Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Vestul aşteaptă maturizarea oierilor români

Publicat: 20 mai 2017 - 16:17
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Luna trecută, la Centrul de Congrese şi Expoziţii Nord Oltenia din Călimăneşti, oierii montani din România şi din Franţa au sărbătorit primul an de la semnarea protocolului de colaborare în vederea metisării raselor româneşti de oi cu berbeci din rase de carne din Franţa.

Ziua Porţilor Deschise organizată de Federaţia Oierilor de Munte din România (FOMR) s-a bucurat de invitaţi de seamă. Atât din Franţa, cât şi din ţară. Chiar şi Excelenţa Sa, François Saint - Paul, Ambasadorul Franţei în România, a fost prezent la acest prim eveniment prin care, practic, s-a sărbătorit începerea cooperării oierilor de munte din România cu cei din zona montană a Franţei. Idee care a încolţit încă din anul 2015 la târgul Sommet de L'élevage. Primul pas concret s-a făcut anul trecut prin semnarea unui acord de colaborare, care a pus apoi bazele unui parteneriat cu organizaţiile crescătorilor de ovine din zona montană a Franţei, ROM Sélection şi Mouton Vendeen. Aşa se face că în toamna anului trecut s-au adus 35 de berbeci din rasele Alba din Masivul Central şi Vendeen pentru un program pilot de metisare cu oile româneşti tradiţionale - Ţurcană şi Ţigaie. Metisarea având în vedere obţinerea de produşi care să concureze cu succes pe piaţa vest-europeană a cărnii de oaie, acolo căutându-se o carcasă mult îmbunătăţită faţă de ceea ce pot asigura rasele locale româneşti.

FOMRClick pe poza pentru galerie!

Brexitul şi căderea pieţei din Orientul Mijlociu - un context favorabil
Prin ieşirea Marii Britanii din Piaţa Comună, ştiut fiind că este un important furnizor de carcasă de oaie de calitate în Europa, se va crea un şi mai mare deficit pe piaţa cărnii de oaie. Deficit pe care, din păcate, oile româneşti nu-l pot acoperi în lipsa unei schimbări de paradigmă în genetică. Toate aceste considerente cu scop economic au reuşit să mişte încremenirea de tip feudal a crescătorilor de ovine din zona montană a României. Chiar şi aşa, un cioban din Stoeneşti, judeţul Vâlcea, se plângea în timpul turului pe care oficialităţile l-au făcut prin expoziţia de oi, că el creşte „oi Ţurcane care au nevoie de mâncare puţină, se ţin foarte uşor iarna pe câmp, iar produşii sunt buni, dar nu prea mai au preţ”. Nu i-am dat numele pentru că mulţi alţi oieri au avut cam aceeaşi opinie, dar fără să o strige la microfon în faţa Ambasadorului Franţei, a ministrului secretar de stat în MADR, Daniel Botănoiu, a preşedintelui ANZ, Iacob Lelior sau a directorului general al APIA Adrian Pintea.

Ce aduc nou rasele montane franceze?
Blanche du Massif Central este o rasă populară în Franţa, rustică. Are un randament foarte bun, e rezistentă şi foarte prolifică, susţine François Tahon, manager de export pentru zona montană a Franţei. „Oile din această rasă ating un spor mediu zilnic de circa 400 g, ceea ce le face ideale pentru fermele de carne”, susţine specialistul francez.
Deşi la noi valorificarea lânii este o problemă, Alba din Masivul Central (selecţia rasei fiind începută din anul 1900) are o lână deasă şi fină. Oaia ajunge la o greutate medie de 80 kg, pe când masculii ating frecvent 130-140 kg. Oile au aptitudini bune de mers, dar sub cele ale raselor noastre de munte. Poate pentru că sunt şi mai grele. Iar în perioadele de stabulaţie, nu fac boli respiratorii, susţin cei care au deja produşi din această rasă. Nu numai preşedintele FOMR, Eugen Gonţea, ci şi cei prezentaţi de reprezentantul Asociaţiei Bioterra din Alba, care adusese la Vâlcea câteva exemplare de peste 130 kg. Mieii au la naştere greutăţi şi de 4 kg, iar oile produc destul lapte, chiar şi pentru doi miei. La 30 de zile, masculii gemelari crescuţi împreună la aceeaşi mamă au ajuns la 11,5 kg, iar femelele la 11,2 kg. Greutatea carcasei la mieii în rasă pură sacrificaţi la greutatea medie de 38 kg în viu, se ridică la 18 kg. Ceea ce arată un randament de 47,5%. Această rasă permite un ritm accelerat de trei fătări în doi ani.

Expo Nord Oltenia - un loc care ar trebui exploatat de organizatorii de evenimente
Centrul a asigurat condiţii ideale pentru acest eveniment. Sală încăpătoare, peisaj cu munte în faţă şi pădure în spate, locuri de parcare berechet şi o oarecare „linişte” necesară pentru cei care pregătesc evenimente. Cât priveşte organizarea, secretarul general al FOMR şi preşedinta Asociaţiei „Ţara Loviştei”, Constanţa Ştefan, au făcut eforturi deosebite. E şi greu să organizezi crescătorii de oi. Exceptând câteva aglomerări inerente la mesele tradiţionale gătite ca la stână în ceaune uriaşe pe pirostrii sau agăţate, cu pastramă de oaie sfârâind pe grătare, dar şi tradiţionalul bulz care nu mai apucă să se coacă pe grătar, tot ceea ce a ţinut de organizatori a fost de la foarte bine în sus.
Ambasadorul Franţei în România a fost amabil şi popular. A vorbit româneşte şi a servit masa câmpeneşte stând la rând, apoi la masă cu crescătorii de oi din România şi din Franţa. Tiberiu Ştef, managerul Centrului Agrom-Ro, a asigurat traducerile din franceză în română şi, bineînţeles, a participat efectiv la bunul mers al evenimentului. Piloiu Chirilă, din Asociaţia „Ţara Loviştei”, a fost îmbrăcat corect ciobăneşte. Ca şi opincarul Gheorghe Ilinca, cu barbă albă de Moş Crăciun, care m-a întâmpinat chiar la intrarea în târg.
Nu pot să închei fără să-i pomenesc pe doi crescători de oi Breze de Haţeg, din Hunedoara, ambii cu pregătire în domeniu - Pavel Iovăneasă şi Gheorghe Dăbucean. Tot pe aici l-am regăsit pe bârcanul (adică fermier din Bârca, jud. Dolj) Ştefan Derveşteanu, care nu a renunţat nici la oi, nici la capre, deşi a terminat de achitat creditele la ProCredit Bank. Sau poate tocmai de aceea!


ÎN OIERITUL MONTAN ROMÂNESC TREBUIE FĂCUTE RAPID REFORME
Păşunile din zona montană reprezintă mai mult de o treime din totalul existent în România. Nu mai puţin de 28 de judeţe fac parte din această zonă, iar oieritul e ocupaţia principală a celor patru milioane de locuitori din regiunile montane. E adevărat că în ultima vreme au început să apară şi crescători de vaci din rase de carne, cum ar fi Angus, care să concureze pe aceleaşi păşuni. În vreme ce mulţi ciobani coboară spre câmpie şi Deltă. Chiar şi din aceste considerente, trebuie insistat pe măsurile care pot păstra viu oieritul montan, pentru că nici o altă specie de animale nu valorifică mai bine păşunile montane cum o face oaia. Eugen Gonţea, preşedintele FOMR, subliniază: „riscurile la care sunt supuşi crescătorii montani de ovine, stresul de zi cu zi al muncii depuse, dar şi cel provocat de legislaţia românească prin medicii veterinari, administraţia pieţelor sau primării” pot constitui argumente ale alegerii unui alt drum de către tineri. De cele mai multe ori, pribegia!


Articol publicat in revista Ferma nr. 9 (192) din 15-31 mai 2017

Vizualizat: 418 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?