Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Văcari vs. vânători pe câmpurile Irlandei

Publicat: 04 aprilie 2022 - 12:51
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Asociația Irlandeză a Fermierilor de Bovine și Ovine (ICSA) a făcut apel la organizatorii de partide de vânătoare din întreaga țară să respecte  deciziile fermierilor atunci când vine vorba de accesul pe terenurile lor, notează publicația agriland.ie.

Iureșul vânătorilor

 

Președintele ICSA, Dermot Kelleher a spus că „pot exista tot felul de motive pentru care un fermier ar putea să nu-și dorească o partidă de vânătoare în timpul căreia participanții dau buzna în ferma lui. Așadar, dacă un fermier consideră că nu este potrivit ca animalele de vânătoare - caii și câinii - să treacă pe pământul lui, la o anumită dată, atunci acea dorință ar trebui respectată”. Potrivit Horse Sport Ireland (HSI), există peste 30.000 de vânători și 300 de cluburi de vânătoare, în toată țara.  Vânătoarea constituie cea mai mare activitate ecvestră din Irlanda, sezonul de vânătoare desfășurându-se din octombrie până în martie. Kelleher a mai spus: „acum este cea mai aglomerată perioadă a anului în majoritatea fermelor, e perioada de fătare la oi și la vaci. Mulți fermieri sunt de serviciu 24 de ore din 24 și este inacceptabil ca un fermier să primească pe telefon un mesaj prin care este informat că vânătorii, cu tot alaiul, îi vor traversa ferma în ziua următoare, iar el fiind nevoit să-și adăpostească animalele”.

 

Dreptul la proprietate

 

Reprezentantul fermierilor irlandezi propune o planificare riguroasă a partidelor de vânătoare, cu rute precise, astfel încât fermierul să fie anunțat din timp, nu luat pe nepregătite. Prevenit astfel, fermierul irlandez își poate da consimțământul. În caz că, totuși, nu este de acord ca vânătoarea să se desfășoare pe terenurile lui, vânătorii să facă bine să își găsească rute alternative. Sunt, desigur, propuneri ale șefului ICSA, care subliniază că ”fermele de producție nu sunt locuri de joacă. Animalele pot fi periculoase și pot fi panicate de apariția vânătorilor care se mișcă rapid și a câinilor aflați în urmărirea vânatului”. ICSA a spus că pentru a promova relații bune cu fermierii locali, toate cluburile de vânătoare ar trebui să solicite consimțământul înainte de orice vânătoare și să respecte decizia oricărui fermier care spune că nu poate găzdui o vânătoare în această perioadă de activitate zootehnică intensă.

 vânător vs fermier_b

 

Pușca și cureaua lată


Relațiile dintre fermieri și vânători sunt departe de a fi prietenoase și în România. Crescătorii de animale îi acuză pe vânători că le ucid câinii. Să ne aducem aminte, cel mai mare protest al oierilor organizat vreodată a avut loc la București, în decembrie 2015, din cauza unor prevederi ale legii vânătorilor. Alteori, vânătorii sunt acuzați că nu gestionează corect fondurile de vânătoare și sălbăticiunile intră în culturile agricole și produc pagube. Mai mult, vânătorilor români li se pune în seamă și răspândirea pestei porcine africane, întrucât nu au eliminat porcii mistreți bolnavi. În Parlament se află un proiect de lege inițiat de liberali, care prevede o serie de modificări la legea 407/2006. Printre acestea: despăgubirile pentru pagubele produse culturilor agricole, silvice și animalelor domestice de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic cuprinse în anexa nr. 1 se suportă de către autoritatea publică centrală care răspunde de vânătoare, prin structurile sale teritoriale, în situațiile în care gestionarul a respectat cerințele legii. Dacă nu, este bun de plată. Totodată, gestionarii ar trebui să plătească 75% proprietarilor terenurilor din tariful de gestionare. Acum sunt obligați să plătească 72%. Proiectul este, pe undeva, prin sertarele comisiilor de specialitate din Camera Deputaților.

Vizualizat: 710 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?