Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Vacile au nevoie de siguranţă la mişcare!

Publicat: 16 mai 2012 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Vacile trebuie să se poată deplasa nestânjenite între sala de muls şi zona de odihnă şi de furajare, deoarece mobilitatea este o condiţie esenţială pentru producţia de lapte

Click pe poza pentru galerie!

Sistemul cu stabulaţie liberă funcţionează optim numai atunci când vaca se deplasează pe suprafeţe nealunecoase, care, şi mai important, trebuie să fie moi. De câte ori este posibil, animalele preferă zonele moi, pentru că pe acestea îşi pot manifesta comportamentul natural. Acest lucru nu se vede numai în practică, ci şi în cercetările ştiinţifice aprofundate.

Pe pardoselile care au elasticitatea adecvată, vacile se deplasează fără teamă, în siguranţă spre obiectiv, precum pe pajiştile naturale. Se rezolvă aici două cerinţe cu o “lovitură“, două probleme legate de aleile de mişcare: duritatea şi aderenţa. Pe drumul spre pajişti, vacile aleg, fără nici o excepţie, suprafaţa moale, care poate fi o cărare marginală sau, în cazul în care există, alei pardosite cu covoare de cauciuc.

Pe aleile de trecere este posibil ca o fâşie cu lăţimea potrivită unei vaci, sigură la alunecare, din cauciuc, să creeze un drum funcţional pe care animalele să îl poată utiliza, deplasându-se unul în spatele altuia. Deoarece este vorba de o mişcare de înaintare pentru atingerea unui scop, şansa de a avea de-a face cu o situatie stresantă generată de rangul animalelor este minimă.

Cu totul alta este situaţia în care în grajd se desfăşoară diferite activităţi tehnologice. Aici poate fi dăunător să oferim animalelor numai anumite porţiuni pardosite cu covoare confortabile din cauciuc. Studii ştiinţifice efectuate în diferite ţări arată faptul că animalele mai puţin dominante sau cele şchioape nu beneficiază de suprafeţele moi.

Animalele slabe vor fi îndepărtate şi forţate să se deplaseze pe suprafeţele dure şi se vor mişca încet şi şchiopătând. Atunci trebuie să ne punem întrebarea: la ce bun că grajdul este construit cu cele mai înalte dotări, dacă după aceea suprafaţa efectivă de mişcare este din nou restrânsă? Prin pardosirea parţială a suprafeţelor active din grajd cu covoare din cauciuc, se introduce un factor suplimentar de stres pentru animale, care influenţează deosebit de negativ vacile la prima lactaţie şi junincile.

În plus, suprafaţa care a rămas nepardosită este, de cele mai multe ori, mai alunecoasă. Această formă de întreţinere conduce la un stres gratuit şi la o deplasare nesigură, deoarece animalele se concentrează în permanenţă la suprafaţa pe care se deplasează “ca pe gheaţă“.

Dacă nu există posibilitatea ca toate zonele de mişcare să fie pardosite cu covoare din cauciuc, este de preferat să fie pardosite integral cu cauciuc anumite zone funcţionale din grajd. Va fi posibil, ulterior, să se pardosească şi alte zone de mişcare din grajd, tot integral, cu cauciuc.

Totuşi, experienţa de până acum a arătat că, datorită preferinţei clare a vacilor pentru zonele cu covoare din cauciuc, dacă se pardoseşte cu cauciuc numai zona de furajare se vor acumula masiv în această zonă diferite activităţi din grajd.

Se poate întâmpla, de exemplu, ca animalele în călduri să le deranjeze prea puternic pe cele care se hrănesc, ceea ce poate conduce la un consum de hrană mai redus. Abia după pardosirea integrală cu cauciuc a zonelor de mişcare din grajd creşte din nou frecvenţa deplasărilor pentru hrană (cu peste 30 la sută) şi se ajunge la liniştirea completă a animalelor. Dincolo de aceasta, sănătatea podală se va îmbunătăţi într-o măsură mult mai mare în cazul pardosirii totale, decât în cazul pardosirii parţiale a aleilor din grajd.

Vizualizat: 965 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina Ideal și tractorul anului 2021, vedetele standului SIGMA România la INDAGRA 2021

Combina Ideal și tractorul anului 2021, vedetele standului SIGMA România la INDAGRA 2021

Sigma Romania, prezență consistentă la Indagra! Tractorul anului 2021 și combina Ideal, vedetele standului la ediția din acest an! Un interviu cu Alexandru Antonesei - manager produs Massey Ferguson, Sigma România

Vasile Târziu: 5 provocări pentru agricultura de mâine Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?