Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ziua crescătorilor de bovine de carne

Publicat: 27 aprilie 2012 - 14:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

În ultima zi a lunii martie a avut loc, la Miercurea Ciuc, primul simpozion pe tema creşterii bovinelor de carne din Transilvania. Organizatorii evenimentului au fost Minsiterul agriculturii prin secretarul de stat din MADR Barna Tanczos, Direcţia Agricolă Covasna şi Consiliul Judeţean Harghita. La simpozion au participat peste 300 de persoane, crescători şi specialişti din judeţele Covasna, Mureş, Braşov, Alba şi Harghita

Click pe poza pentru galerie!

În cuvântul de deschidere, Barna Tanczos a vorbit despre creşterea raselor de carne ca despre o formă alternativă de îndeletnicire în condiţiile scăderii efectivelor de bovine. A subliniat că există condiţii optime de producere a cărnii de bovine în Transilvania, având la dispoziţie pajişti naturale valoroase dar neutilizate, forţa de muncă există, tehnologia specifică de creştere se poate învăţa foarte uşor şi, cu un mic efort financiar, şi la noi se pot creşte rase specializate performante.

Dar cu rezultate la fel de bune se poate utiliza şi încrucişarea raselor locale de tip Simmental cu tauri din rasele de carne, fermele de îngrăşare a tineretului oferind un plus la preţul de achiziţie de 10-15 la sută faţă de preţul tineretului de Bălţată românească.

Barna Tanczos a subliniat că nu este împotriva dezvoltării sectorului de producere a laptelui, dar în loc ca vacile reformate sau cele cu producţii mici să ajungă la abator, mai bine se însămânţează artificial sau natural cu rase de carne, aducând un plus de venit crescătorului.

Secretarul de stat în MADR a prezentat şi proiectul de lege privind subvenţionarea producerii cărnii de bovine în zonele de munte defavorizate, pentru care consiliul european şi-a dat acordul de principiu şi se poate aplica din acest an pentru vacile alăptante şi pentru tineretul crescut sau îngrăşat în rasă curată sau pentru cei metisaţi, condiţia de bază fiind păstrarea lor în exploataţie cel puţin 8 luni într-un an calendaristic.

 

Asocierea, în Ungaria

Wagenhoffer Zsombor, directorul executiv al Federaţiei crescătorilor de animale din Ungaria a prezentat structura asociativă din ţara vecină. Cele 28 de asociaţii specializate s-au afiliat sub umbrela unei federaţii naţionale, reprezentarea intereselor tuturor crescătorilor fiind astfel mai puternică.

La specia bovină, asociaţiile s-au înfiinţat diferenţiat pe rase, având atribuţii şi în controlul oficial al performanţelor proprii şi testarea după descendenţi, precum şi în elaborarea şi ţinerea registrului genealogic al raselor.

O altă temă abordată a fost sistemul de subvenţionare în sectorul de producere a cărnii de bovine, crescătorii unguri beneficiind de multiple tipuri de ajutor, cum ar fi: primă pentru vaca alăptantă, primă de îngrăşare la tineretul mascul, primă de extensificare, ajutor pentru costul analizelor de sânge ale reproducătorilor, sprijin financiar pentru controlul oficial şi ţinerea registrului genealogic de rasă.

 

Charolais: sporuri de greutate de până la 3 kg pe zi

Jancso Istvan, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Charolais din Ungaria a prezentat istoricul creşterii acestei rasei în Ungaria. Primele juninci au fost importate încă din anul 1971 şi de atunci se duce o muncă susţinută de selecţie în vederea îmbunătăţirii aptitudinilor de producere a cărnii la această rasă.

Asociaţia a fost înfiinţată în 1992 şi în prezent are 133 de membri, revenind pe exploataţie un număr mediu de 77 de vaci alăptante. Dar sunt şi societăţi cu peste 500 de vaci Charolais, totalul vacilor alăptante depăşind cifra de 10 mii de exemplare la nivel naţional.

Rolul Asociaţiei este acela de a elabora programe de creştere şi ameliorare ale rasei, ţine registrul genealogic, organizează selecţia după performanţe proprii şi după descendenţi, efectuează analize de specialitate, elaborează certificate de origine, clasifică după performanţa efectivului exploataţiile membre ale asociaţiei, ţine evidenţele specifice cu ajutorul programelor computerizate, organizează licitaţii pentru taurii reproducători testaţi, organizează cursuri de perfecţionare pentru crescători, acordă consultanţă de specialitate.

Totodată, asociaţia caută piaţă de desfacere pentru carnea de bovină produsă, inclusiv prin activităţi de marketing (de exemplu, degustări de carne Charolais) şi pentru animalele de reproducţie.

Preşedintele Asociaţiei a prezentat şi aspectele pozitive în evoluţia relaţiilor de parteneriat cu crescătorii din judeţul Covasna şi cu specialiştii Direcţiei Agricole din acest judeţ. A amintit că în cursul lunii aprilie se va importa primul nucleu de 60 de capete de juninci gestante din Ungaria, iar mai multe asociaţii locale din Covasna intenţionează să cumpere tauri de reproducţie testaţi pentru a fi utilizaţi la încrucişări.

Pascal Potard, arbitru internaţional francez la rasa Charolais şi totodată crescător din regiunea Aze, provenind dintr-o familie care de patru generaţii se ocupă de creşterea şi selecţia acestei rase, a prezentat însuşirile morfo-productive al Charolais-ului. Rasa se bucură de cea mai mare răspândire, ca arie şi ca efective, pe întreg mapamondul. Numai în Franţa, numărul vacilor alăptante este de 1,84 milioane, efectivul total depăşind 4 milioane de capete.

Este o rasă masivă, greutatea vacilor se situează între 700 şi 1.200 de kg, iar greutatea taurilor variază între 1.000 şi 1.650 kg. Utilizează foarte bine orice tip de păşune, indiferent de calitatea acesteia. Realizează cel mai mare spor de greutate zilnic dintre rasele de carne; în condiţii minime de îngrăşare realizează sporuri de 1,7-1,8 kg pe zi, iar în condiţii superintensive sporurile depăşesc, în multe cazuri, 3 kg pe zi.

Fiind o rasă masivă, multă lume ar fi predispusă să creadă că apar dificultăţi la fătare. Dar specialistul a subliniat că selecţia riguroasă în direcţia fătărilor uşoare se realizează de multe decenii şi astăzi, practic, peste 98 la sută dintre fătări nu necesită intervenţia omului.

Un alt mare avantaj al rasei constă şi în faptul că se poate îngrăşa economic până la greutatea de 900 de kg, animalul depunând practic carne şi nu grăsime (seu). Randamentul la sacrificare este foarte ridicat, media fiind de 64-65 la sută. Carnea produsă are calitatea „de top”, cum s-a exprimat specialistul, fără prea multă grăsime, dar foarte bine marmorată, însuşire calitativă apreciată pe plan mondial.

 

Limousin: calităţi maternale remarcabile

Lequeux Gilles, specialist angajat al Asociaţiei de Limousin din Franţa, a prezentat situaţia şi perspectivele creşterii acestei rase în Franţa şi în România. Exemplarele de Limousin sunt în creştere numerică continuă, numai în Franţa numărul vacilor alăptante crescând de la 400 de mii în 1970, la 1,1 milioane în 2010.

Rasa se remarcă prin calităţi maternale (capacitatea de alăptare a viţeilor) remarcabile, aptitudini de abatorizare excepţionale, rusticitate, fătări uşoare şi calitatea foarte bună a cărnii. Randamentul la sacrificare este de 62-65 la sută, proporţia cărnii este de 75-78 la sută din greutatea carcasei. Sporul mediu zilnic realizat până la vârsta de 7-8 luni (când se înţarcă tineretul) este de 1.200 de grame pe zi, dar puşi la îngrăşat tăuraşii obţin un spor de 1.500 grame pe zi.

La "Ziua crescătorilor de bovine de carne" au mai susţinut prezentări: Peter Poti, profesor universitar la Universitatea Agronomică Szent Istvan din Ungaria despre creşterea rasei de carne Hereford, Zoltan Domokos, director executiv al Asociaţiei Charolais din Ungaria despre aspectele practice ale activităţii Asociaţiei Crescătorilor de Charolais din Ungaria, Marton Bujdoso, crescător din Ungaria, despre tehnologia de creştere specifică rasei Charolais, David Elias de la firma de producere a furajelor combinate Babolna din Ungaria, despre furajarea generală a raselor de carne.

Peter INCZE
Direcţia Agricolă Covasna

Vizualizat: 1459 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
interes
|
05. 27, 2012. Sunday 20:11
interesa ant mar interes o colaborare
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?