Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Văcarii scapă de relocarea emisiilor de CO2

Publicat: 19 iunie 2018 - 22:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de vaci pentru lapte vor beneficia de protecţie în ceea ce priveşte „relocarea emisiilor de dioxid de carbon”, în încercarea de a menţine competitivitatea acestui sector, conform amendamentelor la o lege adoptată recent de Parlamentul European.

Modificările propuse de deputatul Seán Kelly, lider al formaţiunii Fine Gael, ar trebui să asigure sectorului produselor lactate o înţelegere echitabilă în cadrul schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU-ETS). Acesta este principalul instrument politic al UE pentru limitarea volumului de gaze cu efect de seră care poate fi emis de industria energointensivă, de producătorii de energie şi de companiile aeriene. Certificatele de emisii sunt plafonate la un nivel stabilit de UE, iar întreprinderile fie primesc, fie cumpără certificate individuale. Plafonul este redus în timp, astfel încât volumul emisiilor să scadă treptat.

Vaci_b

Cote gratuite pentru sectoarele vulnerabile
În cadrul sistemului ETS al UE, sectoarele considerate cele mai vulnerabile la relocarea emisiilor de dioxid de carbon beneficiază de cote gratuite de emisii - spre deosebire de alte sectoare care plătesc un preţ de piaţă pentru fiecare tonă de carbon emisă. Se înţelege că această alocare gratuită este dată ca mijloc de menţinere a competitivităţii industriale a UE. În 2016, Kelly a identificat şi a subliniat o problemă tehnică - prin care propunerea Comisiei de protecţie împotriva „scurgerii de carbon” ar fi putut lăsa anumite sectoare expuse inutil. Din fericire, amendamentele propuse de acesta au fost luate în considerare de Parlamentul European şi reflectate în acordul final. „Asigurarea accesului la această evaluare este deosebit de importantă pentru industria produselor lactate, care oferă o piaţă importantă pentru fermierii europeni şi creează un număr semnificativ de locuri de muncă în mediul rural”, a declarat Seán Kelly.
O reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în UE cu cel puţin 40% până în 2030 (faţă de nivelurile din 1990) reprezintă unul dintre obiectivele aprobate de Consiliul European ca parte a cadrului de politici privind clima şi energia pentru 2030.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 4/209 (ediţia 1-14 martie 2018)

Vizualizat: 793 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?