Adunarea generală a Asociaţiei crescătorilor de animale "Ovidius" Brădeţelu din localitatea Ibăneşti, judeţul Mureş, s-a reunit la jumătatea lunii ianuarie a.c., la şedinţă fiind prezent şi primarul comunei, Dan Vasile Dumitru, dar şi Tiberiu Ştef, director Agrom-Ro, în calitate de consultant pe probleme de agricultură.
Pe ordinea de zi a şedinţei s-au aflat, cu prioritate: prezentarea lucrărilor efectuate pe păşuni în anul 2019 şi a cheltuielilor aferente, aprobarea programului de lucrări pe 2020, defalcat pe direcţii de acţiune şi trupuri de păşune, aprobarea bugetului pe anul 2020, a cotizaţiei membrilor pentru acest an şi a compensaţiilor băneşti care revin proprietarilor de animale pentru anul anterior.
Compensaţiile băneşti pentru crescătorii de animale din Asociaţia "Ovidius" Brădeţelu Ibăneşti aferente anului 2019 au fost stabilite la 500 lei/cap de bovină şi 140 lei/cap de ovină, respectiv caprină, valoarea totală reprezentând 505.000 lei. Cotizaţia membrilor asociaţiei pentru 2020 este de 5 lei animal/an pentru bovine şi 1 leu animal/an pentru ovine sau caprine.
În cursul anului trecut, pe păşunile Lunci, Siriod, Prislop, Copriana, Cocoş, Cristigi, Brădeţelu şi Fătăciunea au fost efectuate lucrări pentru combaterea plantelor nedorite pe o suprafaţă de 123,5 ha, a vegetaţiei lemnoase nevaloroase (arbuşti, spini, puieţi, lăstăriş) pe o suprafaţă de 156 ha şi îndepărtarea pietrelor, a cioatelor şi a lemnului căzut pe păşuni, pe 41,8 hectare. "Din cauza iernii trecute, care a fost grea, am avut foarte multe crengi căzute", a spus Zaharie Gliga, secretarul asociaţiei. De asemenea, au fost realizate şi lucrări pentru modernizări, reparaţii, construcţii la stâne, grajduri, saivane, pentru îmbunătăţirea alimentării cu apă, curăţat troace şi surse de apă, târlit, mutat coşere, potrivit site-ului ibanesti.ro. Pe lângă aceste lucrări, la Lunci, au introdus curentul electric şi apa în grajd şi au adus modernizări: a fost montată chiuvetă, cabină de duş, boiler electric, a fost pusă gresie, faianţă, au fost zugrăvite camera păstorului şi cămara.
La Fătăciunea, unde este în construcţie o stână după norme europene, a fost montată coloana de apă până la colţul stânei noi şi a fost amenajată canalizarea până la decantor. Au continuat lucrările în interior şi exterior, au fost montate uşi la camere, instalaţia electrică şi panouri solare. La Siriod, a fost schimbat acoperişul stânei, a fost construită o terasă, a fost înălţat acoperişul la camera de prelucrare a laptelui şi s-au făcut 3-4 troace din lemn. La Cocoş a fost construită o stână nouă din cherestea, cu terasă şi aducţiune de apă.
Pe lângă lucrările generale de întreţinere şi curăţare a păşunilor, anul acesta asociaţia are în plan câteva acţiuni specifice. Investiţiile în păşunea Lunci vizează amplasarea unor troace, amenajarea şi dotarea unei săli de muls şi construirea unui saivan pentru animale cu acoperiş şi laterale neînfundate pentru adăpostirea animalelor în nopţile ploioase. În Prislop, se are în vedere captarea unei surse de apă şi construirea unei stâne din cherestea. În Copriana, urmează reparaţii curente la saivan, scosul gunoiului din saivan şi împrăştierea lui pe păşune. În Brădeţelu se va introduce apa la stână, se vor face reparaţii la saivan, iar vechea stână va fi mutată pe alt amplasament. În Fătăciunea se încheie lucrările la noua stână, iar în Siriod vor demara lucrările pentru construirea unei stâne la standarde europene. În Coco, vechea stână va fi mutată pe alt amplasament. De asemenea, asociaţia are în vedere construirea unui drum de acces de la vârful Bucinului până în poiana Prislop.
Pentru promovarea produselor de stână, la Brădeţelu, Fătăciunea, Siriod şi Cocoş este în plan construirea de foişoare unde produsele să poată fi prezentate într-un mod plăcut, în cadrul şedinţei fiind expusă o siglă concepută ca element de identitate şi promovare a produsele de stână. Primarul comunei a recunoscut că "o problemă mare este că nu mai e forţă de muncă pe care să o aduci ca să cureţi păşunile. Se caută mult timp, forţa de muncă e plecată şi foarte greu găseşti oameni pentru lucrările care trebuie să fie executate pe păşuni".
Tiberiu Ştef, director Agrom-Ro, a adus în discuţie faptul că anul 2021 va veni cu schimbări semnificative privind condiţiile de acordare a subvenţiilor în agricultură: subvenţiile şi proiectele se vor acorda pe îndeplinirea criteriilor de performanţă, locuri de muncă create, performanţe tehnice, economice şi îndeplinirea condiţiilor de mediu.
Articol publicat în revista Ferma nr. 3/252 (ediţia 15-29 februarie 2020)