Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Vaci Angus în stabulaţie la grajd!

Publicat: 03 mai 2017 - 14:35
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Doi ingineri în domenii destul de îndepărtate de zootehnie au hotărât acum doi ani să înceapă o activitate agricolă. Asta după ce, căutând variante pentru o casă de vacanţă, au găsit la vânzare o fostă fermă din Adâncata, judeţul Ialomiţa. După alte căutări şi consultări, au ales să crească vaci de carne Angus, în stabulaţie la grajd. Destul de inedit!

„Nouă, ca ingineri, ne place să facem roata să se învârtă”, a afirmat Paula Ionescu, inginer mecanic de profesie, atunci când am întrebat-o ce pregătire are. I-am spus că e destul de rar întâlnită stabulaţia la grajd la rasa Angus. Dar, cel puţin la alte taurine de carne, cum ar fi Charolaise, am mai văzut la CAI Curtici în jud. Arad un astfel de exemplu de succes. „Stăm noaptea pe internet şi ne documentăm. Mergem la specialişti sau îi aducem în fermă. Totul este făcut ca la carte. De fapt, nu inventăm nimic”, mărturiseşte Paula Ionescu. Iar activitatea într-o fermă, trebuie să recunoaştem, înseamnă tot tehnologie şi organizare a muncii!

Vaci Angus în stabulaţie la grajd!Click pe poza pentru galerie!

Natura din curte
După ce am intrat în grajdul cu cele 62 de femele pentru reproducţie, am înţeles că cei doi asociaţi fac o treabă profi. Animale frumos dezvoltate. Unele, pe linie americană, altele pe linie irlandeză. Blânde şi îngrijite cu dragoste.
Ferma se numeşte Natur Hof (într-o traducere liberă din germană ar suna „natura din curte” sau „din curte, natural”), pentru că al doilea inginer şi partener în fermă este de naţionalitate germană. Numele său este Bruno Siefken şi are pregătire în petrol şi gaze. L-am întâlnit la Agraria în Jucu, la prima licitaţie de Angus din România, şi mi-a lăsat impresia că iubeşte animalele. Se pare că el este mai „vinovat” de acest business, deşi acum Paula Ionescu este extrem de implicată în bunul mers al fermei.

Carmangerie şi magazin online: soluţii pentru o valorificare superioară
Animalele, 132 la număr, sunt hrănite cât mai natural. Cu cereale cumpărate din zonă, chiar şi de la Agromar Baloteşti - despre care am scris în revistă, precum şi cu siloz de porumb, achiziţionat de la un fermier din Adâncata (peste o mie de tone, foarte bine lucrat), dar mai ales cu lucerna pe care o achiziţionează de la acelaşi fermier cu 400 lei/tonă. Aşa se face că şi produşii sunt bine finisaţi, cu o carcasă aspectuoasă şi deosebit de gustoasă.
Au încercat să găsească o variantă pentru desfacere care să le permită dezvoltarea fermei prin accesarea de fonduri europene. După mai multe încercări, mai mult sau mai puţin reuşite (inclusiv listarea pe site-ul „Produse din fermă”), se pare că au găsit un retailer care să primească, pentru început, o carcasă pe săptămână. Dar au nevoie de un punct de sacrificare propriu, pentru a evita eventualele probleme ivite în relaţia cu abatoarele. Mai ales că un contract în derulare a fost afectat de o posibilă schimbare de carcasă între abator şi beneficiar. Dar, cel mai mult se gândesc la propria lor carmangerie pe care vor să o deschidă împreună cu Paul Cristescu, fermierul din Plugova, cel care le-a mijlocit şi prima achiziţie de vaci din Irlanda. De altfel, spune Paula Ionescu, cel mai fericit moment din scurta sa viaţă de fermier de până acuma a fost momentul în care cele 50 de juninci gestante au coborât din TIR şi au început să zburde în curtea de 2,5 ha a fermei.
Deci, bornele viitorului sunt: punct de sacrificare, carmangerie şi magazin online. La vânzări Paula Ionescu se pricepe, deoarece a lucrat în domeniu.
Familia a fost surprinsă când a aflat de intenţia ei de a intra în zootehnie, iar fetiţa Paulei Ionescu a fost bucuroasă că în sfârşit mama ei i-a cumpărat şi doi câini.
Cât priveşte realităţile sectorului zootehnic, Paula Ionescu spune că: „este un domeniu cu prea multe formalităţi care ar putea fi simplificate. De exemplu, dacă tot am SNIIA, de ce să nu folosesc documentele scoase de acolo, în loc să operăm într-un alt registru de mână?!”.
Taurii lor de montă au fost autorizaţi şi notaţi cu nota 9, în condiţiile în care nota 10 este a profesorului. Dar, deşi fac parte din Asociaţia Aberdeen Angus de la Sibiu, nu au fost înştiinţaţi de posibilitatea participării la licitaţie şi altfel decât ca privitori...

Organizarea muncii în fermă este inginerească!
De la dotarea tehnologică şi până la padocul unde se plimbă fericite vacile. Am văzut printre ele şi un Red Holstein, pe care o ţin ca doică pentru orice eventualitate. Lângă biroul asociaţilor, este şi camera medicului veterinar. Cei doi angajaţi permanenţi din fermă au condiţii de locuit foarte bune. Cu duş, televiziune prin satelit şi bucătărie. În fermă mai lucrează un mecanizator şi un paznic. Curtea este întreţinută, deşi este imensă (2,5 ha). Au sădit peste o sută de pomi fructiferi şi viţă de vie. Au realizat un colţ primitor din spărturi de lemne care seamănă cu împletiturile. Dincolo, la platformele betonate, silozul este bine păstrat iar lucerna şi cerealele sunt la adăpost, într-unul din grajdurile imense, transformat în magazie. Ferma poate adăposti lejer, după opinia mea, 500 capete femele de reproducţie. Matca de reproducţie beneficiază de o genetică superioară iar fermierii se arată dispuşi să nu facă deloc concesii în ceea ce priveşte soluţiile viitoare, pentru a avea certitudinea unei evoluţii puternic pozitive. Să sperăm că business-ul va evolua din ce în ce mai bine, iar în câţiva ani să revenim cu un reportaj despre o afacere înfloritoare.


ÎN CĂUTAREA NUTRIŢIONISTULUI FERMEI
Cei doi parteneri ai fermei Natur Hof din Adâncata, judeţul Ialomiţa, au nevoie de un nutriţionist priceput în creşterea vacilor Angus la grajd. Acum, după doi ani de experienţă, au înţeles că nutriţia înseamnă foarte mult în desăvârşirea unei carcase de Angus. Deşi s-au documentat şi au cerut multe sfaturi de la foarte mulţi specialişti, inclusiv de la dr. Vasile Pachiţanu, cred că ferma a ajuns în punctul în care ar trebui să aibă propriul nutriţionist care să îşi şi asume rezultatele viitoare.

 

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 8 (191) din 1-15 mai 2017

Vizualizat: 2903 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?