Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

ZOOTEHNIA din DELTĂ, pe cale de DISPARIŢIE?

Publicat: 04 octombrie 2017 - 10:07
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În urma unor studii ample privind vegetaţia pajiştilor permanente de la Sf. Gheorghe-Deltă, în cadrul unui proiect de amenajament pastoral s-a constatat invazia foarte puternică cu stuf (Phragmites australiss), papură (Typha Angustifolia) şi rogozuri (Carex sp.) a pajiştilor permanente cu exces de umiditate.

De asemenea, s-a constatat şi nerecoltarea fânurilor, ca efect al reducerii drastice a efectivelor de bovine din acea zonă.
După informaţiile noastre, la IAS Chilia Veche şi la nivelul localităţii Sf. Gheorghe, în anii ’80 existau peste 8.500 capete de bovine, din care în prezent au mai rămas sub o mie de capete (cca. 12%) şi acestea numai în gospodăriile populaţiei.
Cauzele scăderii efectivelor de bovine sunt multiple, dintre care pe lângă lichidarea agriculturii de stat, se enumeră parazitozele specifice zonelor permanent umede (fascioloza), a unor boli subtropicale (babezioza transmisă de căpuşe, care decimează anual 5-10% din numărul bovinelor), atacul violent din lunile iunie-august al insectelor hematofage şi, nu în ultimul rând, calitatea foarte slabă a fânurilor pentru iernare, cu subnutriţia care produce decesul a peste 20% din animale.

zootenie-delta_b

În urma studiilor efectuate, specialiştii au constatat că raportat la standardele departamentului de agricultură al SUA (USDA) privind valoarea nutritivă a furajelor, fânurile din Delta Dunării au conţinuturi scăzute la absolut toate componentele.
În prezent, cei care cresc vaci în gospodăria proprie, pentru iernare cumpără baloţi de fân de lucernă din afara deltei, unde nu se poate cultiva această plantă furajeră. Întrucât calitatea fânului actual din trestie, papură, rogozuri şi alte specii caracteristice arealelor cu exces de umiditate este foarte scăzută, este de preferat ca în hrana bovinelor pe post de furaj grosier să fie aduse din afară paie de cereale care au un conţinut de proteine dublu faţă de cel realizat acum tradiţional în deltă.

Pe larg despre eficienţa economică în creşterea bovinelor din Delta Dunării , citiţi în revista Ferma, ediţia 15-30 septembrie 2017!

Vizualizat: 826 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?