12 aprilie 2019 - 09:03
După cum putem observa cu toţii, temperaturile ajung să oscileze chiar cu diferenţe de 10 grade Celsius de la o zi la alta, cazuri care determină reacţii neobişnuite din partea plantelor şi a mediului. Prin urmare, viticultorii trebuie să fie mereu pregătiţi să-şi adapteze planul de lucrări în funcţie de situaţia existentă în plantaţie.
10 aprilie 2019 - 14:19
În ultima perioadă, în România, suprafeţele populate cu livezi au crescut semnificativ, fie că vorbim de plantaţiile clasice, ori de exploataţiile mai mici. Din păcate, nu de puţine ori, cei care doresc să-şi întemeieze o livadă fac anumite greţeli şi riscă să compromită întreaga plantaţie încă de la înfiinţare.
28 martie 2019 - 13:57
Aproape la unison, viticultorii spun că temperaturile iernii n-au reuşit să afecteze viile, cel puţin până în prezent. Ţinând cont de particularităţile acestei culturi, şansele să mai poată fi atinsă semnificativ de temperaturile negative sunt din ce în ce mai mici.
28 martie 2019 - 13:50
Deşi iarna a fost una propice pomilor fructiferi, din păcate, fermierii încă nu pot respira uşuraţi până spre finalul lunii martie, când pericolul de îngheţ dispare definitiv.
24 martie 2019 - 09:51
Anual, cantităţi incomensurabile de fructe şi plante crescute spontan se irosesc pe întreg cuprinsul patriei. În rândurile ce urmează vă prezentăm trei modele de afaceri, în care putem vedea cum se poate câştiga de pe urma transformării materiei prime în produse finite cu valoare adăugată mult mai mare.
18 februarie 2019 - 20:00
Actualmente, a consuma bere artizanală în România poate părea un obicei uşor excentric. Cu doar circa 35-40 de fabrici de bere artizanală, este clar că ţara noastră se află la început de drum în acest domeniu. În realitate, această activitate poate genera trei categorii de câştigători: fermierii (care vor avea o nouă piaţă de desfacere), fabricanţii şi apoi consumatorii (datorită lipsei conservanţilor din acest tip de băutură).
12 februarie 2019 - 23:09
Deşi “după manual”, luna ianuarie este mai degrabă una liniştită în pomicultură, mai nou, o serie de fermieri se încumetă să execute diverse lucrări agricole. Cauza principală ţine de lipsa forţei de muncă, fapt care îi împinge pe fermieri să intre mai devreme în livezi. Disponibilitatea personalului şi temperaturile sunt doi factori importanţi în ecuaţia lucrărilor din iarnă în pomicultură.
06 ianuarie 2019 - 08:58
Spre deosebire de anumite culturi, cum sunt grâul ori porumbul, la care sarcina producătorilor se cam termină după recoltare, la vie lucrurile stau radical diferit. Pentru că aici, după culesul strugurilor începe o a doua etapă, cel puţin la fel de importantă ca şi producţia, care se finalizează cu obţinerea vinului.
02 ianuarie 2019 - 15:12
Modalităţile prin care se poate face astăzi reclamă vinurilor sunt extrem de multe. De la căile clasice, până la cele mai interactive, cum sunt degustările, turismul oenologic ori participarea consumatorilor direct la lucrări în vie. Am stat de vorbă cu câţiva reprezentanţi de crame din România pentru a afla cum înţeleg aceştia să-şi promoveze vinurile.
11 decembrie 2018 - 15:53
De modul în care fermierii îşi administrează utilajele agricole pe timpul iernii pot depinde, într-o măsură importantă, problemele din parcul de mecanizare în următorul an agricol. Cu siguranţă, un tractor bine pregătit din iarnă înseamnă mai puţine bătăi de cap pentru fermier la primăvară.