Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

AGRICULTURA, între RÂS şi PLÂNS

Publicat: 20 octombrie 2017 - 10:15
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

MAI AVEM VREO ŞANSĂ ? „Fiecare ou mâncat de la găina din curte bugetul de cincizeci de bani!” Este afirmaţia unui fost ministru al Finanţelor şi Economiei. După ce a provocat, deopotrivă, revoltă şi râsete, indignare şi amuzament, Vosganian a revenit ca să explice că "nu se pune în nici un fel problema impozitării economiei naturale", aşa cum au înţeles mulţi, ci a convertirii ei în economie de piaţă. Cam 40% din populaţia României trăieşte în mediul rural, în sărăcie combinată cu tradiţie şi frică de asociere. 

„Oul vândut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit şi pe dividende, impozit pe salarii şi contribuţii la asigurările sociale. (...) În schimb, oul din coteţ, în drumul său spre tigaie, nu produce nici un ban”, a scris, pe pagina sa de Facebook, Varujan Vosganian, în prezent deputat ALDE.

"Producţia din gospodăriile populaţiei ajunge la peste 20% din PIB, fără să producă nici un leu impozit la stat, iar puternica noastră înclinaţie spre autoconsum, şi nu doar în ce priveşte alimentele, ne costă în fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei”, mai afirmă acesta.

Vosganian spune că am fi o ţară de ţărani, în care mulţi produc doar ca să mănânce ei, fără să aducă plusvaloare. Suntem coada Europei la fiscalizarea veniturilor şi cu fiecare roşie pe care o mâncăm din brazda de acasă, cu fiecare lingură de „magiun din prunii din grădină, săpun din grăsimile adunate peste an sau pulovăr tricotat din lâna oilor de la stână” (Unde, cine mai face aşa ceva? N-a văzut că oierii aruncă lâna pe câmp şi îi dau foc? - n.red.) mai facem o pagubă statului.

După ce a provocat, deopotrivă, revoltă şi râsete, indignare şi amuzament, Vosganian a revenit ca să explice că "nu se pune în nici un fel problema impozitării economiei naturale", aşa cum au înţeles mulţi, ci a convertirii ei în economie de piaţă. Că nu a pomenit de faptul că economia naturală nu plăteşte impozite, ci de faptul că aceasta nu produce impozite.

Deşi unele cifre sunt exagerate şi par rupte de realitate, ceea ce susţine el are şi o parte de adevăr: ca pondere în PIB, veniturile bugetare scad dramatic, atât în raport cu alte ţări europene, cât şi în raport cu bugetul României din anii trecuţi. În Franţa, de exemplu, veniturile fiscale ajung la 47,7% din PIB, în timp ce în România, abia dacă ajung, în 2017, la 26%! Cauzele sunt mai multe, de la evaziunea fiscală, la transferul banilor în paradisuri fiscale, dar una din cauze este că "producţia gospodăriilor nu e integrată în economia de piaţă". Consecinţele sunt multiple şi evidente: ponderea muncii salariate în mediul rural e scăzută, veniturile comunelor sunt mici, ponderea veniturilor bugetare în PIB e redusă, între sat şi oraş sunt decalaje mari.

Dincolo de glume, am citit textul aşa cum l-a intenţionat autorul. Am luat, pe rând, fiecare sector, ca să aflăm cât din producţia totală este autoconsum şi unde au eşuat politicile care ar fi trebuit să transforme gospodăria ţărănească în fermă, oricât de mică, dar integrată în economia de piaţă şi care să producă plusvaloare.

Citiţi în paginile revistei Ferma, ediţia 15-31 octombrie 2017, ce ne-au spus câţiva dintre cei care reprezintă fermierii mici şi mari din România. Pe scurt, cam 40% din populaţia României trăieşte în mediul rural, în sărăcie combinată cu tradiţie şi frică de asociere. Mai avem vreo şansă?

Vizualizat: 1089 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?