Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

7 REGULI PENTRU SEMĂNATUL CULTURILOR DIN EPOCA I

Publicat: 15 martie 2022 - 19:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pregătirea grabnică a patului germinativ pentru semănatul culturilor din epoca I, imediat ce solul permite, nu admite pierderea acestui moment, din considerente binecunoscute, dar prea puţin respectate!

Însămânţăm în martie sau mai devreme? În anii cu climă normală, în zonele de cultură din ţara noastră, cerinţele pentru semănatul din epoca I sunt îndeplinite în primele zile ale lunii martie.

În condiţiile modificărilor climatice din ultimii ani, cerinţele sub aspect termic se pot întruni chiar şi mai devreme.

 

2 lucrări convenţionale


În sistemul convențional de lucrare a solului, în condițiile din fermele noastre se poate folosi una din următoarele variante:

1. pregătirea terenului cu un cultivator cu discuri în agregat cu grapă rotativă;

2. variantă de folosire a gruberului cu discuri sau a gruberului rotativ, fiecare asociat cu câmpuri de grape.

În cele mai multe cazuri, în țara noastră sistemul convențional se reduce la o lucrare cu grapa cu discuri ușoară prin două-trei treceri pentru a crea un strat de sol afânat și întrerupând astfel pierderea apei prin capilaritate. ATENŢIE! Acest sistem distruge structura solului și determină tasarea lui. 

7 REGULI PENTRU SEMÄ‚NATUL CULTURILOR DIN EPOCA I_b 

Câtă argilă conţine solul?


Solurile din țara noastră se deosebesc mult de cele din vestul Europei, deoarece au un conținut de argilă mai ridicat care poate depăși chiar și 35%, față de Germania, spre exemplu, unde conținutul în argilă este de 12-13% şi Austria, care are un procent de 20-24% în unele zone.

Condițiile climatice din ultimii ani s-au schimbat și lista problemelor a devenit mai lungă...

 

Ce culturi semănăm în epoca I


În această perioadă se încadrează speciile care au temperatura minimă de germinație cuprinsă între 1 şi 5 grade C, înregistrată timp de 3 zile consecutiv în sol, la nivelul adâncimii de semănat.

Cele mai prezente specii în planurile de cultură ale fermelor de câmp din țara noastră sunt:

cereale: grâul, orzoaica, triticalelele și ovăzul de primăvară;

leguminoase pentru boabe: mazărea, năutul, lintea, lupinul alb și latirul;

plante tehnice: sfecla pentru zahăr, șofrănelul, muștarul alb, inul pentru ulei, inul pentru fibră și macul

specii ornamentale și medicinale.

 

7 recomandări pentru epoca I


1. Pentru a încolți în bune condiții, semințele trebuie să beneficieze, la adâncimea de semănat, de un conținut de apă între 50% la cereale și peste 100% la leguminoase, exprimat în procente din greutatea seminței uscate.

2. Nu folosiți la semănat decât loturile de sămânță cu buletin de analiză din care să rezulte: puritatea tehnică (%); energia germinativă (%), facultatea germinativă (%), masa a 1000 boabe (MMB g), cunoscând că din semințe mari se obțin plante viguroase, cu putere mare de străbatere a solului.

3. Pentru obținerea unor rezultate foarte bune la răsărire este obligatorie tratarea semințelor contra bolilor și a dăunătorilor, doar cu substanțe admise în Codexul produselor de protecție a plantelor, omologate pentru utilizare în România.

4. Dacă folosiți sămânță de la diferiți producători cereți să vă pună la dispoziție date privind: soiul și categoria biologică, vechimea (anul recoltei din care provine), dacă este tratată cu ce substanță, doza folosită, data efectuării tratamentului. Dacă nu vă informați asupra acestor date, este posibil ca efortul economic, fizic, timpul investit să fie în zadar. Preveniţi surprizele neplăcute!

5. O sămânță, indiferent de specie poate avea însușiri fizice și biologice foarte bune, confirmate prin analize de laborator. Dacă nu se respectă perioada de semănat, dacă patul germinativ este necorespunzător şi nu se respectă adâncimea de semănat, atunci răsărirea nu va fi la nivelul calitativ al materialului biologic folosit.

6. Răsărirea poate să se reducă mult şi când planta premergătoare este greșit aleasă.

7. Succesul culturilor semănate în epoca I depinde în primul rând de respectarea epocii de semănat. Orice întârziere va influența negativ întreaga perioadă de vegetație a culturii!

 

Cum staţi cu fertilizarea?


Într-o serie de ferme în care s-au întrunit condiții favorabile, lucrarea de fertilizare a cerealelor de toamnă a fost deja demarată. În prezent lucrarea continuă, prioritate având culturile semănate târziu, cu plante neînfrățite și cu densitate mai redusă și se va încheia cu fertilizarea culturilor cu densitate bună, cu plante viguroase, bine înrădăcinate și înfrățite.

 

NU faceţi rabat de la regulă!


Cu toate condițiile grele din acest an privind criza de îngrășăminte și prețul exagerat al acestora, pentru a preveni efectele negative ce pot să apară NU folosiți pe solurile acide îngrășăminte cu reacție acidă şi pe solurile cu reacție bazică, îngrășăminte cu reacție alcalină! S-au întâmplat prea multe necazuri ca urmare a nerespectării acestei reguli tehnologice, principalul efect fiind diminuarea recoltei în loc de creșterea acesteia.

Nu uitați că, în această perioadă, la grâu și celelalte cereale de toamnă se formează elementele de productivitate. Acordați atenție planului de fertilizare care vă este solicitat deoarece, într-un viitor apropiat, se vor efectua controale pe teren cu privire la conținutul de azot din sol.

 

Ce DATE TEHNICE trebuie să respectaţi PENTRU CULTURILE CARE SE SEAMĂNĂ ÎN EPOCA I, dar şi ce lucrări sunt recomandate pentru păstrarea apei în sol aflaţi din Revista FERMA, ediţia 1-14 martie 2021.

 

PUTEŢI COMANDA REVISTA ÎN FORMAT ELECTRONIC AICI!

 

un articol de

IOAN BORCEAN

Vizualizat: 645 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?