Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Zino Agha creşte vaci Charolaise într-o fermă de 5 stele

Publicat: 17 august 2020 - 12:46
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

După o investiţie de 100.000 euro în zootehnie, Zino Agha şi-a construit o fermă modernă. Iată de ce a ales să crească bovine de carne şi cum îşi va dezvolta afacerea în viitor!

Zino Agha a ajuns din Bucureşti direct la coada vacii... Din pură întâmplare! O spune cu nonşalanţă! „Am venit în ţară după 8 ani petrecuţi în străinătate şi împreună cu un «prieten» am vrut să dăm drumul unei afaceri. El a avut un vis: să aibă o fermă de animale! Nu ştiam nimic despre vaci! Atunci am aflat că există vaca de carne şi cea de lapte! Până la urmă s-a dovedit că partenerul meu avea intenţii ascunse, adică să facă o fermă de animale pe banii mei şi pe osteneala mea! Ne-am despărţit, iar eu am rămas cu ferma, şi - iată - am prins drag de munca pe care o fac în comuna argeşeană Muşăteşti!”, povesteşte Zino Agha.

 Zino Agha si vitelul charolaise_b

O afacere în flux, fără sincope


Ferma Vâlsăneşti de vaci Charolaise exista din 2014. Patru ani mai târziu a fost scoasă la licitaţie. „Eu am preluat-o din ianuarie 2018. Am cumpărat-o cu 56 de văcuţe. De atunci am tot investit în ea, am modernizat-o. Actualmente, este populată cu 125 de exemplare din rasa Charolaise, la care s-au adăugat şase vaci cu lapte şi 100 de capre. Animalele cresc natural, pe păşune, nu primesc în tain şrot de soia modificată genetic, sunt libere şi sănătoase, aşa cum se creşteau odată vitele pe plaiurile argeşene”, ne-a declarat Zino Agha.

 Zino Agha vaci charolaise 2_b

Fermierul livrează carnea în viu către Carrefour, periodic, în cadrul acţiunii de promovare pe Filiera Calităţii pentru Carnea de Mânzat, obţinând un preţ mulţumitor. Primeşte banii la timp şi spune că nu a avut nici o reclamaţie din partea retailerului.

 

Alergând după o... stea!

 

Şi-a construit afacerea după proverbul japonez „După ce ai gândit - hotărăşte-te; după ce te-ai hotărât - nu te mai gândi!”Prima sa grijă a fost să asigure suficientă suprafaţă de păşunat. A preluat în arendă şi în concesiune peste 150 ha. Intenţionează să obţină încă 48 ha de izlaz, prin licitaţie.

„Avem păşune pentru 500 de capete. Vreau să fac un proiect pe fonduri europene pentru modernizarea fermei şi să măresc efectivul de animale. După ce va fi lansată măsura de finanţare, voi depune dosarul cu proiect cu tot. Intenţionez să construiesc un grajd ultramodern şi să cumpăr cele mai performante utilaje agricole. De asemenea, pentru că există pe piaţă cerinţă şi interes pentru vaca de carne, mi-am propus să construiesc un miniabator şi o unitate de procesare. Este timpul să trec la un nivel mai sus, pentru ca ferma să primească o... stea în plus în ceea ce priveşte standardele calităţii şi activităţii! La finalul investiţiilor, vreau ca Ferma Vâlsăneşti de vaci Charolaise să ajungă la 5 stele”, declară hotărât fermierul.

 Zino Agha taur charolaise_b

Nevoit să vândă animale


În această perioadă, toată suflarea este mobilizată la strângerea furajelor pentru iarnă. Lucerna se coseşte, se greblează, se balotează şi se transportă în parcul de furaje. Vremea este bună şi e păcat să nu profite de ea. „Am fost nevoit să vând din animale pentru că în fermă nu mai sunt spaţii de cazare. La iarnă, când se va intra la stabulaţie, mai mult de 100 de animale nu încap în grajd. Trebuie să mai dau din ele. Altminteri, nu le pot ţine înghesuite; se bat, se lovesc, se împung… Le trebuie spaţiu. Vechiul adăpost al fostului CAP nu oferă condiţii optime de cazare şi de nutriţie pentru animalele mele. Apoi trebuie construite noi adăposturi pentru vacile de lapte, cât şi pentru capre. Deocamdată nu am ce face! Ştiţi cum e vorba: Să faci rai din ce ai!”, a adăugat Agha.

Agha spune că „dacă ai logistică şi un plan bine stabilit, le poţi face pe toate”. Până acum, investiţia în fermă s-a ridicat la peste 100.000 de euro. Crescătorul are cinci angajaţi, pe care pune mare bază. „Oamenii muncesc de drag, câştigă bine; ei nu se uită la ceas ca să plece acasă după 8 ore de muncă, aşa cum se întâmplă în fabrică”, ne-a declarat Agha, în finalul discuţiei.

 Zino Agha ferma_b

Zino Agha este cetăţean român, născut în Bucureşti. Tatăl său este irakian. Zino a absolvit cursurile Facultăţii de Calculatoare la Universitatea Politehnică Bucureşti. Este căsătorit cu Ana-Maria Agha şi au împreună două fetiţe drăgălaşe.

 Zino Agha vaci charolaise_b

O PROMOVARE MAI BUNĂ PENTRU RASA CHAROLAISE

Fermierul Zino Agha este membru al Asociaţiei Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România. Este nemulţumit de faptul că nu se promovează nici rasa şi nici Asociaţia: „Poate că ar trebui să organizăm concursuri, expoziţii, întâlniri, să facem reclamă în media să se audă mai mult şi mai frecvent despre noi. Rasa de bovine de carne Charolaise are destule avantaje: animalele sunt frumoase, impunătoare şi docile; valorifică mai bine furajele, fătările sunt uşoare şi vacile pot pierde până la 20% din greutatea vie în perioadele nefavorabile. De asemenea, asigură o producţie de carne superioară, au o excepţională viteză de creştere şi produc cele mai grele carcase, cu o carne slabă, căutată de măcelari deoarece nu are grăsime”.

 Zino Agha fetite vitel_b

 „Ferma zootehnică este o uzină cu foc continuu, nu există sărbătoare; animalele trebuie să mănânce, să fie adăpate, să le faci curat! Plouă, ninge, trebuie să fii prezent pe linia grajdului, nu ai de ales! Mă înţeleg cu oamenii cu care lucrez şi fiecare ştie ce are de făcut”, ZINO AGHA, crescător de vaci de carne

 

Vizualizat: 5944 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?