Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ludovic Cziszter

Rezultate: [54]  
Pagini: [6]  1 2 3 4 5 6   >  »   
ŞI EU AM ABSOLVIT LICEUL AGRICOL!

ŞI EU AM ABSOLVIT LICEUL AGRICOL!

07 iulie 2019 - 14:39

Şi anume, Liceul agroindustrial nr. 9 din Arad. În 1986. Şi e interesant că acest lucru nu mi s-a părut important sau deosebit. A fost un liceu din Arad pe care l-am absolvit şi apoi urma să dau admitere la facultate...

Viţeii, stresul de căldură şi surplusul de lapte

Viţeii, stresul de căldură şi surplusul de lapte

22 august 2018 - 13:33

Vara se apropie cu paşi repezi, parcă am sărit peste primăvară, doar temperaturile mici de peste noapte ne aduc aminte că, totuşi, este primăvară. Aşteptăm din nou temperaturi foarte ridicate şi de aceea trebuie să ne pregătim din timp şi să organizăm producţia în fermele de vaci de lapte pentru perioada caniculară. Acum voi încerca să lămuresc, atât cât se poate, problema referitoare la cantitatea de lapte administrată viţeilor pe timpul verii, la temperaturi ridicate, conform cu cerinţele fiziologice ale acestora.

SMZ-ul şi alăptarea - transformaţi VIŢEAUA într-o bună VACĂ DE LAPTE

SMZ-ul şi alăptarea - transformaţi VIŢEAUA într-o bună VACĂ DE LAPTE

04 august 2018 - 19:00

Într-un articol anterior apărut în acest an în revista Ferma, am arătat care este impactul alăptării asupra vitezei de creştere a viţeilor în perioada de alăptare şi prezentam planul accelerat de creştere a viţelelor de reproducţie şi beneficiile sale. Dar noi, tehnologii, ştim că nu numai alimentaţia/nutriţia este importantă în perioada de alăptare pentru a obţine viţei sănătoşi, viguroşi şi care să se afle în bunăstare deplină.

Şi VIŢEII au PERSONALITATE!

Şi VIŢEII au PERSONALITATE!

25 iulie 2018 - 22:25

Da, aţi citit bine, viţeii au personalitatea lor. Iar un studiu publicat recent în prestigioasa revistă ştiinţifică americană „Journal of Dairy Science”, de către un grup de cercetători din Canada, dovedeşte că personalitatea este asociată cu comportamentul alimentar şi cu performanţa viţeilor.

Creşterea accelerată a viţeilor din rase de lapte

Creşterea accelerată a viţeilor din rase de lapte

12 iulie 2018 - 23:54

Ideea acestui articol mi-a venit când recent am vizitat, împreună cu studenţii anului IV Zootehnie din Timişoara, o fermă de vaci de lapte al cărui manager este un absolvent de-al nostru. Am rămas plăcut surprins de ceea ce am văzut în fermă, dar şi acum îmi stăruie în minte discuţia privind creşterea viţeilor pe perioada alăptării. În această fermă, absolventul nostru pune în practică ceea ce noi numim un plan accelerat de creştere a viţeilor, folosind o cantitate de substituent de lapte mult mai mare decât se obişnuieşte în fermele convenţionale.

 

Relaţia mamă-viţel: acces liber permanent

Relaţia mamă-viţel: acces liber permanent

13 mai 2018 - 02:25

În numărul trecut al revistei am vorbit despre noile orientări tehnologice de creştere a viţeilor împreună cu vacile, ca urmare a preocupărilor privind calitatea vieţii animalelor domestice. În continuare vom analiza pe rând tehnologiile de creştere cunoscute, prin perspectiva avantajelor şi dezavantajelor pentru viţel, vacă şi fermier.

Vaca mamă şi viţelul - provocare: separare înainte sau după înţărcare?

Vaca mamă şi viţelul - provocare: separare înainte sau după înţărcare?

13 mai 2018 - 01:53

Publicul larg, consumatorul, este din ce în ce mai preocupat de calitatea vieţii animalelor de rentă până ce acestea ajung alimente de origine animală pe masa lor. Este şi cazul viţeilor din rasele de lapte care, în mod convenţional, sunt separaţi la naştere de mamele lor, după care sunt alăptaţi artificial. 

Ghiduri pentru mai mult confort în transport

Ghiduri pentru mai mult confort în transport

19 martie 2018 - 01:45

În revista Ferma nr. 196, apărută în prima jumătate a lunii august 2017, prezentam câteva informaţii despre un proiect finanţat de DG Sante (Ministerul Sănătăţii din cadrul Comisiei Europene) care şi-a propus să scrie ghiduri extinse de bunăstare a animalelor pe timpul transportului. Ghiduri extinse înseamnă că ele conţin nu numai cerinţele Regulamentului Comisiei nr.1/2005, care reglementează transportul animalelor vii în Uniunea Europeană (cerinţe pe care noi le-am numit bune practici), ci şi cerinţe suplimentare, dovedite ştiinţific a fi benefice animalului pe timpul transportului, pe care le-am numit practici mai bune.

Cum feriţi VIŢEII de GER!

Cum feriţi VIŢEII de GER!

15 februarie 2018 - 07:09

RECOMANDĂRI PRACTICE ÎN FERMĂ. Expunerea cronică a viţeilor la frig poate conduce, în unele situaţii, la apariţia unor boli sau chiar la moartea viţelului sugar. Dar beneficiile creşterii viţeilor în adăposturi reci sunt mai mari decât costurile suplimentare cauzate de această tehnologie.

Cum influenţează TEMPERAMENTUL VACILOR  producţia şi EFICIENŢA FERMEI?

Cum influenţează TEMPERAMENTUL VACILOR producţia şi EFICIENŢA FERMEI?

23 august 2017 - 14:56

Toţi crescătorii de animale ştiu că există diferenţe între animale în ceea ce priveşte răspunsul lor la situaţii şi stimuli de mediu sau sociali. 

Rezultate: [54]  
Pagini: [6]  1 2 3 4 5 6   >  »   
Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?