Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Zootehnia n-are sărbătoare, e sacrificiu şi sudoare!

Publicat: 20 martie 2017 - 20:23
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În comuna gălăţeană Barcea, am cunoscut un tânăr crescător de animale ce se nevoieşte de câţiva ani cu îngrăşarea tăuraşilor. Dumitru Popa are 24 de ani şi în urmă cu doi ani şi-a făcut ferma lui, în ideea generoasă că îşi va rostui cât mai bine viaţa. 

Aşa a ajuns să fie un mic Prometeu legat cu lanţuri - dacă-mi este permisă metafora - de creşterea animalelor, o îndeletnicire nu tocmai uşoară, care cere sacrificii de tot felul. Aşa cum se spune, zootehnia e sector de foc continuu; n-are sărbătoare, cere muncă şi sudoare!

tache popa barceaClick pe poza pentru galerie!

Are 40 de animale, dar subvenţie ia pentru 10!
Tânărul Dumitru Popa şi-a amenajat adăpost pentru animalele sale: 40 de capete, vaci cu viţei, din rasa Bălţată românească. Tatăl său preluase, prin Legea zootehniei, un grajd de la fostul CAP Barcea, în care a cazat oile, iar el, feciorul, a transformat padocul în adăpost pentru îngrăşătorie. A plecat la drum cu zece animale şi de la un an la altul a mărit efectivul. Însă subvenţia o primeşte doar pentru cele zece taurine înregistrate în acte la început, cu toate că, la această oră, are de patru ori mai multe animale. Aşa sunt legile! Pe viitor, Dumitru Popa va putea beneficia de banii de la APIA pentru întregul efectiv existent în fermă.
„Am crescut 20 tăuraşi, în toamnă i-am vândut la 7 lei/kg, cu trei la sută scăzământ. Vin arabii în sat şi cumpără! Mai pregătesc încă 25 de tăuraşi; îi voi vinde în august, când vor ajunge la aproape 500 kg”, ne-a declarat tânărul crescător.

Îngrijitorii, eterna poveste!
Dumitru Popa susţine că stocul de furaje este insuficient, i-ar mai trebui cam zece tone de porumb, dar şi lucernă, mazăre, cereale... Dispune de o bucătărie furajeră unde sunt pregătite tainurile pentru animale: amestec de porumb, mazăre, floarea-soarelui, sorg..., totul diferenţiat pe categorii de vârstă. „Îngrijitorii, asta-i cea mai mare problemă la noi; când îi avem, când nu! Cum îi mai găsim şi noi, stau o săptămână-două, se îmbată şi dispar! Nu se înhamă mai nimeni la treaba asta, multora nu le place munca în zootehnie; tinerilor, nici atâta! Abia mai găseşti bătrâni de pe vremea CAP-ului. Avem trei oameni; îi plătim şi cu 1500 lei pe lună, plus mâncare, ţigări şi ... udătură!”, a explicat fermierul.

Tache Popa, “condamnat” la locul de muncă
La grajdul alăturat este ferma de ovine a lui Tache Popa, tatăl lui Dumitru. În stabulaţie erau aproape 500 animale şi tot atâţia miei. Rasa este Ţigaie, dar sunt şi corcituri de Spancă cu Merinos. Mieii sunt pregătiţi pentru export, undeva la sfârşitul lunii martie. Aşa s-a întâmplat anul trecut. Tache Popa a vândut la arabi la un preţ de 9,50 lei/kg. Ar fi putut da din mieluţii mai răsăriţi şi în această iarnă, dar nu a cedat cererii; preţul era derizoriu.
„Ne chinuim cu mâncarea, o strângem greu, că nu avem bani destui. Şi nici teren pentru furaje. De pe 15 hectare nu poţi asigura hrana atâtor guri de animale. Tot câştigul îl dăm pe nutreţ. Balotul de lucernă a ajuns la 15 lei; e scump”, a susţinut crescătorul de oi.

De la ospătărie, la strungărie
Povestea lui Tache Popa este fascinantă. O viaţă cu coborâşuri şi urcuşuri, marcată de numeroase poticneli şi încurcături. “Am venit aici că nu am avut încotro! Am ajuns la etatea de 63 de ani şi nu am nici pensie: Lucrez de aproape 40 de ani numai aici, la grajduri. La bază, am şcoală şi calificare în meseria de sudor autogen. Am fost ospătar în Tecuci, la două faimoase restaurante: Moldova şi Ocaua lui Cuza. De la ospătărie am venit la strungărie. Am servit la masă, şi acum fac la fel; le servesc meniul oiţelor mele dragi!”, ne-a declarat, surâzând, Tache Popa.
Fermierul, bărcean din tată-n fiu, avusese pe vremea CAP-ului o grădină de zece ari şi o vie de cinci ari. Dar neprestând normele de muncă la cooperativă, le-a pierdut. Mai târziu, în 1978 când a abandonat munca la restaurant, s-a retras în comună, la CAP. „Din ospătar am venit la grajd, la viţei. Lumea spunea că fusesem condamnat la locul de muncă! Era o lege pe atunci; nu era adevărat! La viţei am stat timp de doi ani, nu era de mine. Apoi, m-am cerut să trec la saivanul de oi, unde am stat patru ani”, a explicat Tache Popa, care are 17 ani munciţi pe cartea de muncă.
La Barcea, în sectorul zootehnic al fostului CAP, toate grajdurile sunt ocupate cu animale. Sătenii, oameni gospodari, renumiţi legumicultori, dovedesc că sunt şi destoinici crescători de animale.


UN PROIECT RESPINS
„Anul trecut am încercat să depun un proiect pe fonduri europene. Intenţionam să dotez ferma cu un tractor, o balotieră, o cositoare, care erau absolut necesare în exploataţia mea. Valoarea era de aproximativ 80 mii de euro. Mi-a fost respins de la AFIR pe motiv că nu îndeplineam condiţiile de punctaj. Trebuia să caut trei persoane de la care să iau pământ în arendă, dar acestea să aibă fix jumătate de hectar de teren şi nimic altceva! Unde să găseşti?”, s-a întrebat neputincios şi amărât tânărul fermier Dumitru Popa.

 

Tache Popa: „Dacă eu câştig aici doi bani, ca tată, îl ajut pe fiu meu, e la început, ar vrea să ajungă la un efectiv de o sută de capete de animale. Din tot ce produc, cumpăr furaje. Ne împrumutăm de bani să scoatem animalele din iarnă. Nici eu nu am posibilităţi financiare! Subvenţia nu vine niciodată la timp, de unde să iau bani?”

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 5 (188) din 15-31 martie 2017

Vizualizat: 352 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?