Pregătirea grabnică a patului germinativ pentru semănatul culturilor din epoca I, imediat ce solul permite, nu admite pierderea acestui moment, din considerente binecunoscute, dar prea puţin respectate!
Însămânţăm în martie sau mai devreme? În anii cu climă normală, în zonele de cultură din ţara noastră, cerinţele pentru semănatul din epoca I sunt îndeplinite în primele zile ale lunii martie.
În condiţiile modificărilor climatice din ultimii ani, cerinţele sub aspect termic se pot întruni chiar şi mai devreme.
În sistemul convențional de lucrare a solului, în condițiile din fermele noastre se poate folosi una din următoarele variante:
1. pregătirea terenului cu un cultivator cu discuri în agregat cu grapă rotativă;
2. variantă de folosire a gruberului cu discuri sau a gruberului rotativ, fiecare asociat cu câmpuri de grape.
În cele mai multe cazuri, în țara noastră sistemul convențional se reduce la o lucrare cu grapa cu discuri ușoară prin două-trei treceri pentru a crea un strat de sol afânat și întrerupând astfel pierderea apei prin capilaritate. ATENŢIE! Acest sistem distruge structura solului și determină tasarea lui.
Solurile din țara noastră se deosebesc mult de cele din vestul Europei, deoarece au un conținut de argilă mai ridicat care poate depăși chiar și 35%, față de Germania, spre exemplu, unde conținutul în argilă este de 12-13% şi Austria, care are un procent de 20-24% în unele zone.
Condițiile climatice din ultimii ani s-au schimbat și lista problemelor a devenit mai lungă...
În această perioadă se încadrează speciile care au temperatura minimă de germinație cuprinsă între 1 şi 5 grade C, înregistrată timp de 3 zile consecutiv în sol, la nivelul adâncimii de semănat.
Cele mai prezente specii în planurile de cultură ale fermelor de câmp din țara noastră sunt:
• cereale: grâul, orzoaica, triticalelele și ovăzul de primăvară;
• leguminoase pentru boabe: mazărea, năutul, lintea, lupinul alb și latirul;
• plante tehnice: sfecla pentru zahăr, șofrănelul, muștarul alb, inul pentru ulei, inul pentru fibră și macul
• specii ornamentale și medicinale.
1. Pentru a încolți în bune condiții, semințele trebuie să beneficieze, la adâncimea de semănat, de un conținut de apă între 50% la cereale și peste 100% la leguminoase, exprimat în procente din greutatea seminței uscate.
2. Nu folosiți la semănat decât loturile de sămânță cu buletin de analiză din care să rezulte: puritatea tehnică (%); energia germinativă (%), facultatea germinativă (%), masa a 1000 boabe (MMB g), cunoscând că din semințe mari se obțin plante viguroase, cu putere mare de străbatere a solului.
3. Pentru obținerea unor rezultate foarte bune la răsărire este obligatorie tratarea semințelor contra bolilor și a dăunătorilor, doar cu substanțe admise în Codexul produselor de protecție a plantelor, omologate pentru utilizare în România.
4. Dacă folosiți sămânță de la diferiți producători cereți să vă pună la dispoziție date privind: soiul și categoria biologică, vechimea (anul recoltei din care provine), dacă este tratată cu ce substanță, doza folosită, data efectuării tratamentului. Dacă nu vă informați asupra acestor date, este posibil ca efortul economic, fizic, timpul investit să fie în zadar. Preveniţi surprizele neplăcute!
5. O sămânță, indiferent de specie poate avea însușiri fizice și biologice foarte bune, confirmate prin analize de laborator. Dacă nu se respectă perioada de semănat, dacă patul germinativ este necorespunzător şi nu se respectă adâncimea de semănat, atunci răsărirea nu va fi la nivelul calitativ al materialului biologic folosit.
6. Răsărirea poate să se reducă mult şi când planta premergătoare este greșit aleasă.
7. Succesul culturilor semănate în epoca I depinde în primul rând de respectarea epocii de semănat. Orice întârziere va influența negativ întreaga perioadă de vegetație a culturii!
Într-o serie de ferme în care s-au întrunit condiții favorabile, lucrarea de fertilizare a cerealelor de toamnă a fost deja demarată. În prezent lucrarea continuă, prioritate având culturile semănate târziu, cu plante neînfrățite și cu densitate mai redusă și se va încheia cu fertilizarea culturilor cu densitate bună, cu plante viguroase, bine înrădăcinate și înfrățite.
Cu toate condițiile grele din acest an privind criza de îngrășăminte și prețul exagerat al acestora, pentru a preveni efectele negative ce pot să apară NU folosiți pe solurile acide îngrășăminte cu reacție acidă şi pe solurile cu reacție bazică, îngrășăminte cu reacție alcalină! S-au întâmplat prea multe necazuri ca urmare a nerespectării acestei reguli tehnologice, principalul efect fiind diminuarea recoltei în loc de creșterea acesteia.
Nu uitați că, în această perioadă, la grâu și celelalte cereale de toamnă se formează elementele de productivitate. Acordați atenție planului de fertilizare care vă este solicitat deoarece, într-un viitor apropiat, se vor efectua controale pe teren cu privire la conținutul de azot din sol.
un articol de
IOAN BORCEAN