Crescătorii de vaci pentru lapte vor beneficia de protecţie în ceea ce priveşte „relocarea emisiilor de dioxid de carbon”, în încercarea de a menţine competitivitatea acestui sector, conform amendamentelor la o lege adoptată recent de Parlamentul European.
Modificările propuse de deputatul Seán Kelly, lider al formaţiunii Fine Gael, ar trebui să asigure sectorului produselor lactate o înţelegere echitabilă în cadrul schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU-ETS). Acesta este principalul instrument politic al UE pentru limitarea volumului de gaze cu efect de seră care poate fi emis de industria energointensivă, de producătorii de energie şi de companiile aeriene. Certificatele de emisii sunt plafonate la un nivel stabilit de UE, iar întreprinderile fie primesc, fie cumpără certificate individuale. Plafonul este redus în timp, astfel încât volumul emisiilor să scadă treptat.
Cote gratuite pentru sectoarele vulnerabile
În cadrul sistemului ETS al UE, sectoarele considerate cele mai vulnerabile la relocarea emisiilor de dioxid de carbon beneficiază de cote gratuite de emisii - spre deosebire de alte sectoare care plătesc un preţ de piaţă pentru fiecare tonă de carbon emisă. Se înţelege că această alocare gratuită este dată ca mijloc de menţinere a competitivităţii industriale a UE. În 2016, Kelly a identificat şi a subliniat o problemă tehnică - prin care propunerea Comisiei de protecţie împotriva „scurgerii de carbon” ar fi putut lăsa anumite sectoare expuse inutil. Din fericire, amendamentele propuse de acesta au fost luate în considerare de Parlamentul European şi reflectate în acordul final. „Asigurarea accesului la această evaluare este deosebit de importantă pentru industria produselor lactate, care oferă o piaţă importantă pentru fermierii europeni şi creează un număr semnificativ de locuri de muncă în mediul rural”, a declarat Seán Kelly.
O reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în UE cu cel puţin 40% până în 2030 (faţă de nivelurile din 1990) reprezintă unul dintre obiectivele aprobate de Consiliul European ca parte a cadrului de politici privind clima şi energia pentru 2030.
Un articol publicat în revista Ferma nr. 4/209 (ediţia 1-14 martie 2018)