminte generează o situaţie aparte pentru agricultură şi de aceea trebuie să intervenim în mod direct. Am ajuns aici şi pentru că nu s-a intervenit la timp, din vara anului trecut, când deja preţurile erau majorate, a declarat Adrian Chesnoiu, la Antena 3.

adrian chesnoiu ingrasaminte_b

Cine e vinovat, nu e treaba noastră. Scumpirile sunt în toată Europa, însă spre deosebire de România, alte state au luat deja măsuri pentru a veni în sprijinul agriculturii, care este un sector vital! Aşa că grija noastră cea mai mare e să vă spunem când şi, mai ales, cu ce intervine Guvernul pentru a-i susţine concret şi consistent pe producătorii de hrană de la noi.

Grija ministrului Agriculturii, declarată public, este: "să protejăm populaţia şi antreprenorii din agricultură! ".

 

PACHETE LEGISLATIVE, GATA DE LANSARE?!


Adrian Chesnoiu spune că a atenţionat în Şedinţa de Guvern din 25 ianuarie (nr - în care s-a aprobat Ordonanţa cu plafonarea la electricitate şi gaze) că aceasta este "ultima şansă de a salva agricultura!", precizând totodată că în fermele zootehnice costurile cu energia electrică au crescut şi la 600% iar industria de morărit şi panificaţie, spre exemplu, se confruntă în această perioadă cu trei factori de risc - gazul, electricitatea şi materia primă - care pot duce la creşteri semnificative de preţuri pentru consumatorul final.

"Săptămâna viitoare venim cu alte pachete de sprijin pentru fermieri şi industria alimentară. Este important să beneficieze în această perioadă de capital lucru, aşa că am luat legătura cu fondurile de garantare şi cu Ministrul Finanţelor pentru a elabora un pachet legislativ", a declarat Ministrul.

În acelaşi context al "crizei îngrăşămintelor", Oficialul de la Agricultură a enumerat la Antena 3 şi măsurile de sprijin dedicate sectorului legume în spaţii protejate (225 milioane lei), programul "Usturoiul" şi măsura nouă pentru susţinerea producătorilor de cartof. Dar, domnule ministru, agricultura în ansamblul ei şi o întreagă industrie conexă aşteaptă susţinerea pentru problemele concrete generate de explozia preţurilor la fertilizanţi!

ingrasaminte mai scumpe_b 

CU GÂNDUL LA URMĂTORUL SEZON


Adrian Chesnoiu spune că este important să ne gândim deja la campania de toamnă, când începe un nou sezon agricol: "Dacă pentru campania de primăvară sunt fermieri care şi-au făcut stocuri de fertilizanţi încă de anul trecut, când au început să crească preţurile, va trebui să ne gândim ce vom face în sezonul agricol 2022-2023, dacă preţul îngrăşămintelor va urma acelaşi trend ascendent şi cu ce măsuri vom veni pentru a susţine agricultura".

NICOLETA DRAGOMIR

 

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!


Ce se întâmplă cu criza îngrăşămintelor în Europa? Dar în lume? Care este evoluţia preţurilor la îngrăşăminte? Cum gestionează alţii această problemă majoră pentru agricultură şi cum răspund autorităţile din România? Ce spun fermierii noştri? Ce spun specialiştii agronomi? Care sunt efectele crizei asupra agriculturii şi alimentaţiei pe termen mediu şi lung?

La toate aceste întrebări jurnaliştii FERMA MEDIA GRUP vor încerca să răspundă prin instrumentele specifice pe care le avem la dispoziţie. Vom publica pe site-ul nostru www.revista-ferma.ro informaţii actuale, cu declaraţii oficiale şi ştiri din actualitatea internă şi internaţională, cu puncte de vedere ale fermierilor. Toate acestea, prin CELULA DE CRIZA FERMA, platformă lansată de echipa noastră în 2020, odată cu agravarea epidemiei de Covid-19 şi apariţia primelor efecte negative asupra agriculturii.

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi prin WhatsApp la telefon 0722814021.

Vizualizat: 8577 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?