Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

20% mai puţine pesticide!

Publicat: 07 septembrie 2017 - 13:24
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Lucian Buzdugan a găsit soluţia să reducă atât consumul de pesticide, cât şi pe cel de apă în Insula Mare a Brăilei. Investiţia a costat un milion de euro, bani recuperaţi în primul an.

 

„Principalul nostru obiectiv este să realizăm 500 de mii de tone pentru cei 500 de salariaţi care lucrează direct în câmp. Şi atunci am realiza obiectivul de o mie de tone pe cap de salariat. Pentru aceasta, va trebui să atingem 8 tone pe hectar la grâu, 9-10 tone pe hectar la orz, 15 tone pe hectar la porumb, 4.500 de kilograme pe hectar la soia şi măcar 4.000 de kilograme pe hectar la floarea soarelui. Am realizat deja aceste producţii pe anumite sole, în unele ferme. Necazul este că, de exemplu, la grâu, mult mai greu creşti de la 7.500 la 8.000 de kilograme pe hectar, decât ai creşte de la 3.500 de kilograme la 5 tone pe hectar. Numai prin practicarea unei agriculturi de precizie putem să ajungem la acest nivel de producţie. Dar nu e importantă numai prodcuţia, ci şi să ai nişte costuri rezonabile. Şi calitatea este foarte importantă, că nu poţi vinde, altfel”, spune Lucian Buzdugan, preşedintele Consiliului de Administraţie al Agricost, societate care exploatează 57.000 ha în Insula Mare a Brăilei.

Statie apa_b

Cationii neutralizează substanţa activă
Pentru a reduce costurile pe hectar, au căutat să reducă dozele de pesticide pe unitatea de suprafaţă. Agricost foloseşte pesticide de aproape 6 milioane de euro pe an.
„Până nu demult, foloseam la formarea soluţiei utilizate în aplicarea pesticidelor 200 de litri de apă pe hectar, pe care o luam din sistemul nostru de desecare. Apa din Insula Mare a Brăilei este foarte dură, cu PH-ul mult peste opt, dat de cantitatea prea mare de cationi de calciu şi cationi ai metalelor, cum sunt cei ferici, feroşi şi de mangan. Din cauza acestor cationi, o parte din substanţa activă se neutraliza, transformându-se într-un precipitat care nu mai avea nici o valoare”, explică Buzdugan.

Economie de pesticide şi de apă
Ideea i-a venit după ce a văzut, în Franţa, într-o exploataţie viticolă, o staţie de demineralizare a apei. Cu circa 1 milion de euro au fost construite în Insula Mare a Brăilei 30 de astfel de staţii, în cele 29 de ferme, plus una de rezervă. Fiecare staţie asigură apa pentru tratarea a 2.000 de hectare. Debitul asigurat de fiecare staţie este de 15 metri cubi pe oră. „În prima parte, această staţie are funcţia de a rezolva curăţirea de impurităţi a apei, printr-un filtru automat. A doua fază este demineralizarea apei, care se realizează prin două rezervoare, care funcţionează alternativ, prin care trece apa. Practic, o răşină reţine toţi cationii, în final ieşind o apă cu puritatea de aproape sută la sută. A treia etapă este obţinerea unui anumit PH, de care ai nevoie în funcţie de cerinţa substanţei pe care o foloseşti. Astfel, toate cauzele care pot duce la inhibarea unei părţi din pesticidul pe care îl foloseşti sunt anulate. În acest fel, poţi reduce norma de produs recomandată cu 15 până la 25 la sută, deci o medie de 20 la sută”, detaliază preşedintele CA Agricost.
În cazul Agricost, 20% din costurile cu pesticidele înseamnă circa 1 milion de euro pe an.
În plus, au redus şi norma de apă utilizată la aplicarea pesticidelor, de la 200 de litri pe hectar, la 100 de litri pe hectar şi vor să ajungă chiar până la 80 de litri pe hectar, ceea ce reprezintă o reducere de costuri substanţială.
„Recomand tuturor fermierilor. Dacă nu au două mii de hectare, să se unească trei, patru ferme şi să îşi facă o astfel de staţie”, mai spune Lucian Buzdugan.


Articol publicat in revista Ferma nr. 15 (198) (1-15 septembrie)

Vizualizat: 362 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?