Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Zece indicii ale fătării

Publicat: 06 martie 2017 - 12:21
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Abilitatea de a identifica femelele caprine înainte de fătare ne dă răgazul de a le muta într-o zonă mai retrasă pentru a nu fi în contact cu celelalte capre şi ne permite să ne pregătim pentru situaţiile în care caprele au nevoie de asistenţă la fătare. Din nefericire, nu toate caprele gestante manifestă semne că fătarea este iminentă. 

Pe de altă parte, majoritatea caprelor prezintă unele din cele zece semne pe care le prezint în continuare:
• Ugerul creşte în volum. Dezvoltarea ugerului se datorează proliferării ţesutului secretor care va produce lapte pentru iedul nou-născut, acest proces fiind cunoscut şi sub denumirea de “reîmprospătare”. Dacă femela este la prima fătare, dezvoltarea ugerului se va face treptat, începând cu şase săptămâni înainte de fătare şi ajungând la volumul maxim în preajma fătării. La caprele care au mai fătat, ugerul se poate mări în volum începând cu o lună înainte de fătare, dar sunt dese cazurile în care acest proces are loc cu doar câteva zile înainte sau imediat după fătare.
De cele mai multe ori, când ugerul este mărit în volum, cu pielea întinsă şi lucioasă, iar sfârcurile sunt pline şi orientate spre exterior, fătarea se va produce în una-două zile.
• Slăbesc ligamentele pelvine. Chiar înainte de fătare, sub acţiunea hormonilor, are loc relaxarea ligamentelor pelvine. Dacă aşezaţi palma deasupra cozii, cu degetele orientate spre partea din spate, şi apăsaţi uşor cu degetul mare şi arătător în timp ce mişcaţi mână spre baza cozii, ligamentele se vor simţi ca o frânghie subţire şi rigidă de o parte şi de alta. Această tehnică este uşor de aplicat deoarece în zona respectivă nu se află grăsime sau muşchi. Ea trebuie aplicată atât înainte, cât şi după relaxarea ligamentelor, pentru a şti care este diferenţa. Dacă la palpare ligamentele nu se mai simt, fătarea va avea loc în aceeaşi zi sau foarte curând. Cei mai mulţi crescători afirmă că această metodă de a evalua momentul fătării este cea mai de încredere.
• Se modifică forma corpului. La apropierea termenului de fătare, iedul îşi schimbă poziţia iar burta caprei se curbează. Cu 12 până la 18 ore înaintea fătării nu se mai simte mişcarea iedului la palparea flancurilor. La angajarea iedului pe traiectul de fătare, flancurile caprei apar adâncite (scobite) şi oasele şoldului sunt evidente (ies în afară). Coloana vertebrală este mai ascuţită (apofizele spinoase).
• Au loc scurgeri de mucus. ~naintea fătării se poate vedea la comisura vulvei o scurgere groasă de mucus, continuă, de culoare albă sau gălbuie. Nu trebuie confundată cu alte scurgeri care pot să apară şi cu o lună înainte de fătare, dar care sunt discontinue şi tulburi.
• Căută un loc mai retras. ~n preajma fătării, capra se separă singură de restul turmei dacă spaţiul este suficient de mare. Trebuie să fim atenţi, mai ales în sezonul rece, şi dacă prezintă şi alte semne de fătare, trebuie să o adăpostim într-un mediu închis şi cald. Comportamentul la fătare este foarte diferit, în sensul că sunt cazuri în care unele capre nu vor să fete în prezenţa crescătorului şi alte situaţii în care tocmai prezenţa crescătorului le stimulează.
• Devin neliniştite. Dacă femela este ridicată, se mişcă foarte mult, uneori în cerc, râcâie pământul cu copitele şi deseori miroase aşternutul. Se întinde, cască şi scrâşneşte din dinţi (macină dinţii). Priveşte înapoi, ca şi cum ar încerca să vadă ce se află în spatele ei, uneori linge sau îşi muşcă flancurile. Dacă animalul are un temperament mai limfatic, nu se sperie de prezenţa persoanelor străine şi le linge mâinile.
• Refuză să mănânce. La apropierea fătării, caprele pot să refuze furajul câteva ore sau chiar o zi. Nu există o explicaţie clară, dar se presupune că presiunea exercitată de ied asupra rumenului reduce foarte mult volumul acestuia şi capra se simte “plină”. Pe de altă parte, unele capre consumă furaj chiar în timpul fătării.
• Capra devine “vocală”. Inaintea fătării, unele capre behăie ca şi cum ar încerca să comunice cu iezii lor. Când fătarea începe, multe dintre femele “zbiară” la fiecare contracţie. De la apariţia contracţiilor până la expulzarea iedului pot să treacă aproximativ 30 de minute.
• Termenul din calendar. Pentru a supraveghea mai bine fătările, fiecare crescător trebuie să ţină o evidenţă strictă. Dacă ştim data montei, putem estima destul de exact data fătării. Perioada de gestaţie la capre este de aproximativ 150 de zile, plus/minus 5 zile. Dacă se păstrează evidenţa cu data montei şi data fătării, anul viitor putem estima cu mai mare acurateţe dacă fătarea va avea loc mai devreme sau mai târziu de 5 luni.
• Prezenţa pungii cu lichid. Când capra împinge (au loc contracţiile) iedul prin traiectul de fătare, se poate vedea o pungă cu apă (lichid) care iese din orificiul vaginal. Aceasta se poate sparge sau să iasă intactă. Ulterior va putea fi observat un al doilea sac cu lichid de culoare închisă. Aceste pungi sunt de fapt membrane cu lichid amniotic. Ele înconjoară şi protejează iedul până în momentul fătării.
Următorul lucru care probabil se va vedea va fi vârful picioarelor din faţă şi un nas mic în partea de sus. Dacă fătarea va decurge în acest mod, va fi una normală, fără probleme.
Cunoaşterea acestor semne şi estimarea momentului fătării ne permite să reducem foarte mult pierderile atât la iezi, cât şi la capre. Un sezon de fătări reuşit stă la baza creşterii profitului obţinut atât prin producţia de carne, cât şi prin cea de lapte.

Sorin-Octavian VOIA
(USAMVB Timişoara)
Stelian DĂRĂBAN
(USAMV Cluj-Napoca)

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 4 (187) din 1-15 martie 2017

Vizualizat: 669 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?