Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ioan Huţu

Rezultate: [13]  
Pagini: [2]  1 2   »   
Cum poţi face ameliorare genetică în ferma ta? 7 paşi de urmat!

Cum poţi face ameliorare genetică în ferma ta? 7 paşi de urmat!

04 iunie 2021 - 18:09

Indiferent de specia de animale sau de modalitatea practică prin care se realizează îmbunătăţirea genetică a acestora, programul de ameliorare poate fi descris în şapte paşi.

Managementul mamitelor VI - evaluarea condiţiei mameloanelor în câţiva paşi

Managementul mamitelor VI - evaluarea condiţiei mameloanelor în câţiva paşi

27 aprilie 2020 - 09:56

Gestionarea infecţiei ugerului include şi aplecarea spre “poarta” de intrare a germenilor în glanda mamară, respectiv sfincterul mamelonar - prima barieră în calea pătrunderii germenilor în glanda mamară.

MANAGEMENTUL MAMITELOR V - igiena mamelonului vacilor înainte de muls

MANAGEMENTUL MAMITELOR V - igiena mamelonului vacilor înainte de muls

17 decembrie 2019 - 16:55

Nici în acest articol nu vom ajunge la diagnostic şi nici la tratamentul mamitei; încă râmănem în sfera măsurilor preventive şi a igienei, în ideea de a utiliza eficient, constructiv şi stimulativ toate informaţiile pe care le putem obţine... cu efort minim, dar cu efect maxim. În fapt, 75% din mamite survin pe durata mulgerii şi absolut toată murdăria şi germenii care se regăsesc la nivelul tegumentului mamelonului înainte de ataşarea paharului de muls ajung în tancul de răcire a laptelui!

Managementul mamitelor IV - MĂSURI PRACTICE de evaluare a IGIENEI UGERULUI

Managementul mamitelor IV - MĂSURI PRACTICE de evaluare a IGIENEI UGERULUI

19 noiembrie 2019 - 10:39

Înainte de a considera aspectele legate de diagnostic şi tratamentul individual, se pune problema dacă putem utiliza constructiv şi stimulativ informaţiile legate de celulele somatice, igiena ugerului şi a mamelonului.

 

Managementul mamitelor (III) - DEPISTAREA corectă a infecţiei glandei mamare

Managementul mamitelor (III) - DEPISTAREA corectă a infecţiei glandei mamare

15 octombrie 2019 - 09:50

Primul pas în gestionarea infecţiilor glandei mamare este depistarea mamitei. Cel mai uşor se face vizual, prin observarea ugerului, când se încearcă surprinderea unor modificări, tumefacţii sau înroşiri ale pielii, prin palpare, pentru distingerea modificărilor temperaturii locale şi identificarea unor regiuni cu sensibilitate neobişnuită. Detectarea mamitei se face şi prin observarea secreţiei lactate, după îndepărtarea „dopului bacterian”.

Managementul mamitelor (II)

Managementul mamitelor (II)

30 septembrie 2019 - 09:16

Aşa cum scriam în numărul trecut, unul dintre cele mai utilizare teste care se efectuează la nivelul sălii de muls este cel de depistare timpurie a mamitei, dezvoltat de către fermierii din California (CMT). Este un test simplu, care permite aprecierea numărului de celule somatice din lapte.

Managementul mamitelor I

Managementul mamitelor I

29 august 2019 - 14:29

Indiferent de fermă, sezon, rasă sau specie, inflamaţiile glandei mamare - mamita - generează pierderi, preocupări şi nelinişti. Abordarea individuală sau populaţională a episoadelor în care mamitele clinice explodează - denumite perioade cu incidenţă crescută - solicită preocupare, cunoaştere şi profesionalism. În fapt, în spatele mamitelor vizibile sau clinice se află infecţiile asimptomatice, insidioase sau subclinice care, din nefericire, sunt mai numeroase decât primele. În condiţii de mediu favorabil dezvoltării bacteriilor sau ca urmare a unor factori perturbanţi (stres termic, dezechilibre nutriţionale sau greşeli privind igiena şi rutina mulsului), invariabil apar mamitele.

 

Extensia universitară - orizont PAC 2020!

Extensia universitară - orizont PAC 2020!

26 februarie 2013 - 14:00

În perioada anilor 2005-2009, așa cum probabil mulți știți deja, am fost apropiați de Dumneavoastră, îndeosebi de crescătorii de animale. Activitatea noastră a avut adesea efecte imediate: era perioada exuberanței extensiei universitare. Am câștigat încrederea d-voastră, notorietate și multă experiență profesională, prieteni de nădejde, teme valoroase de cercetare, motive serioase de gândire.

Adăpost pentru vaci cu lapte

Adăpost pentru vaci cu lapte

29 noiembrie 2010 - 14:00

Materialul de fa urmăreşte prezentarea unui adăpost semideschis pentru vaci cu lapte. În fapt,  exemplul este o construcţie ieftină, uşor extensibilă, funcţională, în acord cu cerinţele animalelor şi care reduce volumul de muncă din fermă.

Extensia participativă

Extensia participativă

12 iulie 2010 - 15:00

Din ce în ce mai mult, în societatea românească începe să se vorbească despre EXTENSIE;  în ultima perioadă, am citit sau auzit diverse definiţii, concepţii şi păreri, unele chiar interesante. Personal, nu îmi permit să definesc extensia, pentru că am senzaţia că această extensie încă nu merge.

Oricum, extensia, în cea mai mare parte a ţărilor dezvoltate, reprezintă una din activităţile principale care se derulează prin departamentele sau cooperativele de extensie care funcţionează pe lângă (a nu se citi paralel sau separat de) Universităţi, indiferent de profilul acestora. În fapt, în societăţile consolidate, universitatea publică are menirea de a crea şi a disemina noi cunoştinţe în serviciul societăţii, în folosul şi cu scopul dezvoltării acesteia.

Aşadar, prin extensie, rezultatele cercetărilor elaborate şi obţinute de către universitate ajung să fie aplicate şi utilizate concret de către societate.

Putem spune că extensia este o punte de legătură intre rezultatele cercetării şi experienţa practică; în cazul agriculturii, extensia face legătura între ceea ce statul doreşte de la fermier şi ceea ce fermierul doreşte de la stat. Prin fondurile alocate de către stat, cercetarea agricolă susţine, în fapt, ceea ce  doreşte statul să facă fermierul.

În acelaşi timp, experienţa practică din fermă exprimă ceea ce fermierul ar vrea să-i ofere şi să-i asigure statul. De la societate la societate, de la ţară la ţară, între stat şi fermă există, nu-i aşa?, aproape întotdeauna, divergenţe.

Acestea se rezolvă, mai bine sau mai rău, prin diferite forme şi modele de extensie; trei sunt insă modelele care par interesante:

Rezultate: [13]  
Pagini: [2]  1 2   »   
reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina Ideal și tractorul anului 2021, vedetele standului SIGMA România la INDAGRA 2021

Combina Ideal și tractorul anului 2021, vedetele standului SIGMA România la INDAGRA 2021

Sigma Romania, prezență consistentă la Indagra! Tractorul anului 2021 și combina Ideal, vedetele standului la ediția din acest an! Un interviu cu Alexandru Antonesei - manager produs Massey Ferguson, Sigma România

Vasile Târziu: 5 provocări pentru agricultura de mâine Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?