Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

13 ani de agricultură privată

Publicat: 06 martie 2017 - 13:02
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Vicepreşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România (APPR), dar şi un important membru în Consiliului Director al LAPAR, Andrei Mocanu are un discurs echilibrat şi pledează pentru unirea fermierilor într-o organizaţie naţională de tipul DLG (Societatea Germană pentru Agricultură). 

Fermierul din Ciupelniţa, judeţul Prahova, lucrează cu succes peste 1.400 de hectare.

Ferma lui Andrei MocanuClick pe poza pentru galerie!

Norocul ţine cu cei curajoşi şi destoinici
Absolvent al Facultăţii de Mecanică Agricolă din Braşov, practic şcoala cea mai de soi pe această ramură de învăţământ agricol, ajunge în 1987 la IAS Pucheni. Şi chiar din prima zi a luat în primire combinele, 14 la număr, împreună cu mecanizatorii. Nu era vreme de făcut pe stagiarul. Dar a avut avantajul că şi înainte de a fi inginer cu diplomă, a muncit pe câmpiile patriei, chiar şi ca student. Îşi aduce aminte că în anul 4 de facultate a lucrat, în practică, pe un U 650 nou, la IAS Rupea (Braşov) şi a câştigat peste 5.000 lei (bani care îi ajungeau să-şi plătească masa şi căminul pe întregul an de curs) într-o singură lună. Dacă C 12 erau combine cu mai puţine probleme, îşi aminteşte fermierul, acum posesorul unor combine ultra-performante, în schimb C 14 aveau mari probleme mai ales din pricina motoarelor Saviem, care ar fi avut nevoie de un sistem de răcire mai eficient. Acum şi răcirea motoarelor se face sub supravegherea computerelor. Iar caii putere s-au cam... boierit. Vorba unui mecanizator de-al lui, care spunea că un tractor din 2008, cu aceiaşi cai putere şi din aceeaşi fabrică, trage mult mai bine faţă de unul din 2015. Acesta din urmă, „parcă merge cu frâna de mână trasă”, remarcă mecanicul.

Acasă, în curtea fermei
În 2004 s-a apucat să facă pe cont propriu ceea ce ştia mai bine. La început pe doar 270 ha de la fostul IAS, luate în arendă de la ADS, deşi toate cele peste 1.000 ha din zonă erau disponibile. Le-a semănat doar cu grâu. 2004 a fost un an destul de greu. Căra motorina cu trei bidoane la cei trei tractorişti şi abia făcea faţă. Aproape că l-a costat mai mult treieratul grâului decât... speranţa de profit. Nu avea pe atunci combină.
Dar au venit apoi ani mai buni. Îşi aminteşte că soia modificată genetic i-a adus primul profit important. A făcut în 2006 o medie de 4,2 t/ha pe 60 ha. Iar preţul a fost identic cu cel de la floarea-soarelui (undeva la 80 bani/kg). Tot atunci s-a hotărât să facă şi primul proiect. Un SAPARD, deşi nu avea resurse financiare. A obţinut un credit BCR prin programul Fermierul (cu doar 4,5% dobândă, când dobânda era peste 15% atunci) şi a vândut şi apartamentul. Şi uite că acum are casa în curtea fermei.

Producţii peste aşteptări
2016 a fost un an bun, susţine vicepreşedintele APPR. La grâu a obţinut producţii nu prea bune, dar l-a avut pus pe terenurile mai joase, cu probleme de băltiri, iar în primăvară a plouat cam mult. Totuşi, a obţinut o medie „de doar 5 t/ha”, în condiţiile în care 10% din suprafaţă a fost afectată grav de băltiri. Foloseşte grâu românesc: Glosa, Miranda şi mai puţin Miranda, dar şi un soi franţuzesc, Apache (Limagrain), pentru arendă.
La porumb, cultura cea mai profitabilă, a scos peste 8,8 t/ha. Deşi a avut secetă destul de accentuată. A avut hibrizi de la Dekalb Monsanto şi de la Pioneer. Jumătate, jumătate. Deşi în zonă merg mai bine hibrizii de la Monsanto, conchide fermierul.
Terenul pe care îl lucrează are doar vreo 300 ha cu cernoziom. În rest, solurile nu sunt dintre cele mai bune. Dar compensează prin tehnologie. Foloseşte fertilizanţi de la Azomureş, Naturevo, Yara, Timac Agro şi de la alte firme. „Încerc absolut orice mi se propune. Pe sole mai mici sau mai mari. Apoi disec ce şi cum”, subliniază fermierul din Ciupelniţa.
Andrei Mocanu a însămânţat în toamnă doar 25% din teren.
La soia, chiar dacă nu mai cultivă soiuri modificate genetic, se pricepe. E cam scumpă sămânţa, spune fermierul, dar merită efortul. Mai ales că o foloseşte pentru programul de înverzire. Anul trecut a semănat-o foarte târziu. Pe 15 mai. Aşa că... a „beneficiat” din plin de secetă, ne spune, dar a reuşit să recolteze la jumătatea lui septembrie o medie de 1,4 t/ha. Suficient cât să prindă sprijinul cuplat. Pe 2015 a luat sprijinul, recoltând peste 2 t/ha. „Dar rapiţa a fost grozavă anul trecut. Am recoltat peste 4 t/ha de pe 125 ha. Şi am vândut-o şi cu un preţ bun”, spune, zâmbind, liderul APA Prahova. Anul acest a reuşit să pună rapiţă sub brazdă pe 250 ha, dar se gândeşte că vreo 50 ha le va întoarce.
Cât priveşte floarea-soarelui, anul acesta va avea o suprafaţă mai mare ca de obicei. Niciodată nu a recoltat sub 3 t/ha şi „e o plantă care nu are nevoie decât de o fertilizare cu complexe (200-250 kg,16.16.0)”, precizează Andrei Mocanu. Foloseşte hibrizi Pioneer, cu tehnologia Express®. „Va fi o primăvară foarte aglomerată”, conchide agricultorul.

Andrei Mocanu este un fermier cu „sclipici”. Chiar dacă se străduieşte să treacă neobservat în cele mai multe cazuri. Observaţiile bine cântărite, tonul jos pe care reclamă ceva şi hotărârea din priviri sunt destule motive pentru a atrage atenţia. Am avut o discuţie interesantă cu un fermier profesionist!

 

MULŢUMIT DE TRACTOARELE JOHN DEERE
În parcul de mecanizare, o flotă de 8 tractoare ultimul răcnet şi 6 mecanizatori, predomină utilajele John Deere. Fabricate în SUA. Dar are şi un New Holland, achiziţionat la primul proiect de finanţare. Din experienţa sa de inginer mecanic agricol spune că tractoarele John Deere sunt cele mai fiabile. E încântat de modelul 7310, dar şi de 7730, doar de 6150 nu e la fel de mulţumit. „Iar acum s-au reglat şi în privinţa consumului de carburant”, observă fermierul.
Deţine o combină New Holland CX 8070. O alegere făcută mai ales pentru că NHR Agropartners are, potrivit fermierului, „cea mai bună echipă de servisare”. E păcat, spunea fermierul, că acum New Holland a trecut în altă parte, la Agro Concept. Nu a înţeles de ce în România se practică exclusivităţile de marcă. „Pentru că atunci când cineva deţine în mod exclusiv o marcă, îşi poate permite şi abuzuri, nu mi se pare corectă o asemenea strategie comercială”, consideră fermierul prahovean.

 Andrei Mocanu

Andrei Mocanu: “Mie nu îmi ajung cei 78 l/ha stabiliţi ca normă pentru decontarea accizelor la motorină. Iar cei de la Curtea de Conturi cer nişte aberaţii de acte. Gen, cantitate carburant per lucrare şi utilaj. De parcă nu avem altceva de făcut decât acte toată ziulica! Ar fi bine ca motorina pentru agricultură să nu mai fie condiţionată în acest fel, pentru că nicăieri în Europa nu se întâmplă aşa ceva!”.

 

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 4 (187) din 1-15 martie 2017

Vizualizat: 380 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?