Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Ioan Pădeanu

Rezultate: [104]  
Pagini: [11]  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >  »   
MIEII “grei” trebuie produşi mai devreme!

MIEII “grei” trebuie produşi mai devreme!

07 ianuarie 2019 - 16:08

Pentru crescătorii de oi din România, Sărbătorile de iarnă înseamnă colinde tradiţionale, pace şi linişte în suflet şi mese îmbelşugate. În tihna acestor zile, oierii îşi pun fireştile întrebări: Cum a fost anul 2018? Ce trebuie să facem în anul 2019 ca să o ducem mai bine?

OIERII - vrednici întemeietori de neam şi ţară

OIERII - vrednici întemeietori de neam şi ţară

31 decembrie 2018 - 00:56

Sărbătoarea Centenarului Marii Uniri de la 1918 ne obligă moral să ne reamintim şi să-i preţuim pe toţi cei care au contribuit la înfăptuirea acestui act istoric deosebit de important pentru România. Oierii transilvăneni, mai cu seamă cei din sudul regiunii, care prin transhumanţă circulau cu oile lor de multă vreme dincolo de Munţii Carpaţi, până la hotarele limbii române în sud, vest şi Răsărit, au trăit sufleteşte, dar şi trupeşte de veacuri pe meleaguri româneşti. Ei au avut o contribuţie esenţială la răspândirea limbii române, a culturii şi a obiceiurilor tradiţionale.

Ce BENEFICII ar aduce LEGEA MUNTELUI în oierit? (I)

Ce BENEFICII ar aduce LEGEA MUNTELUI în oierit? (I)

22 noiembrie 2018 - 21:09

România se numără printre puţinele ţări europene care au un relief echilibrat: o treime munte, o treime deal şi podiş şi o treime câmpie. Aşteptată cu mare interes de locuitorii zonelor montane - unde, dintre crescătorii de animale, cea mai mare pondere o au, de departe, crescătorii de ovine - Legea nr. 197/2018, după foarte lungi şi furtunoase dezbateri, a fost publicată în Monitorul Oficial Nr. 659 în 30 iulie 2018.

 

PESTA RUMEGĂTOARELOR MICI: semne clinice ale bolii şi măsuri de prevenire!

PESTA RUMEGĂTOARELOR MICI: semne clinice ale bolii şi măsuri de prevenire!

25 septembrie 2018 - 12:04

Dacă în sectorul vegetal se prefigurează producţii bune în această toamnă agricolă, în domeniul zootehnic crescătorii sunt însă îngrijoraţi şi dezamăgiţi, în primul rând cei care exploatează porci, dar şi cei care cresc rumegătoare mici (oi, capre), din cauza scăderii cererii de miei la export şi a ofertelor de preţ şocant de mici (5-6 lei/kg viu) în perioada de toamnă. Pe lângă toate acestea, zilnic vin veşti îngrijorătoare despre boala virală Pesta Micilor Rumegătoare (PMR), foarte contagioasă pentru capre şi oi. Mulţi crescători doresc să se informeze din timp care sunt semnele clinice şi ce măsuri de prevenire şi control sunt recomandate sau obligatorii.

REZISTENŢA LA SCRAPIE - solicită gratuit genotipizarea berbecilor!

REZISTENŢA LA SCRAPIE - solicită gratuit genotipizarea berbecilor!

10 august 2018 - 15:25

La mai multe consfătuiri ale crescătorilor de oi, la care am participat în acest an, s-au dezbătut situaţii care privesc sănătatea rumegătoarelor mici. Destul de des s-au făcut referiri la boala numită scrapie sau EST (encefalita spongiformă transmisibilă), mai ales că, pentru accesarea sprijinului cuplat în zootehnie, un mare număr de berbeci sunt achiziţionaţi din fermele cuprinse în COP şi duşi în fermele de producţie.

Întâlnirea oierilor mureşeni în Ţinutul Reghinului

Întâlnirea oierilor mureşeni în Ţinutul Reghinului

08 august 2018 - 21:53

Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Reghin - “Baza Experimentală Reghin” a ICDCOC Palas Constanţa, a desfăşurat şi anul acesta “Expoziţia - târg cu vânzare de produse tradiţionale”, în cooperare cu Asociaţia Caprirom Nord.

VALAHA CU COARNE ÎN TIRBUŞON recucereşte Banatul

VALAHA CU COARNE ÎN TIRBUŞON recucereşte Banatul

26 iulie 2018 - 12:40

În judeţul Timiş, rasa de oi Valahă cu coarne în formă de tirbuşon a fost absentă cu 20-30 de ani în urmă. Iată că în prezent interesul pentru aceste oi creşte simţitor. În registrul genealogic al acestei rase sunt înscrise în acest an 3300 de oi şi berbeci, iar în judeţul Timiş, de câţiva ani s-au înfiinţat trei exploataţii private cu un efectiv de peste o mie de oi.

Cum să producem OI HIBRIDE PENTRU LAPTE

Cum să producem OI HIBRIDE PENTRU LAPTE

06 iulie 2018 - 02:21

În numărul 3(208) al revistei Ferma am tratat o schemă de ameliorare genetică, prin hibridare, a producţiei de carne la ovine. Numeroşi crescători de oi, care au forţă de muncă şi posibilităţi financiare să cumpere o instalaţie de muls oile, am sesizat că doresc să exploateze oile pentru producţia de lapte spre a produce brânzeturi de calitate superioară şi produse acidulate (iaurt, chefir, sana etc.) foarte căutate la noi, dar mai cu seamă pe piaţa europeană. Acest deziderat se poate îndeplini practicând un muls mecanic cu respectarea normelor de igienă a personalului şi a instalaţiei de muls.

Cum să producem MIEI HIBRIZI pentru carne?

Cum să producem MIEI HIBRIZI pentru carne?

04 iulie 2018 - 22:37

La toate adunările generale ale asociaţiilor crescătorilor de oi la care am participat iarna trecută, s-a simţit îngrijorarea şi nedumerirea oierilor, care se întrebau: “Care este orientarea cea mai bună în acest an: spre carne sau spre lapte?” 

2017 a fost un an al contrastelor pentru oieri

2017 a fost un an al contrastelor pentru oieri

10 aprilie 2018 - 00:39

În momentul apariţiei acestor rânduri, Sărbătorile tradiţionale de iarnă s-au încheiat şi oierii, la fel ca în fiecare an, îşi fac un bilanţ al neîmplinirilor şi realizărilor din anul care a trecut.

Rezultate: [104]  
Pagini: [11]  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >  »   

Video

Scolile agricole - semnal de alarma!

Scolile agricole - semnal de alarma!

Specialist în cresterea pasarilor de curte si absolvent al unei scoli cu profil agricol - Liceul Tehnologic „Mihail Kogalniceanu” din Miroslava (jud. Iasi) - Leonard Stafie considera ca institutiile de învatamânt cu profil agricol au nevoie de sprijin pentru a redeveni ceea ce erau cândva.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Real Deal la Agro Oltenia AGRIN la Agro Oltenia
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?