Dumitru BĂDIȚA
E-mail:
Sunt născut în 1972, în comuna Polovragi, judeţul Gorj. Am absolvit Facultatea de Jurnalistică la Sibiu, în 1997.
Activez în presa centrală din 1997 până în prezent (radio, presă scrisă şi multimedia, TV). Teme de interes profesional: satele româneşti, investiţiile rurale, legislaţie cu efecte în mediul rural.
Autor, printre altele, al cărţii de reportaje ”Rute ocolitoare”, ed. Tracus Arte, Bucureşti, 2014.
01 iunie 2022 - 12:48
Un nou sezon apicol, noi speranţe pentru apicultorii români. Între timp, Comisia Europeană a publicat datele statistice ale apiculturii de pe continent. Cum stăm?
08 ianuarie 2019 - 23:43
L-am reîntâlnit la IndAgra pe Ioan Bărbuţ, unul dintre veteranii apiculturii româneşti. ”Am 46 de ani lângă stupi”, m-a asigurat, zâmbind de dincolo de piramidele alcătuite din borcane cu miere, unde se află rezultatul muncii albinelor, dar şi al apicultorului.
06 ianuarie 2019 - 18:56
Internetul fix cucereşte tot mai mult satele româneşti. Potrivit unui anunţ făcut recent de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), numărul de conexiuni de internet fix în mediul rural a ajuns la peste 1,5 milioane în prima jumătate a acestui an, înregistrând un ritm de creştere de 8% pentru al doilea semestru consecutiv. In jur de 500.000 de conexiuni permit viteze de peste 100 Mbps.
29 decembrie 2018 - 14:09
Antreprenorii români nu s-au repezit, deocamdată, să acceseze bani europeni pentru investiţii în procesarea şi marketingul produselor agricole, prin intermediul submăsurii 4.2 din PNDR 2014-2020, după cum relevă datele publicate pe siteul www.afir.info.
29 decembrie 2018 - 13:37
Pesta porcină africană (PPA), prezentă în 18 judeţe, într-un total de 1108 focare, potrivit datelor furnizate de ANSVSA, nu a influenţat preţul cărnii de porc, după cum reiese din statisticile publicate de Comisia pentru Evaluarea Carcaselor.
18 decembrie 2018 - 00:29
Pe reţelele de socializare au circulat şi anul acesta o mulţime de imagini create în aşa fel încât să inspire milă pentru mieluţii sacrificaţi de Paşti, dar unii dintre oierii noştri nu s-au lăsat sensibilizaţi de aceste mesaje şi au făcut ceea ce ştiu ei să facă mai bine în zilele respective: au ieşit în pieţe, au tăiat, au jupuit, au cântărit şi au încasat banii mult râvniţi.
18 decembrie 2018 - 00:14
Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) - da, instituţia aia care dă bani europeni pentru proiecte - pare destul de vioaie şi în mediul virtual. Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul www.afir.info în data de 1 noiembrie a.c., ”Cererile de plată şi aprobarea acestora se vor realiza exclusiv on line, prin sistemul electronic al AFIR”. Un alt comunicat, publicat în 3 noiembrie, anunţă publicul că instituţia ”a lansat o aplicaţie inovativă pentru identificarea produselor alimentare certificate calitativ”.
05 decembrie 2018 - 21:15
România a ocupat anul trecut locul 3 în Uniunea Europeană la efectivele de ovine, cu aproximativ 9,8 milioane de capete, după Marea Britanie şi Spania. În acelaşi timp, ţara noastră nu este liberă de scrapie, o encefalopatie spongiformă transmisibilă, numită popular ”boala oii nebune”. Molima este prezentă de mulţi ani în România, dar după aderarea la UE este derulat un program de eradicare, susţinut financiar de autorităţile comunitare şi aplicat de ANSVSA. În viitorul apropiat, există şansa ca pe frontul anti-scrapie să intervină şi ANZ. Agenţia deţine deja un laborator genetic, în curs de punere în funcţiune.
20 noiembrie 2018 - 23:25
Odată cu instalarea sezonului rece, expansiunea Pestei porcine africane (PPA) şi-a mai redus viteza, săptămânal înregistrându-se mai puţine focare noi decât în perioada august-septembrie. Dar cel mai important eveniment pe frontul anti-PPA, din a doua jumătate a lunii octombrie, a fost prezenţa în România a misiunii de audit din partea Comisiei Europene.
17 octombrie 2018 - 13:08
La volanul maşinii de teren urcă însuşi primarul Gheorghe Epure. În dreapta lui s-a aşezat fostul primar, Ştefan Făsuescu, tehnician veterinar de profesie şi, în acelaşi timp, crescător de oi, pe care le vărează în Curmătura Olteţului. E o dimineaţă senină, de la sfârşitul lunii iunie, dar vremea e instabilă şi oricând poate veni ploaia, mai ales la munte...