Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

“Zootehnia este o afacere profitabilă”

Publicat: 09 august 2010 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

„Aici sunt casa şi viitorul meu...”

Click pe poza pentru galerie!

Agricultura şi creşterea animalelor sunt sectoare care pot revigora nivelul de trai al românilor, este de părere suceveanul Leonte Maciuc (foto).

Căsătorit şi tată a trei copii, la cei 33 de ani ai săi acesta deţine o fermă ce cuprinde 50 de capete de taurine. Este absolvent al profilului veterinar de la Liceul Agricol din municipiul Rădăuţi şi al Colegiului de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. „Puteam să plec în altă ţară, să am grijă de animale în Occident, dar mi-a plăcut viaţa în satul natal.

Aici sunt casa şi viitorul meu. Am vrut să am ferma mea de animale de când eram mic. Mi-a plăcut munca în fermă, mi-a plăcut să îngrijesc animalele, să merg cu ele la păşune”, spune Maciuc. Împreună cu părinţii, Leonte Maciuc avea în proprietate 20 de hectare de teren cultivate în cea mai mare parte cu cartofi, o fermă de taurine, precum şi utilaje agricole pentru munca la câmp, însă nu s-a mulţumit doar cu atât.

„Am vândut câţiva ani la rând recolta pentru a ne putea dota cu utilaje agricole, în acest fel putând lucra pământul mult mai uşor. Vroiam să fac mai mult, să nu mă opresc aici şi în 2003, printr-un program guvernamental cu Dorna Lactate SA Vatra Dornei, am achiziţionat instalaţia de adăpat şi de muls animalele, tancul de răcire a laptelui şi am populat ferma cu 20 de juninci.

Totodată, era prevăzută şi construcţia unui adăpost pentru bovine. Nu ne-a mers rău deloc. Am avut alături de mine familia şi dacă am urmărit să facem performanţă, pot spune că până acum am reuşit”, spune fermierul.

 

Încet, încet, afacerea ia proporţii

Chiar dacă mai tot timpul este în fermă, inclusiv sâmbăta şi duminica, nu regretă nici o clipă. „Am vizitat ferme de animale din Elveţia şi din Austria, am văzut cât de uşor lucrează ei. Utilajele agricole moderne şi dotarea fermelor cu instalaţii de muls automat m-au determinat să merg mai departe. E foarte greu la noi, poate şi din cauza sistemului birocractic, dar asta nu ne împiedică să continuăm”, susţine Leonte Maciuc.

În 2005 a accesat un proiect Sapard prin care a achiziţionat utilaje pentru semănat, pentru recoltarea furajelor şi pentru manevrarea baloţilor. „Am reuşit să achiziţionez utilaje, între timp şi animalele s-au înmulţit. Am prins curaj, mai ales că am plătit ratele din credit şi am accesat, de această dată, programul Fermierul, populând ferma cu încă zece juninci. Desigur că am achiziţionat atât instalaţie de muls, cât şi adăpători.

Pentru a face faţă nevoii de hrană pentru animale, am luat în arendă 80 de hectare pe care avem culturi furajere. La câmp, cu utilajele, lucrăm doar eu şi tatăl meu, indiferent de anotimp şi de lucrare. Cultivăm lucernă si porumb pentru siloz. Producţia per lactaţie este de 7500 litri.

În ceea ce priveşte hrana animalelor, achiziţionăm concentrate, după ce s-a făcut analiza furajelor existente deja în stoc. E o afacere profitabilă, deşi cam 90 la sută din fermieri se plâng”, spune Leonte Maciuc.

 

„Nu mă sperie munca, ci dobânda la credit”

Şi dacă tot reuşeşte să facă faţă birocraţiei, creditelor, suceveanul şi-a pus în gând să meargă mai departe.”Vreau să am o fermă la standarde europene, aşa cum am văzut în Elveţia, dar nu pot singur, ci accesând fonduri structurale. Am depus deja proiectul şi aştept să văd dacă a fost aprobat. Ferma ar urma să fie populată cu o sută de bovine.

Nu mă sperie munca, ci dobânda la credit care în perioada de criză s-ar putea să fie destul de mare”, a adăugat fermierul. Cât priveşte susţinerea financiară din agricultură şi din zootehnie, Leonte Maciuc spune că subvenţia la teren şi pentru culturile de toamnă este în întârziere, sperând că banii vor ajunge, totuşi, cât mai curând la destinaţie.


Articol publicat în Ferma de Moldova nr. 1(4)/2009

Vizualizat: 1521 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?