Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Vaci de lapte sau viţei hibrizi de carne. Ce alegi?

Publicat: 09 mai 2020 - 17:43
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cererea mare pentru viţei hibrizi cu rase de carne poate genera un plus în veniturile oricărei ferme de vaci de lapte. Pentru asta, aveţi nevoie de o strategie de reproducţie.

În fermele de vaci de lapte pare relativ simplu să obţinem viţei hibrizi cu rase de carne: trebuie doar să folosim pentru însămânţări (AI) material seminal de la tauri din rase de carne. La noi, rasele cele mai frecvent folosite pentru hibridări de carne sunt Alb albastru belgian şi Simmental/Bălţată românească.

 

TREI ÎNTREBĂRI PENTRU O STRATEGIE REUŞITĂ

În acest proces trebuie stabilite clar obiectivele viitoare ale fermei şi să răspundem la trei întrebări importante:

  1. Care animale vor fi însămânţate pentru hibrizi de carne?
  2. De cât material seminal am nevoie?
  3. Ce tauri de carne voi folosi?

Răspunsurile la aceste întrebări şi toate scenariile posibile vor determina profitabilitatea deciziei dvs. de a implementa un program de hibridări cu rase de carne.

 Vaci de lapte sau viÅ£ei hibrizi de carne. Ce alegi?_b

  1. Care animale vor fi însămânţate pentru hibrizi de carne?

Există mai multe metode pentru a selecta mamele viitoarei generații de vaci de lapte din fermă şi animalele folosite pentru hibrizii de carne. Testele genomice pot face, cu o mare acurateţe, segmentarea efectivului, dar sunt foarte costisitoare.

Una dintre cele mai simple abordări este aceea de a sorta efectivul în funcție de grupul de lactație. În general, vacile cu mai mult de două lactaţii pot fi însămânţate cu material seminal de la tauri de carne pentru simplul fapt că au o "genetică" mai veche. Dacă procesul de ameliorare şi selecţie s-a făcut corect, întotdeauna într-o fermă generaţiile noi vor fi mai bune decât cele vechi.

Apoi, în cele două grupuri se face o clasificare pe baza unui plan/index genetic personalizat, folosind mediile parentale de două sau trei generații. Femelele de top vor fi însămânţate cu material seminal sexuat sau convențional, pentru a produce viţele de înlocuire. Vacile cu rang inferior vor fi însămânţate cu material seminal de la tauri de carne.

 

  1. De cât material seminal am nevoie?

Situaţia actuală de pe piaţa laptelui nu încurajează extinderea efectivului de vaci de lapte. Cunoaşterea strategiei (dvs.) de dezvoltare pe termen lung vă ajută să determinaţi de câte paiete aveţi nevoie.

Este important să monitorizați continuu numărul de paiete folosite pentru IA. Contabilizând orice modificări sezoniere ale ratelor de concepție, precum şi rata de înlocuire, veţi putea stabili cu uşurinţă necesarul de material seminal.

 

  1. Ce tauri folosesc?

Este posibil ca în trecut să fi folosit material seminal ieftin. Astăzi puteţi avea o abordare mai direcționată pentru a selecta materialul genetic atât pentru vacile de lapte, cât şi pentru carne.

Nu toate rasele sunt la fel și nu toți taurii sunt egali. De obicei, primiți ceea ce plătiți în termeni de investiții genetice.

Progresul genetic și profitabilitatea ar trebui să fie obiective principale, acum și în viitor.

Citeşte şi despre Vaca viitorului, creaţia unui cercetător român!

Vizualizat: 1648 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

V-ați asigurat culturile? Daunele au fost nelipsite pe plantațiile de viță de vie portaltoi în județul Timiș! 
Branislav Giurici ne recomandă Agra Asigurări! Contactează-i! https://www.agraasigurari.ro/

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Zsolt Tamássy

Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6 Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?