Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Verdict: OU INFERTIL. Cine-i vinovatul?

Publicat: 29 aprilie 2019 - 10:20
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Întrerupem puţin şirul articolelor despre furajarea păsărilor pentru a lămuri cine este vinovatul dintre crescătorul/vânzătorul de ouă pentru incubat şi beneficiarul, cel ce incubează şi îşi doreşte o eclozabilitate cât mai mare.

După cum spune o vorbă românească adaptată - "CINEVA TREBUIE SĂ FIE VINOVAT, DAR NU SUNT EU ACELA!" - să vedem totuşi care sunt vinovaţii!

CRESCĂTORUL de păsări
Am observat, din practică, faptul că sunt puţini crescători care ştiu să îşi furajeze păsările în aşa fel încât să obţină ouă sănătoase de la păsări sănătoase. Ouăle trebuie să aibă un anumit nivel de aminoacizi, vitamine şi minearale pentru a dezvolta un embrion sănătos cu o creştere normală şi asta se obţine numai de la păsări care au avut o creştere corectă, începând de la faza de pui de o zi până la maturitate.
Din cauza carenţelor de vitamine şi minerale moartea embrionului poate surveni în diverse stadii de incubare:
1. Faza INCIPIENTĂ 1-7 zile: carenţe de vitaminele A, E, B1, Niacin, Acid, pantothenic, Biotin şi mineralele Cupru şi Seleniu
2. Faza MIJLOCIE 8-14 zile: vitamina B2 şi mineralele Cupru şi Seleniu
3. Faza MIJLOCIE - TÂRZIE 15-18 zile: vitaminele B2, B6, B12, Niancin, Acid panthotenic
4. Faza ULTIMĂ 19-21 zile: vitaminele D, E, K, B1, B2, B6, B12, Acid panthotenic, Acid folic, Biotin şi mineralele Calciu, Fosfor, Magneziu, Iod Mangan, Zinc.

Dar oare acele ouă sănătoase sunt ele şi fecundate? Da, dacă avem şi un cocoş între ele!
Câte găini la un singur cocoş? Teoretic ar fi un număr de 7 găini la un cocoş, dar noi, crescătorii formăm familii de câte 4-5 găini la un cocoş pentru o mai mare siguranţă, deşi de la o singură călcătură a acestuia găina înmagazinează material seminal pentru următoarele câteva zile!!!
Este îndeajuns ca găina să fie călcată de cocoş? Nu, pentru că deşi natura nu prea dă greş totuşi cocoşul poate să nu definitiveze actul sexual sau poate fi infertil şi aici putem da vina tot pe condiţiile precare de creştere!

Aprecierea procentului de fertilitate a ouălor
Totuşi cum putem aprecia orientativ un procent de fertilitate a ouălor de la o familie de găini? Am văzut crescători care vindeau "ouă fecundate, verificate 100% la ovoscop". Ceeeee?! EXCLUS!
Putem aprecia acest procent prin două metode:
1. Metoda INCUBĂRII presupune incubarea unui număr de ouă, iar rezultatul se transpune în procente (Ex: dacă incubăm 10 ouă şi ne ies 8 pui, atunci procentul este de 80%).
2. Metoda VIZUALĂ (vezi foto) presupune spargerea ouălor de la o familie timp de două zile şi vizualizarea discului germinal. Dacă acesta apare ca un punct abicios de aproximativ 1 mm în diametru (blastodisc) atunci oul este nefecundat, dacă acesta apare ca un cerc mare alb cu un altul tot alb în interior (blastoderm), atunci oul este fecundat. (Ex: dacă din 10 ouă 7 au blastoderm, atunci procentajul este de 70%).

FertileUnfertileEggs_b
Ovoscopul ne ajută la ceva în alegerea ouălelor fecundate? NU, nu ne ajută cu absolut nimic! Cu acesta putem vedea doar existenţa camerei de aer şi mărimea acesteia care teoretic ar trebui să fie maxim 1/8 inch (aprox. 3 mm) din înălţimea oului pus la incubat. Camera de aer se formează ca urmare a contractării conţinutului oului de la o temperatură de 40-41 grade la o temperatură inferioară. Nu are nimic de-a face ce fertilitatea sau infertilitatea oului!
Pot fi crescătorii vinovaţi? Da, dacă nu respectă furajarea şi igiena păsărilor, sortarea ouălor după greutatea specifică rasei, forma, porozitate etc., timpul de stocare, poziţia şi umiditatea la stocare.

BENEFICIARUL ouălor de incubat
Pentru ca mediul online este o nesecată sursă de greşeli, nici incubaţia nu putea să facă excepţie! Majoritatea dintre noi folosesc incubatoare neprofesionale cu rezultate nu tocmai strălucite. Cele mai răspândite incubatoare sunt Puişor şi Cleo şi variante ale acestora, unele cât mai automatizate pentru uşurarea incubării.
Teoretic, temperatura de incubare este de 37,5 grade Celsius la o umiditate de 55-60% pentru primele 18 zile de incubaţie, iar pentru ultimele zile umiditatea se creşte la 75%. Pentru că noi nu putem asigura cu aceste incubatoare cele 37,5 grade pe toată suprafaţa oului, ele vin reglate la o temperatură de aproximativ 38 grade reale la nivelul superior al oului. Afişajul, în funcţie de etalonarea producătorului va arăta între 0,5 şi 1 grad mai mult decât temperatura reală din incintă. Aici apar primele greşeli!
Condiţiile de reglaj cu incubatorul gol nu sunt aceleaşi ca şi în cazul incubatorului plin! De aceea mulţi, în loc să facă o măsurătoare cu un termometru suplimentar, se apucă mai întâi să regleze ei incubatoarele aşa cum cred de cuviinţă. Vă dau un exemplu de pe Facebook: "Temperatura trebuie să fie între 36 şi 39 grade că aşa face şi cloşca"! Da, dar incubatorul nu este cloşcă! Deci o temperatură reală de 37,8-38 grade la nivelul superior al oului asigură o temperatură de 37,5 grade la baza oului.
O şi mai mare greşeală este aceea a întoarcerii prea rare a oului. Ouăle ar trebui întoarse cât mai des şi cât mai regulat. Din foarte multă comoditate, pentru ca producătorii incubatoarelor sugerează o întoarcere de două ori pe zi, noi chiar aşa procedăm. Din studii se apreciază că noi, gospodarii trebuie să le întoarcem de măcar 6 ori în 24 ore! Şi aşa ajungem la greşeala următoare, aşezarea ouălor în incubator. Modelele cele mai "performante" şi mai automatizate sunt dotate cu suporţi şi ne permit aşezarea oului în poziţia ideală cu vârful în jos şi modificarea poziţiei acestuia de la axa verticală cu 45 de grade stânga-dreapta, ori manual, ori automat. Greşeala constă în renunţarea la suportul de întoarcere şi punerea ouălor direct pe grătar, în poziţie orizontală! Aceasta duce la mărirea şanselor ca gălbenuşul (embrionul) să se lipească de membrana interioară, caz în care eclozarea este compromisă, la aceasta având un factor hotărâtor şi întoarcerea foarte rară a oului (numai de două ori)!
O ultimă greşeală este NERĂBDAREA unora de a "ajuta" puii să eclozeze mai repede! Aşa ceva NU SE FACE! Orice pui ajutat să eclozeze şi nu eclozează prin forţe proprii are toate şansele să iasă un pui târât.
Concluzionând, DA şi beneficiarii ouălor de incubat pot fi vinovaţi de o ecloziune cu rezultate slabe!
Dar cele mai proaste rezultate intervin în momentul când greşelile crescătorilor se întrepătrund cu greşelile beneficiarilor!

pui eclozand_b

La final "mulţumim" Poştei Române pentru grijă "excesivă" acordată manipulării coletelor în timpul transportului, manipulare care duce la diminuarea calităţii ouălor fecundate prin ruperea "firicelelor" (chalazelor) care susţin gălbenuşul. Această rupere se produce la şocuri, trepidaţii, scuturări, tratamente de care coletele au parte din plin, chiar dacă ouăle sunt ambalate ideal!

Vă aşteptam cu întrebări, propuneri şi dezvăluiri din experienţa proprie la adresa de email: narcisdefta.ferma@gmail.com sau pe Facebook, în grupurile: "Asociaţia Profesională a Crescătorilor de Păsări de carne şi găini ouătoare" şi "Ferma de familie"

Vizualizat: 9948 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?