Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Nelu Orlaie

Rezultate: [22]  
Pagini: [3]  1 2 3   >  »   
Plantăm căpșunul toamna? Iată cum procedăm!

Plantăm căpșunul toamna? Iată cum procedăm!

29 septembrie 2015 - 12:00

Stolonii de căpșun se pot planta, cu unele excepții, de-a lungul întregului sezon de vegetație, începând din primăvară (martie-aprilie), până toamna în luna octombrie. Fiecare sezon de plantare are avantajele și dezavantajele lui. 

Cultura arbuştilor fructiferi în contextul pieţei UE

Cultura arbuştilor fructiferi în contextul pieţei UE

26 iunie 2012 - 15:00

Au fost prezenţi peste 50 de agricultori, în special cultivatori de arbuşti fructiferi, mulţi aflaţi la început de drum, dar şi fermieri din Transilvania, cu toţii interesaţi de posibilitatea de a-şi diversifica activitatea agricolă sau de a începe o afacere în agricultură.

Combaterea principalelor boli ale zmeurului

Combaterea principalelor boli ale zmeurului

09 august 2011 - 10:00

Acum, le prezentăm pe cele mai periculoase şi care pot provoca pierderi serioase de producţie. 

Întreţinerea zmeurului în perioada de vegetaţie (I)

Întreţinerea zmeurului în perioada de vegetaţie (I)

03 iunie 2011 - 15:00

În acest articol ne oprim asupra lucrărilor de fertilizare şi de irigare a culturii, iar pentru ediţia următoare avem în vedere măsurile de protejare a plantaţiilor de zmeur, prin combaterea buruienilor, a bolilor şi a dăunătorilor.

Tehnologia de înfiinţare a plantaţiei de zmeur

Tehnologia de înfiinţare a plantaţiei de zmeur

10 martie 2011 - 15:00

Zmeurul se poate planta atât toamna, cât şi primăvara, însă numai după ce s-au luat toate măsurile ce garantează aplicarea unei tehnologii care să respecte nevoile acestei specii în cultură.

Spre exemplu, în alegerea terenului potrivit trebuie să ne orientăm cu cel puţin un an înainte, ţinând cont atât de condiţiile climatice, cât şi de planta premergătoare. Abia apoi se trece la lucrarea propriu-zisă a solului.

Zmeurul este rentabil şi la suprafeţe mai mici

Zmeurul este rentabil şi la suprafeţe mai mici

26 noiembrie 2010 - 16:00

Zmeura se obţine atât din flora spontană, cât şi prin înfiinţarea unor culturi cu soiuri selecţionate de amelioratori. Producţia de zmeur este destinată pieţei de fructe proaspete sau uscate, congelate, industriei alimentare (gemuri, jeleuri, siropuri), a ceaiurilor etc.

Moment de bilanţ pentru cultura căpşunului 2009-2010

Moment de bilanţ pentru cultura căpşunului 2009-2010

06 iulie 2010 - 09:00

În timpul iernii, mercurul termometrelor a urcat până la -30oC, chiar -32 oC, cu deosebire în regiunea Moldovei. Acolo unde s-au plantat soiurile adaptate condiţiilor pedo-climatice din România, nu s-au raportat pierderi semnificative, iar plantele s-au comportat foarte bine.

Au avut de suferit, însă, plantaţiile tinere, înfiinţate toamna târziu, după mijlocul lunii octombrie. În acest sens, recomandăm ca cei care nu reuşesc să cultive căpşunii în timpul optim, să renunţe la plantarea de toamnă.

Cultivatorii de căpşuni strâng rândurile

Cultivatorii de căpşuni strâng rândurile

18 iunie 2010 - 11:00

Ideea asocierii a persistat mulţi ani în mintea multora dintre cultivatorii de căpşuni, dar abia acum a prins contur. Anul acesta, forma asociativă a fost înregistrată la Judecătoria Jibou, judeţul Sălaj.

Căpşunul este una din cele mai dinamice culturi din România, alături de arbuştii fructiferi. Este o cultură intensivă, care necesită investiţii mari. Beneficiile pe care le aduce cultivatorilor sunt importante, dar şi riscurile la care se exepun aceştia atunci când investesc în înfiinţarea unei plantaţii de căpşuni sunt mari. Aceste lucruri ne-a determinat să fim, înainte de toate, aliaţi.

Elsanta, soiul de căpşun care a cucerit Europa

Elsanta, soiul de căpşun care a cucerit Europa

07 iunie 2010 - 13:00

Toate aceste plante, fiind femele, nu au fructificat, de aceea specialiştii au recurs la înmulţirea lor pe cale vegetativă. Totul a fost posibil datorită faptului că într-o grădină din Bretagne, plantele de F. chiloensis aflate în vecinătatea celor din F. virginiana, o altă specie sălbatică originară din America, au început să fructifice.

Lucrări de primăvară în plantaţiile de căpşuni

Lucrări de primăvară în plantaţiile de căpşuni

19 mai 2010 - 15:00

În plantaţiile vechi, imediat după uscarea terenului, suprafaţa se curăţă de frunzele uscate, care se greblează, se scot din plantaţie, dacă este cu putinţă, şi se ard. De multe ori, această verigă tehnologică este sărită, dar nu trebuie uitat faptul că frunzele uscate sunt purtătoare de boli. Sporii de pe aceste frunze vor germina în curând şi vor fi o sursă importantă de infecţie pentru plantele sănătoase. Apoi, se face prima praşilă mecanică între rândurile de căpşuni, precum şi cea manuală pe rând.

Rezultate: [22]  
Pagini: [3]  1 2 3   >  »   

Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?