Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Vacile dau lapte, dar şi informaţii. Ascultă-le!

Publicat: 31 mai 2012 - 14:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În fiecare zi, de dimineaţa până seara, vacile de lapte furnizează fermierilor, veterinarilor şi nutriţioniştilor o cantitate foarte mare de informaţii, pe care, din păcate, noi nu valorificăm complet

Click pe poza pentru galerie!

Ca fermier, proprietar sau şef de fermă, îţi vezi animalele în fiecare zi, însă unele schimbări care se întâmplă treptat şi greu de sesizat pot să treacă neobservate.

De aceea n-ar fi rău să te opreşti câteva minute din iureşul activităţilor tale zilnice şi să „asculţi”, observi şi simţi ce au de „spus” animalele tale, folosindu-ţi organele de simţ. În tabel redăm câteva dintre detaliile pe care trebuie să le observi şi potenţialele probleme care le determină.

În afara observării vizuale a vacilor, trebuie să-ţi foloseşti şi urechile pentru a asculta şi învăţa semnele transmise de animal, precum: o urinare rară, ocazională indică un disponibil insuficient de apă de băut; zgomotul produs de balegă atunci când ajunge la sol indică o consistenţă dorită sau nu a balegii; scârţâitul despărţitoarelor de stand sau al limitatoarelor de greabăn atunci când vacile se ridică sau se aşează în cuşete indică dimensionarea necorespunzătoare a cuşetelor; vacile tuşesc, semn al ventilaţiei necorespunzătoare sau al unei boli respiratorii; vacile alunecă, aceasta însemnând o pardoseală aluneacoasă sau o activitate intensă în perioada de călduri.

Pentru a observa corect vacile, trebuie să ne folosim şi de nas. Anumite mirosuri apărute în adăpost sugerează apariţia unor probleme. Un miros intens de amoniac indică o slabă ventilaţie şi/sau curăţarea insuficientă a aleilor sau a canalelor de dejecţii. Fânul mucegăit sau silozul fermentat necorespunzător au, de obicei, un miros nedorit.

Vacile care emană un miros de cetonă se află în echilibru energetic negativ (unii oameni pot detecta acest miros, alţii nu). Vacile care emană un miros de putred sau urât au, cel mai adesea, o infecţie uterină sau retenţie placentară. Apa peentru adăpat poate avea un miros urât, indicând probleme de calitate şi/sau palatabilitate.

Fă-ţi timp în fiecare zi să asculţi vacile şi să evaluezi cu atenţie mediul în care trăiesc. Acest lucru determină înţelegerea problemelor care duc la scăderea productivităţii fermei. Reţine că vacile încearcă întotdeauna să ne spună ceva. Noi doar trebuie să ne facem timp să ascultăm ceea ce au ele de spus.

PROBLEMELE OBSERVATE ŞI CAUZE POTENŢIALE

Tabel probleme vaci lapteClick pe poza pentru galerie!

 

DEFINIŢII

Perioada de tranziţie la vacă înseamnă perioada de timp care începe cu trei săptămâni înainte de fătare şi durează încă trei săptămâni după fătare. Reprezintă perioada cea mai dificilă şi stresantă din viaţa unei vaci.

Condiţia corporală reprezintă starea de întreţinere şi fiziologică a animalelor la un moment dat. Este dată de existenţa şi de cantitatea stratului de grăsime subcutanată, mai ales la trenul posterior al vacilor.

Palatabilitatea reprezintă recompensa plăcută pe care hrana sau apa le oferă animalului prin intermediul palatului gurii, ca răspuns la cerinţele de energie, nutrienţi şi lichide. Spre deosebire de gust, palatabilitatea unui furaj depinde de starea în care se află animalul, adică dacă animalul este flămând, palatabilitatea este mai mare, iar dacă este sătul, palatabilitatea este mai mică.

Vizualizat: 2995 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!