Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Vaci şi cowboy, la o fermă din Oklahoma

Publicat: 02 septembrie 2020 - 15:32
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Oriunde în lume, zootehnia e o provocare. Cât de greu este să creşti vaci în Oklahoma? Ne spune Carrie Smith Flanagan, fermiera care păstrează tradiţia creşterii taurinelor pentru Rodeo.

Cine este Carrie Smith Flanagan şi cum a început povestea ei în agricultură? “Eu şi logodnicul meu Darren avem aceeaşi vârstă, 42 de ani, iar fiica mea tocmai a împlinit 12 ani. El a crescut într-o familie de fermieri, părinţii lui au avut întotdeauna cel puţin câteva vaci. În schimb eu nu am avut nici o tangenţă cu acest sector, exceptând faptul că bunicul meu creştea cai şi am călărit mereu. Chiar dacă am lucrat la un cabinet veterinar în timpul facultăţii, am avut foarte puţină experienţă cu vitele. Când am început să mă întâlnesc cu logodnicul meu, locuiam cam la trei ore distanţă, aşa că, mergând să îl ajut cu munca la vite, am început să învăţ. M-am mutat împreună cu el la fermă în urmă cu aproximativ un an şi de atunci am învăţat mult. Acum fac cea mai mare parte a muncii zilnice”, îşi începe povestea Carrie Smith Flanagan, fermiera din Oklahoma, unul din cele 50 de state ale Statelor Unite ale Americii.

oklahoma colaj_b

Ce rase de bovine cresc şi pentru ce?

Majoritatea vacilor lor sunt din rasa Black Angus, Red Angus, câteva Charolaise şi doar o mână de vaci din rasa Corriente, crescute pentru evenimentele de Rodeo. “Toate bovinele noastre, cu excepţia celor cu coarne lungi, rasa Corriente, sunt crescute pentru producţia de carne. Avem trei tauri, dintre care doi înregistraţi pentru reproducţie, un Black Angus şi un Red Angus”, mi-a spus Carrie. Vitele sunt întreţinute pe păşuni. “Le-am împărţit între două parcele de teren pe care le deţinem, cu o suprafaţă totală de aproximativ 200 de hectare, şi alte două păşuni închiriate de la stat, care însumează aproximativ 200 de acri (80 ha - n.r.)”, adaugă ea.

oklahoma branduire JD - in detaliu_b

Branduire JD

Viţeii se vând marcaţi şi… licitaţi

Piaţa de desfacere nu le dă deloc bătăi de cap fermierilor din Oklahoma. Ei îşi vând animalele printr-un sistem de tipul târgurilor, dar cu licitaţie. Înainte de vânzare, viţeii sunt marcaţi cu fierul încins pentru a fi branduiţi. Astfel se respectă tradiţia, dar se promovează şi imaginea fermierului prin marfa pe care o dă spre valorificare.

oklahoma V2_b

“Transportăm viţeii spre vânzare şi îi dăm către cel mai mare ofertant. Uneori acesta este un crescător privat, alteori este o fermă de finisare, care îi preia şi îi mai creşte până când sunt potriviţi pentru procesare. Toţi viţeii noştri sunt marcaţi înainte de vânzare. Un simbol este J-D, brandul pe care logodnicul meu şi partenerul său de afaceri îl au pentru ferma noastră de vaci şi foloseşte primele iniţiale ale fiecăruia dintre numele lor, Jason şi Darren. Cealaltă marcă este a mea «diamant J», un diamant deasupra literei J. La momentul marcării folosim caii pentru a aduna viţeii şi a-i aduce la «foc». Pe vremuri se folosea un fier de marcat încălzit în cărbuni. Fierul nostru de marcare este însă electric”, îmi detaliază Carrie.

oklahoma tauri_b

Cât de grea e zootehnia în Oklahoma?

“Zona în care trăim noi este o câmpie înaltă şi, din păcate, în acest an am experimentat o secetă extremă. Chiar şi într-un an fără secetă, această zonă poate prezenta provocări, dar anul acesta a fost deosebit de greu şi ne obligă să reevaluăm modelul nostru de afaceri şi modul în care acţionăm. Seceta din acest an nu ne-a lăsat nici un fir de iarbă, hrană care ar susţine vaca şi viţelul pe timp de vară şi de toamnă până la înţărcare. Din această cauză, am fost nevoiţi să cumpărăm furaj şi să hrănim toate vitele într-o perioadă a anului în care de obicei stocăm fân şi facem raţii pentru iarnă, iar furajul este foarte scump”, adaugă Carrie.

oklahoma vaci rasa Carriente_b

Din cauza secetei, mizează pe fătările de toamnă

A fost un an foarte greu pentru vacile-mamă, susţine fermiera. “Viţeii noştri din acest an arată foarte bine, dar au solicitat extrem de mult vacile. Chiar dacă le hrănim peste raţia zilnică necesară, lipsa de iarbă verde, proaspătă, împreună cu lipsa totală a ploilor şi a umidităţii din aer se resimte în felul în care mănâncă. Din acest motiv, am înţărcat toţi viţeii cu 4-5 luni mai devreme decât în mod obişnuit. Avem în vedere vânzarea majorităţii vacilor şi reorganizarea fermei, pentru a trece la viţei de toamnă mai degrabă decât viţei de primăvară, în principal din cauza condiţiilor meteorologice şi a lipsei de furaje. Ne-am gândit că astfel vom reuşi să oferim atât mamei, cât şi viţelului o nutriţie mai bună, având în vedere că pe timpul iernii se hrănesc cu porumb sau tulpini de milo (o subspecie a plantelor anuale din familia sorgului - n.r.). Îmi plac animalele şi bucuria pe care mi-o dau ele este de o mie de ori mai mare faţă de ceea ce le ofer eu”, conchide tânăra fermieră.

oklahoma Carrie cu logodnicul ei si fiica ei_b
“Îmi asum meseria, este o responsabilitate serioasă faţă de animalele pe care le cresc şi faţă de domeniul pe care-l reprezint”
CARRIE SMITH FLANAGAN, fermier din Oklahoma

ŞTIAŢI CĂ?
Taurinele Corriente sunt o rasă de vite Criollo descendente din animale spaniole aduse în America încă din anul 1493. În ziua de astăzi, mai sunt utilizate doar în anumite ferme ca “bovine sport” pentru evenimente de Rodeo şi bulldogging.

oklahoma , vaci corriente_b
Vitele Corriente pentru Rodeo

oklahoma prinderea viteilor cu lasoul_b

oklahoma prinderea viteilor cu lasoul 2_b

FERMA DE VACI DIN NORVEGIA
Cât de mult să iubeşti tractoarele? Dar vacile? Atât de mult încât să-ţi comanzi tractor roz, personalizat cu numele tău, şi să creşti 200 de bovine undeva la capătul lumii… în Norvegia.
Click AICI şi află povestea fermierei Chiristine Jonassen!


un articol de
PAULA CIUPAG

Vizualizat: 1207 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?