BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Zootehnia românească, pe locul 5 în UE

Publicat: 30 octombrie 2020 - 09:35
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Conform celui mai recent raport al Biroului european de statistică (Eurostat), România ocupă locul 5 în ceea ce priveşte efectivele de animale din interiorul blocului comunitar.

un articol de
LIVIU GORDEA

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a favorizat ţara noastră, care a urcat o poziţie faţă de acum un an. Sectorul zootehnic european este dominat de câteva state cu tradiţie în creşterea animalelor.

 

„Greii” zootehniei europene

 

În decembrie 2019, existau pe teritoriul Uniunii 143 milioane de porci, 77 milioane de bovine, 62 milioane de ovine şi 12 milioane de capre. Spania este ţara cu cea mai mare populaţie de animale exploatate în scop comercial sau pentru consum propriu din UE - înregistrând 22% din totalul efectivelor de suine, 9% din numărul de bovine, 25% din cel de ovine şi 23% din cel de caprine. Po locul doi se situează Franţa, care deţine cel mai mare efectiv de bovine dintre statele membre UE (24%), urmată de Germania (cu 18% din numărul de porci înregistrat la nivel european) şi Italia.

 Eurostat-animale-2019_b

Locul 2 la efectivele de ovine

 

România stă foarte bine la capitolul ovine, cu peste 10 milioane de exemplare, fiind depăşită doar de Spania, care la sfârşitul anului trecut număra nu mai puţin de 15,48 milioane de capete. Politicile fostului ministru Petre Daea par să fi avut un impact pozitiv asupra sectorului de creştere a ovinelor de la noi, pentru că România a ajuns să raporteze în 2019 cel mai mare efectiv de oi din ultimii zece ani. În ceea ce priveşte bovinele, datele Eurostat arată că România avea în decembrie 2019 un efectiv de 1,922 milioane de exemplare, echivalentul a circa 2,5% din totalul UE-27, din care 1,38 milioane de vaci crescute pentru producţia de lapte.

În pofida obiceiurilor de consum ale populaţiei, sectorul de creştere a porcilor este încă subdimensionat. Doar puţin peste 3,8 milioane de capete erau înregistrate în România la finalul anului trecut, cu 1,6 milioane de exemplare mai puţin faţă de acum un deceniu.

 

Evoluţie descendentă

 

Între 2010 şi 2019, au existat fluctuaţii ale populaţiei din cele patru categorii principale de animale. Astfel, efectivul total de porci din UE (excluzând Marea Britanie) a atins un maxim de aproape 146 milioane de capete în 2017. În aceeaşi perioadă, populaţia de bovine a atins un vârf de aproape 80 de milioane de exemplare în 2016, iar anul trecut a fost cu aproximativ 1% mai mică decât în urmă cu un deceniu. În schimb, populaţia de ovine şi caprine s-a diminuat constant, astfel încât între 2010 şi 2019 s-a ajuns la o diferenţă de 7 şi, respectiv, 8 procente.

 

TOP 5 APLICAŢII UTILE PENTRU ZOOTEHNIE

 

Vrei să-ţi controlezi ferma zootehnică de la distanţă? De acum o poţi face direct de pe tabletă sau telefon, pentru aplicaţii precum înregistrarea tuturor datelor agricole şi de contabilitate ale fermei, managementul păşunatului, generarea reţetelor de furajare cu costuri minime şi pe baza ingredientelor disponibile în fermă sau administrarea efectivelor de vaci de lapte.
Click AICI şi vezi cum poţi accesa şi folosi cele cinci aplicaţii utile!

Vizualizat: 1882 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?