12 ianuarie 2021 - 11:01
UE pierde cote importante din piaţa mondială a zahărului, iar fermierii săi renunţă treptat la a mai cultiva sfelcă de zahăr în condiţii de piaţă falimentare. Cine ne va produce zahărul pentru consum?
10 septembrie 2020 - 17:07
Seceta a ucis orice urmă de-avânt,
Soarele a săpat de-o palmă-n pământ,
A rămas doar un ciot din porumbul mănos
Iar vitele scurmă-n izvorul mâlos.
Peste păduri croncăne stoluri de ciori;
E trist şi lugubru, plin de fiori.
30 iulie 2020 - 10:37
Căderea preţului mondial al zahărului are consecinţe dramatice pentru cultivatorii de sfeclă şi producătorii de zahăr, care sperau să îşi revină după un an 2019 dificil.
16 iulie 2020 - 12:04
Creşterea preţului zahărului în primele 3-4 luni ale acestui an a încurajat atât procesatorii, cât şi cultivatorii de sfeclă. Acum, acest optimism s-ar putea să fie spulberat.
29 aprilie 2020 - 11:25
Luna martie a oferit o “fereastră” scurtă pentru plantarea timpurie a cartofului. Ce riscuri şi-au asumat cei care au semănat din vreme şi ce avantaje vor avea la final?
15 aprilie 2020 - 09:22
Riscurile expunerii îndelungate la soare sunt deja binecunoscute.
24 martie 2020 - 09:59
Producţia de sfeclă de zahăr în 2019 a fost apropiată de cele mai bune randamente din ultimii ani.
18 martie 2020 - 19:58
După primele zile ale săptămânii, când temeparaturile matinale au fost majoritar negative (chiar minus 9-10 grade C), s-a reinstalat o vreme mai caldă iar în sol la 10 cm adâncime se înregistrează 5-6 grade C, temperatura optimă de plantare a cartofului.
16 martie 2020 - 23:29
De foarte multe ori în ultimii ani mi-am pus problema: ce s-ar întâmpla cu ţara noastră în caz de război, de cutremur devastator, negândindu-mă că în mileniul III ar fi posibilă o pandemie, când cercetarea în domeniul medical (genetică, chimie, biologie, IT etc.) a ajuns atât de departe în doar câteva decenii.
25 februarie 2020 - 14:11
Cartoful, cultura nimănui! Afirmaţia şochează poate, dar e chiar adevărată! După integrarea în UE, an de an, cartoful românesc a scăzut drastic atât ca suprafeţe plantate, cât mai ales ca producţie şi calitate.