Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Vaci superproductive cu genetică americană

Publicat: 17 iulie 2018 - 20:51
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Specialişti din Statele Unite ale Americii le-au împărtăşit fermierilor autohtoni secretele ameliorării producţiei de lapte la bovine, în cadrul unei seminar organizat luna trecută la Bucureşti de către Ambasada SUA şi Asociaţia Holstein RO.

“Dorim să facem legături între părţile agriculturii americane cu cele româneşti. Fermierii noştri au lucrat împreună, avem un istoric în decursul anilor. Industriile noastre au colaborat şi acum se rezumă la un nivel mai profund”, a subliniat Jonn Slette - Ataşat Regional Agricol al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, în deschiderea evenimentului.

Vaci superproductive cu genetică americanăClick pe poza pentru galerie!
În continuare, oaspeţii americani ne-au arătat cum este organizat sectorul laptelui din SUA, în condiţiile în care tot mai mulţi producători de lactate pentru uz comercial sunt interesaţi de îmbunătăţirea genetică a animalelor, de sănătatea acestora, urmărind totodată convertirea furajului în lapte în mod eficient. “Când vacile au o calitate genetică bună este bine să ne asigurăm că acestea sunt hrănite cu nutreţuri bune, pentru a-şi maximiza potenţialul”, a adăugat Jonn Slette. Asociaţia Naţională a Crescătorilor de Animale (NAAB) din SUA, împreună cu Serviciile de Însămânţare Autorizate (CSS) oferă un suport substanţial fermierilor americani, începând cu stabilirea anumitor standarde pentru pregătirea materialului seminal, monitorizarea unităţilor de colectare şi a acţiunilor de comercializare şi până la gestionarea problemelor de sănătate a animalelor.
“În anul 2017 am vândut peste 8,7 milioane doze de material seminal pentru vaci. Jumătate către export. Partea de export este foarte importantă pentru afacerile membrilor noştri. Printre ţările care cumpără material seminal din SUA se numără Brazilia, China, Mexic, Argentina, Canada. Sperăm să vedem şi România pe această listă în viitorul apropiat”, şi-a exprimat dorinţa Jay L. Wiker, Preşedintele Asociaţiei Naţionale de Amelioarare a Animalelor din SUA.
Îmbunătăţirea genetică a vacilor de lapte din SUA este un obiectiv comun al mai multor organizaţii independente şi fiecare are un rol cheie în acest parteneriat. Integrarea unui număr tot mai mare de vaci de lapte din SUA în diferite sisteme de management al reproducţiei duce la o mai mare precizie şi stabilitate a informaţiilor genetice.

Producţia optimă, nu maximă
Modul de hrănire este un alt aspect important de care trebuie să ţinem cont, susţin experţii americani. Nutriţia adecvată este esenţială pentru ca animalele să ajungă la potenţialul lor genetic. De asemenea, analiza furajelor este necesară pentru echilibrarea eficientă a raţiilor şi pentru satisfacerea nevoilor animalelor. Totodată, este bine de reţinut că nu există o raţie “corectă” şi nu trebuie neglijată importanţa apei curate administrate din abudenţă. Laptele este aproape 87% apă şi, cu toate acestea, ea este cel mai neglijat nutrient, spun specialiştii. “Potenţialul maxim de producţie nu este acelaşi lucru cu profitul maxim. Este posibil să avem o vacă şi să producă mult lapte, însă putem ajunge la un punct în care tot ce investim în acel animal va costa mai mult decât cantitatea de lapte pe care o vindem. Trebuie să ţintim către producţia optimă, nu către producţia maximă. Secretul unui program de nutriţie constă în detaliile alcătuirii lui. Acestea sunt zonele pe care trebuie să ne concentrăm şi să le acordăm atenţie: apă curată din abundenţă, proteinele, carbohidraţii, vitaminele, grăsimile şi mineralele din hrană”, a declarat Scott Jensen, profesor la Universitatea Idaho (SUA).

Ingredient valoros în raţia bovinelor
Cojile de soia reprezintă o sursă importantă de fibre şi de energie în regimul de alimentaţie al rumegătoarelor. Acest tip de hrană asigură componentele de bază pentru sinteza grăsimii din lapte, crescând astfel valoarea acesteia per litru. În plus, permite mărirea aportului de energie fără creşterea riscului de acidoză, risc asociat nutreţurilor pe bază de cereale, şi ajută la menţinerea unui pH optim în stomac. “Soia este principala proteină de origine vegetală. Coaja de soia este un ingredient valoros în alimentaţia zilnică a animalelor. Atunci când se administrează corespunzător, această hrană asigură în mod eficient atât fibre, cât şi energie. De asemenea, este un aliment excelent transportator de lipide şi reduce incidenţa cazurilor de acidoză la rumegătoare, mai ales atunci când o folosim ca un înlocuitor al ingredientelor bogate în amidon”, a declarat Dr. Iani Chihaia, reprezentant Regional U.S. Soybean Export Council.


TENDINŢE ÎN SECTORUL CREŞTERII VACII DE LAPTE DIN SUA
Americanii folosesc îîn producţia de lapte peste 9 milioane de vaci. 93% sunt din rasa Holstein, procent în scădere, cu o producţie medie de lapte de 10.433 kg per lactaţie. Producţia medie pe zi este de 34 litri/animal. Deţinătorul recordului mondial anual al producţiei este Selz Pralle Aftershock 3918, cu 35.380 kg obţinute în anul 2017.
5% din efectivul total de vaci de lapte este reprezentat de rasa Jersey, procent în creştere. Aici producţia medie de lapte este de 8.183 kg per lactaţie. Producţia medie de lapte pe zi este de 26 litri. Deţinătorul recordului mondial anual îl deţine Mainstream Barkley Jubilee, cu o producţie de 25.222 kg.


AGROSERV MĂRIUŢA - UN MODEL DE FERMĂ DE ELITĂ ROMANEASCĂ
Delegaţia americană, împreună cu membri din Asociaţia Holstein RO, presa de specialitate şi câţiva zootehnişti au fost invitaţi să viziteze ansamblul zootehnic al societăţii Agroserv Măriuţa, din Drăgoieşti - Ialomiţa, cea mai modernă fermă de lapte din ţară, pentru a purta discuţii referitoare la reproducţia şi furajarea vacilor de lapte. Proprietarul complexului, Nicuşor Şerban, le-a explicat şi povestit celor prezenţi care sunt condiţiile şi principalele criterii de îndeplinit pentru a atinge performanţa. În anul 1998, fermierul a pornit afacerea cu o singură vacă, iar în prezent deţine 2600 de animale, din care 1050 vaci la muls.
“Presupun că este singura fermă de această dimensiune din ţară şi consider că este un model fantastic pentru ce s-ar putea face în România. Acest complex este un bun exemplu pentru fermierii autohtoni”, a conchis Jonn Slette în urma turului din fermă.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 9/214 (ediţia 14-31 mai 2018)

 

Vizualizat: 192 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?