Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Vițeii tineri învață de la vițeii mai în vârstă

Publicat: 23 aprilie 2015 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Suntem deja obișnuiți ca în fermele comerciale de vaci de lapte, vițeii să fie separați la naștere de mamele lor și apoi să fie crescuți individual sau în colectivitate împreună cu parteneri de aceeași vârstă. Această practică, însă, poate influența negativ dezvoltarea timpurie a comportamentului de hrănire, în special consumul timpuriu de furaje vegetale solide. 

Click pe poza pentru galerie!

Taurinele sunt animale sociale, ca urmare interacțiunile între indivizi au rolul de a induce învățarea unor comportamente de la partenerii sociali mai în vârstă (vaci, tineret).

 

Comportamentul de hrănire al vițeilor 

Capacitatea vițelului de a găsi sfârcul și de a suge imediat după naștere este influențată de comportamentul mamei, care adoptă poziții pentru ca aceste reflexe să se poată manifesta. Pe măsură ce vițelul crește, vaca își schimbă comportamentul în așa fel încât să descurajeze consumul de lapte de către vițel: se îndepărtează o perioadă din ce în ce mai lungă și la distanțe din ce în ce mai mari, ceea ce determină scăderea numărului de supturi și a timpului total de supt. Acest lucru stimulează consumul de furaje vegetale de către vițel. 

În cazul pășunatului, vițelul începe să exploreze consumul de furaj verde, împreună cu animalele adulte, de foarte timpuriu. Consumul de furaje vegetale în compania unui partener social experimentat scade neofobia alimentară (frica de furaje noi) și facilitează acceptarea de furaje noi. În același timp, vițeii copiază animalele adulte în alegerea furajelor de pe pășune, ceea ce le permite evitarea substanțelor otrăvitoare pe care unele plante le poate conține.

 

Beneficiile învățării sociale a hrănirii

Învățarea socială a hrănirii poate fi benefică înainte sau după înțărcarea vițeilor, atunci când se face trecerea de la dieta bazată pe lapte la furajele vegetale solide. Este deja cunoscut faptul că vițeii care consumă deja o cantitate de furaje vegetale înainte de înțărcare au capacitatea de a trece mai ușor peste momentul eliminării din rație a laptelui, iar durata de timp în care va ajunge să consume furaje vegetale care să-i asigure cerințele pentru întreținere și creștere este mai mică. Astfel, la acești viței perioada de foame și de stagnare în creștere este mai scurtă.

Dacă în perioada alăptării vițeii sugari vor avea ocazia să învețe comportamentul de hrănire de la parteneri mai în vârstă, probabil că vor trece mai ușor peste perioada de înțărcare. Această ipoteză a fost verificată de către o echipă de cercetători canadieni, iar acum vă prezint rezultatele acestor cercetări, publicate recent. Astfel, vițeii în vârstă de 7 zile au fost cazați în boxe colective, fie câte trei viței de aceeași vârstă, fie doi viței sugari împreună cu un vițel înțărcat, în vârstă de 80-90 zile (3 luni).

Rezultatele au arătat că vițeii care au avut ca partener de boxă un vițel înțărcat, mai în vârstă, au avut un comportament de hrănire modificat față de vițeii care au avut ca parteneri viței de aceeași vârstă, petrecând zilnic cu 60% mai mult timp la grătarul de fân, pe care l-au vizitat zilnic de 9 ori față de doar 5 ori cât l-au vizitat vițeii din boxele cu vârstă uniformă. Ca urmare, vițeii care au avut un partener mai în vârstă au consumat semnificativ mai mult fân decât vițeii care au fost cazați cu partenerii de aceeași vârstă (58 față de 26 g/zi). În schimb, consumul de furaje concentrate nu a fost diferit între cele două categorii de viței, cu toate că atât numărul de vizite (15,2 față de 9,4), cât și duratat totală a vizitelor (6,5 față de 3,4 min/zi) au fost semnificativ mai mari la vițeii care au avut un partener de boxă experimentat. Aceste diferențe în comportamentul de furajare s-au accentuat în perioada de înțărcare, când rația de lapte s-a înjumătățit. În schimb, în această perioadă, vițeii care au avut un partener înțărcat au făcut mai puține vizite automatului de alăptare (17 față de 26 vizite/zi) comparativ cu vițeii cazați în grupe uniforme ca vârstă.

După înțărcare, vițeii care au avut un partener mai în vârstă au petrecut cu 80% mai puțin timp la grătarul cu fân și cu 50% mai mult timp la jgheabul de concentrate, ceea ce a condus la un consum mai mare de concentrate la acești viței față de vițeii care au crescut împreună cu parteneri de aceeași vârstă.

 

Spor de creștere mai mare la vițeii cazați cu un partener mai vârstă

Prin modificarea comportamentului de hrănire al vițeilor s-a constatat că sporul de creștere a fost mai mare la vițeii cazați cu un partener mai vârstă decât la vițeii cazați cu parteneri de aceeași vârstă, atât înainte cât și după înțărcare. Acest lucru înseamnă că prin modificarea comportamentului alimentar la vițeii sugari, vițelul mai experimentat a determinat o pregătire mai bună pentru înțărcare și a redus stresul de înțărcare al vițeilor.

Luând în considerare rezultatele acestui experiment, putem spune că introducerea în grupele de viței sugari a unor viței înțărcați stimulează consumul de furaje vegetale și viteza de creștere atât înainte, cât și după înțărcare, reducând stresul de înțărcare. Am putea concluziona că creșterea în comun a mai multor categorii de tineret este benefică, deși noi întotdeauna am recomandat creșterea tineretului pe categorii de vârstă. Atenție, însă, că experimentul s-a efectuat pe colectivități mici, de câte trei viței, iar diferența de vârstă între viței nu a fost mai mare de 3 luni. Nu știm care vor fi rezultatele dacă va crește colectivitatea la 10 viței pe boxă, așa cum recomandă cărțile noastre, și nici în cazul în care diferența de vârstă între vițeii ar fi foarte mare.

Recomand, în cazul în care aveți posibilitatea de timp și spațiu, să utilizați această metodă de creștere a vițeilor sugari.

Vizualizat: 758 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

V-ați asigurat culturile? Daunele au fost nelipsite pe plantațiile de viță de vie portaltoi în județul Timiș! 
Branislav Giurici ne recomandă Agra Asigurări! Contactează-i! https://www.agraasigurari.ro/

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Zsolt Tamássy

Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6 Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?