Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Vaccin experimental împotriva PPA

Publicat: 03 iunie 2020 - 09:57
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Chiar dacă în prezent nu există nici un vaccin disponibil comercial împotriva pestei porcine africane (PPA), boală care a făcut ravagii prin Europa şi Asia de Sud-Est, o rază de speranţă se întrevede totuşi.

În Journal of Virology, publicaţie a Societăţii Americane pentru Microbiologie, se vorbeşte despre un studiu realizat de Centrul de Boli pentru Animale din Plum Island care a dezvoltat un vaccin împotriva virusului PPA cu eficienţă dovedită la animalele expuse la 28 de zile după inoculare, atât în doze mici cât şi în doze mari. Cercetarea a fost motivată de focarul de pestă porcină africană din 2007 de pe teritoriul Georgiei, unde s-a înregistrat primul focar din istoria recentă în afara Africii şi Sardiniei - regiuni în care pesta porcină este endemică - această tulpină fiind extrem de letală şi de contagioasă, răspândindu-se rapid în ţările vecine.

porci-02_bO parte din procesul de dezvoltare a vaccinurilor antivirus constă în ştergerea genelor de virulenţă din virus. Dar când cercetătorii au şters gene similare cu cele care au fost şterse la tulpinile mai vechi de PPA pentru a le atenua, a devenit clar că noua tulpină era mult mai virulentă decât celelalte izolate anterior. Nici unul din vaccinurile experimentale anterioare nu s-a dovedit a fi cu adevărat eficient deoacere există o protecţie limitată în ceea ce priveşte dezvoltarea de noi tulpini iar antigenele şi gradul de virulenţă diferă de la o tulpină la alta.

Utilizând o metodologie predictivă numită "monitorizarea computaţională a conductelor" pentru a determina rolul proteinelor asupra virusului, cercetătorii americani au identificat o anumită proteină care ar putea interfera cu sistemul imunitar al porcului. Când au şters această genă, virusul PPA a fost complet anihilat. Şi chiar dacă pentru moment vaccinul realizat este unul experimental, aşteptările sunt foarte mari. "Acest nou vaccin experimental arată promiţător şi oferă o protecţie completă împotriva tulpinii actuale asociată focarelor din Europa şi Asia", se precizează în Journal of Virology.

Vizualizat: 1397 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

V-ați asigurat culturile? Daunele au fost nelipsite pe plantațiile de viță de vie portaltoi în județul Timiș! 
Branislav Giurici ne recomandă Agra Asigurări! Contactează-i! https://www.agraasigurari.ro/

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Zsolt Tamássy

Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6 Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?